Robo Opatovský stavia dom presne podľa svojich predstáv

10. 03. 2020
Zdieľať

Slovenský popový spevák Robo Opatovský sa rozhodol pre veľkú zmenu vo svojom živote. Spolu s rodinou sa počas budúceho roka sťahuje do Skalice. Na svoj vysnívaný dom si vybral tehly Britterm z Ipeľských tehelní.

Robo Opatovský nestavia svoj prvý dom. Ten prvý stojí v Dunajskej Lužnej. „Keď som ten dom staval, nerozmýšľal som nad veľkou kuchyňou alebo nad priestorom na detskú izbu. Bol to taký párty dom,“ spomína Robo. Až keď spoznal svoju budúcu manželku Katku, pochopil, že na spoločný rodinný život potrebuje niečo iné. Opatovskí „párty dom“ predali, dočasne sa nasťahovali do bytu, ktorý kúpil známy spevák svojej dcére pri narodení, vysúkali si rukávy a pustili sa do stavby svojho prvého spoločného domu.

V čase, keď sa na dome ukladali stropy druhého podlažia, sme stavbu Roba Opatovského navštívili.

Možno niekoho prekvapí, že nestaviate dom v Bratislave ani v jej blízkom okolí. Vybrali ste si Skalicu, prečo?

Moja žena Katka pochádza zo Skalice, vždy ju to sem ťahalo a mne sa mesto veľmi páči. Takže sme nemali problém opustiť okolie Bratislavy. A keď sme našli tento pozemok, bol som nadšený. Neďaleko sa nachádza Zlatnícka dolina a jazero, kde sa chodím otužovať. Začal som na jar a dúfam, že ma to bude držať až do Vianoc a stanem sa skutočným „ľadovým medveďom“. Zo začiatku som pozemok vnímal len ako investíciu, no keď sa mi podarilo predať dom v Dunajskej Lužnej, bral som to ako znamenie a možnosť zrealizovať si náš dom snov s veľkou kuchyňou pre manželku.

Vieme, že v dome nebudete mať zavedený plyn a ohrev vody i vykurovanie bude zabezpečovať tepelné čerpadlo. Máte v pláne ešte nejaké netradičné nápady?

Náš nový dom bude trošku atypický a pomerne veľký – bude mať rozlohu okolo 330 m². Na hornom podlaží bude obývačka, kuchyňa so špajzou, ktorá bude – možno netradične – prepojená s garážou. Dole na prízemní bude naša spálňa a izba dcérky Hanky. Keďže manželka Katka miluje pečenie, na tomto podlaží bude mať aj svoju „výrobňu koláčikov“, ktorá by mohla byť časom skutočnou výrobňou. Mojím priestorom v dome – mojou srdcovkou – bude pánska klubovňa, kde si budem môcť spievať alebo len tak „vegetiť“. 🙂 Všetky tieto myšlienky nám pomohol zhmotniť náš architekt Juraj Zornička, ktorý naozaj počúval každú našu prosbu. 


Majiteľ si zvolil nielen tehlové murivo, ale aj keramický stropný systém Britterm.

tehla
Ipeľské tehelne, a.s.

Majiteľ si zvolil nielen tehlové murivo, ale aj keramický stropný systém Britterm.

Takmer vždy sa pri stavbe objaví moment, pri ktorom sa majiteľ rozhodne zasiahnuť do projektu a meniť. Čo to bolo u vás? 

Pri stavbe vznikla „diera pod domom“ a mali sme sa rozhodnúť, čo s ňou urobíme. Mohli sme ju celú zasypať, no pripadalo nám to ako škoda nevyužitého priestoru, a tak sme sa rozhodli, že z jamy urobíme pivnicu, ktorá bude slúžiť ako vinárnička. Pivnica bude, samozrejme, dobre zaizolovaná, aby nám neprepúšťala zimu do obytnej časti. Popri dome budú k pivnici viesť schody, vďaka čomu moji hostia nebudú musieť prechádzať cez dom, keď si prídu vychutnať pohárik vínka. Človek nikdy nevie, možno si túto vinárničku jedného dňa tak obľúbim, že vytvorím vlastnú značku vína. 🙂

Nie je tajomstvo, že na stavbu domu ste si vybrali tehlu Britterm z Ipeľských tehelní. Prečo práve ipeľské tehly, keď sa v okolí nachádzajú aj iné značky?

