Jediný svojho druhu: Šikovný dvojizbák v Bratislave

06. 03. 2020
Zdieľať

Hoci najskôr mal čerstvý majiteľ príjemného dvojizbového bytu v pláne zariadiť ho v škandinávskom štýle, všetko zmenila jedna dyhovaná skrinka, ktorú dostal od otca.

Postupne dopĺňal zariadenie, s ktorým si postaršia drevená dáma rozumela, až vznikla príjemná kombinácia zdedeného nábytku, suvenírov z dovoleniek, úlovkov z druhej ruky a zopár kúskov z Ikey.


Jedálenský stôl je jedným z mála predmetov kupovaných priamo do tohto bytu. „Do tohto priestoru sa mi hodil okrúhly stôl, bol však problém štýlovo dopasovať niečo k ostatným veciam. Nakoniec som našiel vhodný stôl v bazári. Vrchná doska potrebovala opraviť, ale je šikovné, že sa dá rozkladať.“

obývacia časť bytu
MARIÁN VRÁTIL

Jedálenský stôl je jedným z mála predmetov kupovaných priamo do tohto bytu. „Do tohto priestoru sa mi hodil okrúhly stôl, bol však problém štýlovo dopasovať niečo k ostatným veciam. Nakoniec som našiel vhodný stôl v bazári. Vrchná doska potrebovala opraviť, ale je šikovné, že sa dá rozkladať.“

Kuchyňa je súčasťou otvoreného denného priestoru. „Nemám rád, keď je kuchyňa spojená s obývačkou, ale v malom byte je to rozumné riešenie a neprekáža mi,“ konštatuje domáci pán.

Protipól k rustikálnej vitríne v kuchynskej časti vytvára jednoduchá nenápadná polica z Ikey v obývačke. Našlo sa v nej miesto aj na Mariánove fotoaparáty – fotografovanie je totiž jeho hobby.

Druhá šanca pre hodiny „Padli mi do oka položené pri veľkoobjemovom kontajneri,“ priznáva Marián so smiechom. „Nemohol som ich tam nechať zničiť.“

Jediný svojho druhu

Marián mal odjakživa záľubu v pekných veciach – z dovoleniek si vždy vozil originálne obrazy, kupoval zaujímavé kúsky nábytku, ktoré potom v garáži čakali na vhodný priestor. Dočkali sa ho asi pred rokom v novostavbe v širšom centre Bratislavy.

Šikovný „dvojizbák“ mal viacero pozitív – polohu blízko centra, príjemný výhľad na mesto či plánovaný park pod oknami. No Mariána definitívne presvedčila priestranná lodžia, prístupná ako z obývačky, tak aj zo spálne. „V peknom počasí funguje ako ďalšia izba. Keď sa zatiahnu paravány, máte tu súkromie, a pritom ste vonku,“ chváli domáci pán.


Linka mala vyzerať čo najviac „obývačkovo“. Chladnú bielu preto Marián zavrhol a rozhodol sa pre veselšie dvojfarebné riešenie z Ikey. K „obývačkovému dojmu“ prispelo aj osvetlenie zafrézované zospodu do políc či porcelán zo zbierky jeho mamy.

kuchynská linka
MARIÁN VRÁTIL

Linka mala vyzerať čo najviac „obývačkovo“. Chladnú bielu preto Marián zavrhol a rozhodol sa pre veselšie dvojfarebné riešenie z Ikey. K „obývačkovému dojmu“ prispelo aj osvetlenie zafrézované zospodu do políc či porcelán zo zbierky jeho mamy.

Byty v novom projekte skolaudovali asi pred rokom, a keďže Marián kúpil ten svoj v štádiu holobytu, čakalo ho zariaďovanie doslova od podlahy. V prvom kroku, ešte skôr, než bola stavba dokončená, si s developerom dohodol malú, no dôležitú zmenu v dispozícii: kúpeľňu spojil s WC. „Tento byt je ideálny pre jedného alebo pre dvojicu, takže oddelené WC tu bolo zbytočné,“ hovorí majiteľ.

Nová kúpeľňa tým získala veľkorysejšie rozmery a v predsieni je o dvere menej, takže v nej ostalo miesto na vešiak na kabáty aj na praktický príručný stolík. Hoci najskôr Marián premýšľal o zariadení v jednoduchom škandinávskom štýle, nakoniec všetko dopadlo celkom inak. Od otca totiž dostal skrinku, ktorá sa mu páčila – v 70. rokoch minulého storočia ju vyrobili vo Východnom Nemecku.

„Bol to prvý kúsok zariadenia v byte. Potom som sa už snažil hľadať ďalšie veci, ktoré by sa k nej hodili,“ vysvetľuje. Vo výsledku je jeho byt originálnou kombináciou zdedeného nábytku, suvenírov z dovoleniek, úlovkov z druhej ruky, vybavenia vyrobeného na mieru a zopár kúskov z Ikey. Nakombinovaný zaujímavo, s vkusom a s mierou. Jediný svojho druhu.


