Budeme tento rok platiť za energie viac?

09. 03. 2020
Zdieľať

Úrad pre reguláciou sieťových odvetví (ÚRSO) určil na tento rok nové maximálne ceny plynu a elektriny pre domácnosti a malých podnikateľov – vzhľadom na rast cien komodít na burzách posunul cenovú hranicu o niečo vyššie. Ako sa ceny plynu a elektriny prejavia na našich výdavkoch, to však závisí aj od dodávateľov energií, aj od nás samých.

Elektrina bude drahšia

Vzhľadom na medziročný nárast cien komodít na burzách (cena elektrickej energie stúpla o 28,1 %, cena plynu o 8,58 %) určil ÚRSO na rok 2020 nové, vyššie maximálne ceny energií pre slovenské domácnosti a malých podnikateľov. 

Koncová cena za dodávku elektriny sa od 1. 1. 2020 zvýši pre slovenské domácnosti v priemere približne o 9 %. Cena komodity pritom tvorí asi 42 % z koncovej ceny. V praxi to znamená, že napríklad odberateľom elektriny v sadzbe DD1, čo sú obvykle malé byty, sa v rámci celého Slovenska zvýšia tento rok priemerné mesačné náklady zhruba o 82 centov. V sadzbe DD2, čo sú domácnosti s vyššou spotrebou (okolo 2 300 kWh), bude priemerný nárast približne 2,60 € mesačne.

Cena plynu sa meniť nemusí

Koncové ceny za dodávku plynu pre slovenské domácnosti sa medziročne zvýšia v priemere o 4,94 %. Napríklad pri odbere plynu na varenie a ohrev vody s priemernou ročnou spotrebou asi 14 000 kWh (tarifa D2) si domácnosti priplatia priemerne 60 centov mesačne.

SPP však nebude vo vykurovacom období 2019/2020 uplatňovať pre domácnosti maximálne ceny zemného plynu, ktoré schválil ÚRSO, a to na základe rozhodnutia jediného akcionára spoločnosti, Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky (MH SR) zo dňa 18. 12. 2019. Ako informoval hovorca spoločnosti Ondrej Šebesta, v tomto období bude SPP uplatňovať ceny za dodávku plynu pre domácnosti platné v roku 2019.

ÚRSO v cenovom rozhodnutí nestanovuje dodávateľom energií pevnú cenu, ale maximálnu cenu, ktorú nemôžu prekročiť. V rámci trhovej súťaže teda môžu ponúknuť domácnostiam nižšiu cenu.

Ako na energiách ušetriť?

Najvyššie platby za energie sú práve v zimnom období – dôvodom je najmä energia spotrebovaná na vykurovanie. Ondrej Šebesta z SPP preto odporúča predovšetkým neprekurovať. „Zníženie teploty v miestnosti o 1 °C znamená úsporu až 6 % energie na vykurovanie,“ upozorňuje. „Veľký význam má aj správna regulácia vykurovania, ktorá reaguje automaticky nielen na vonkajšiu teplotu, ale aj na nami nastavenú teplotu v interiéri,“ dodáva.

Ďalšiu významnú úsporu môžete dosiahnuť počas svojej neprítomnosti – či už znížením teploty v čase, keď ste v práci, alebo rozumnými nastaveniami cez dovolenku. „Pri odchode na dlhšiu dovolenku v zimnom období, počas vykurovacej sezóny, neodporúčame vypínať ani prívod plynu, ani elektriny. Plynový kotol, ktorý zabezpečuje v domácnosti teplo, totiž potrebuje pre svoju činnosť obe energie. Odporúčame ponechať plynový kotol alebo iný zdroj tepla zapnutý s tým, že prostredníctvom termostatu si navolíte režim ‚dovolenka‘ alebo manuálne znížite požadovanú teplotu v referenčnej miestnosti asi na 15 °C. Ohrev teplej vody je dobré vypnúť úplne. Ak sa pre vašu domácnosť dodáva teplo diaľkovo, znížte požadovanú teplotu v miestnostiach prostredníctvom termostatických ventilov,“ odporúča Šebesta.

Počas dovolenky by ste nemali nechávať elektroniku v pohotovostnom režime. „Spotrebiče v režime stand-by majú síce minimálny, avšak v čase vašej neprítomnosti úplne zbytočný odber elektriny. Všetky spotrebiče je potrebné od siete odpojiť nielen kvôli úspore nákladov na energie, ale aj kvôli bezpečnosti,“ upozorňuje hovorca SPP. Šikovné riešenie umožňujú v takom prípade predlžovacie káble s vypínačmi. Okrem elektroniky by ste mali skontrolovať aj ostatné spotrebiče, najmä elektrický sporák a rúru – ak majú samostatný elektrický okruh, je dobré ich vypnúť pomocou ističa. A samozrejme, nezabudnite zhasnúť všetky svetlá a vytiahnuť zo zásuvky všetky nabíjačky.

Zaujíma vás, či by ste u iného dodávateľa platili za plyn alebo elektrickú energiu menej? Ceny u rôznych dodávateľov si môžete porovnať na základe údajov z vyúčtovacej faktúry, a to pomocou kalkulačky cien elektriny a plynu na stránke vyhodnaenergia.sk, ktorá využíva informácie z oficiálnych cenníkov. 

4 jednoduché tipy, ako ušetriť energiu v kuchyni

  • Pri varení používajte pokrievky, ak sa dá, tak tlakový hrniec – skrátite tým čas varenia.
  • Neotvárajte rúru počas pečenia, aby vám zbytočne neunikalo teplo.
  • V zime skladujte jedlo na balkóne.
  • V tomto období odmrazte mrazničku – vrstva ľadu výrazne zvyšuje jej spotrebu.

4 jednoduché tipy, ako ušetriť na kúrení



energie, vykurovanie
iStock

Neprekurujte

V zime je optimálne udržiavať v obytných miestnostiach teplotu okolo 20 až 21 °C – v obývačke to môže byť o niečo viac, v spálni zasa menej. Každý stupeň navyše znamená zvýšenie nákladov na kúrenie až o 6 %. 

Kúrte, len keď je to potrebné

Pred odchodom do práce znížte teplotu v miestnostiach. Ak máte na radiátoroch inteligentné termostatické hlavice, môžete ju regulovať aj na diaľku cez aplikáciu v telefóne – napríklad ju zvýšiť, keď prichádzate domov.



energie, vykurovanie
iStock

Počas dovolenky temperujte 

Ak nebudete dlhšie doma, nevypínajte kúrenie úplne. Znovu vykúriť celý byt či dom je omnoho drahšie než udržiavať teplotu okolo 15 – 16 °C.



energie, vykurovanie
iStock

Vetrajte rozumne

Vetranie môže ovplyvniť spotrebu energie na kúrenie naozaj výrazne. Ak vyvetráte nárazovo (otvoríte okná dokorán asi na 5 minút), vymení sa len vzduch v miestnosti. Ak ale necháte otvorené dlho „na vetračku“, postupne sa vychladia aj steny a nábytok, ktoré sa potom musia znovu ohriať.

Ceny plynu a elektriny pre domácnosti a malé podniky sú na Slovensku regulované.

Sú založené na cenových rozhodnutiach Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

ÚRSO stanovuje na každý rok cenový strop pre rôzne druhy energií.

Dodávatelia potom zohľadňujú jednotlivé zložky ceny vo svojich cenníkoch.

Pripravila: Erika Kuhnová
Foto: istock.com
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Energia
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Diskusia