Táto otázka zaujíma mnohých. Odpoveď je možno jednoduchšia, ako by si človek myslel. Mal som práve koncert, kde som spoznal Adriana Jančkára, ktorý pracuje v Ipeľských tehelniach. V tom čase som ešte neplánoval stavať dom, takže som to bral len ako „nasávanie“ zaujímavých informácií. Minulý rok, keď sa mi podarilo predať môj prvý dom, som si spomenul na Aďove slová. Práve preto som sa rozhodol pre Ipeľské tehelne a Aďo sa stal pri stavbe mojou pravou rukou. Nedávno sa mi potvrdilo, že ma inštinkt nesklamal, pretože mi majstri oznámili, že sú nadmieru spokojní s tehlami, neštiepia sa a nevytvárajú zbytočne veľa neželaného odpadu. 

Okrem tehál ste si vybrali aj keramický stropný systém Britterm…

Ľudia, ktorí sa sem prišli pozrieť, sa ma pýtali, či staviam protiatómový kryt :-). Skutočne, v prízemí je ukrytých 10 ton železa a hore je ďalších 8 ton. Preto sme sa spolu so statikom rozhodli, že priestor pod strechou bude práve z keramických prefabrikátov z Ipeľských tehelní. Keramické strechy sú ľahšie a ušetria čas. 


Z bočnej strany domu vidieť vchod do pivnice, dolnú aj hornú terasu a okno do Robovej „mužskej klubovne“.

tehla
Ipeľské tehelne, a.s.

Z bočnej strany domu vidieť vchod do pivnice, dolnú aj hornú terasu a okno do Robovej „mužskej klubovne“.

„Moji majstri sú s tehlami Britterm nadmieru spokojní, pretože sa neštiepia a nevytvárajú veľa odpadu. Som rád, že ma inštinkt pri výbere tehál nesklamal.“ Robo Opatovský

Momentálne sú trendom bungalovy, vy ste sa rozhodli pre poschodový dom. Prečo?

Skutočne sme spočiatku zvažovali, či začať stavať bungalov. No keď sme sa pozreli na celú oblasť, v ktorej sa nachádzame, zistili sme, že všetky domčeky sú poschodové a je z nich „cítiť“ chuť vína. Rozhodli sme sa, že budeme v tejto myšlienke pokračovať aj my a nerozbijeme túto krásnu vinársku oblasť bungalovom.

Aké ďalšie plány máte na najbližšie mesiace?

Ak sa všetko podarí, tak v polovici decembra by mala byť dokončená hrubá stavba. 
Celý december bude náročný, pretože okrem ukončenia hrubej stavby sa budem venovať vianočným koncertom spolu so skupinou Cimbal Brothers, s ktorou precestujem celé Slovensko. Pôjdeme do Prešova, Košíc, Skalice, Trenčína, Trnavy, Michaloviec. Bytče, Bratislavy a turné ukončíme v Handlovej.

Reklamný text spoločnosti Britterm.

Kategória: Aktuality
Tagy: Britterm brúsená tehla keramické tehly
Zdieľať článok
Ako správne upraviť rozmery tehál?Dom z tehly

Ako správne upraviť rozmery tehál?

KVÍZ Pikošky o tehle: Prečo je brúsená a dokáže horieť?Dom z tehly

KVÍZ Pikošky o tehle: Prečo je brúsená a dokáže horieť?

Ako začať stavať dom? Pozrite si veľký manuálDom z tehly

Ako začať stavať dom? Pozrite si veľký manuál

5 najčastejších chýb pri murovaníDom z tehly

5 najčastejších chýb pri murovaní

Diskusia