Príjemné spojenie. Na lodžiu sa dá vyjsť nielen z obývačky, ale aj zo spálne, takže v peknom počasí sa dá využívať naozaj hojne.

lodžia
MARIÁN VRÁTIL

Príjemné spojenie. Na lodžiu sa dá vyjsť nielen z obývačky, ale aj zo spálne, takže v peknom počasí sa dá využívať naozaj hojne.

„Zariadil som to tu takým vlastným štýlom – je tu mix rôznych vecí, ktorý sa nepodobá na iné interiéry. Pri tomto spôsobe zariaďovania je ale dôležité ustrážiť si istú mieru, aby to človek s rôznorodosťou neprestrelil.“

Marián, majiteľ


Obrazy a rôzne doplnky si Marián už roky nosil ako suveníry z ciest po svete. Podobný prípad bola aj mapa, ktorú si priviezol z dovolenky v Taliansku. „Páčila sa mi a kúpil som si ju bez konkrétneho zámeru, s tým, že ju raz niekde použijem. V garáži potom čakala na svoju príležitosť,“ hovorí.

spáľňa
MARIÁN VRÁTIL

Obrazy a rôzne doplnky si Marián už roky nosil ako suveníry z ciest po svete. Podobný prípad bola aj mapa, ktorú si priviezol z dovolenky v Taliansku. „Páčila sa mi a kúpil som si ju bez konkrétneho zámeru, s tým, že ju raz niekde použijem. V garáži potom čakala na svoju príležitosť,“ hovorí.

Erikin pohľad

Mám rada interiéry, ktoré prezrádzajú niečo viac o svojich obyvateľoch. Práve o to sa dokážu postarať osobné spomienky z dovoleniek zhmotnené v rôznych doplnkoch, veci spojené s koníčkami alebo „predmety z predchádzajúceho života“ – staršie kúsky nábytku, porcelán po babke, ktorý už vyšiel z módy, alebo kufor, do ktorého vás mama balila, keď ste išli na prázdniny. Takéto veci možno narušia štýlovú čistotu interiéru, no práve trochu tejto „nečistoty“ môže prospieť atmosfére a navodiť príjemný osobný dojem.

Tento byt je na podobných „anomáliách“ a vychýleniach od priamočiareho štýlu doslova postavený a musím povedať, že s veľmi príjemným a zaujímavým výsledkom. Vytvoriť takýto priestor je naozaj neľahká úloha, musím však uznať, že majiteľ ju zvládol vskutku bravúrne. Za mňa rozhodne palec hore.


Denné svetlo v kúpeľni je príjemné aj praktické. „Vyrastal som v byte, kde bola klasická malá a tmavá kúpeľňa. Možno preto také nemám rád a chcel som veľkú a svetlú,“ priznáva Marián.

Denné svetlo v kúpeľni je príjemné aj praktické
MARIÁN VRÁTIL

Denné svetlo v kúpeľni je príjemné aj praktické. „Vyrastal som v byte, kde bola klasická malá a tmavá kúpeľňa. Možno preto také nemám rád a chcel som veľkú a svetlú,“ priznáva Marián.

KTO TU BÝVA

Marián pracuje v oblasti financií. Voľný čas sa snaží deliť medzi svoje záľuby – cestovanie, šport, dobré jedlo a fotografovanie.

Dvojizbový byt v Bratislave

obytná plocha 60 m²

Text: Erika Kuhnová
Foto: Marián Vrátil
Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty dvojizbové byty
Zdieľať článok
Premeňte zásoby jabĺk a mrkvy na poriadnu dávku vitamínov! Takto získate 6 litrov lahodného džúsu bez konzervantovZáhrada

Premeňte zásoby jabĺk a mrkvy na poriadnu dávku vitamínov! Takto získate 6 litrov lahodného džúsu bez konzervantov

Využite obdobie zimného spánku a zrežte dreviny. Týchto 6 rastlín však nechajte bez zásahu!Záhrada

Využite obdobie zimného spánku a zrežte dreviny. Týchto 6 rastlín však nechajte bez zásahu!

Vyberte sa teraz do lesa na huby! Túto jedlú trojicu si nazbierate aj v zimnom obdobíZáhrada

Vyberte sa teraz do lesa na huby! Túto jedlú trojicu si nazbierate aj v zimnom období

Skúsený mäsiar vám ukáže, ako si môžete pripraviť tú najlepšiu domácu tlačenkuUrob si sám

Skúsený mäsiar vám ukáže, ako si môžete pripraviť tú najlepšiu domácu tlačenku

Diskusia