16. 03. 2020
Zdieľať

Priestranný rodinný dom umožnil mladej rodine pokojne sa rozrastať bez toho, aby sa museli starať o kvalitu vnútorného prostredia či jeho údržbu

Keď sa manželskému páru naskytla možnosť kúpiť pozemok v rodnej obci neďaleko Dunajskej Stredy, ani na chvíľu neváhali. „Vedeli sme, že chceme ostať blízko našich rodín. Máme tu všetko, čo potrebujeme. Nie je to ďaleko ani do mesta,“ konštatuje spokojný majiteľ.

Rovnako suverénne pristúpili aj k výberu stavebných materiálov pre ich nový domov. Manželia prevádzkujú predajňu stavebnín a výborne sa orientujú v aktuálnej ponuke na trhu. 

Rozhodujúcimi vlastnosťami pri výbere stavebného materiálu boli: prírodný materiál, dlhá životnosť, overená kvalita, nízke nároky na údržbu a farebná stálosť. 

To všetko našli v komplexnom stavebnom systéme od spoločnosti Wienerberger. Pre riešenie hrubej stavby si zvolili kompletný tehlový systém Porotherm v kombinácii s pálenou strešnou krytinou Tondach. Omietnutú fasádu ozvláštnili lícovými tehlami Terca.



Tehlový dom bez starostí
Wienerberger s.r.o.

Do konca júna ušetríte až polovicu pri nákupe moderných brúsených tehál Porotherm 44 EKO+ Profi. Zľavu až do výšky 40 % dostanete aj pri nákupe keramickej strešnej krytiny Tondach. Pre získanie zľavy sa stačí registrovať na www.wienerberger.sk/akcia.

Brúsená tehla pre hrubú stavbu

Dom je vkusne zasadený na veľkorysom pozemku. S jeho návrhom pomohla odborníčka. Architektka premenila očakávania a požiadavky manželov na skutočnosť. Spoločne sa zhodli aj na výbere prírodných stavebných materiálov.

Roky podnikania v stavebníctve rozhodli, že hrubá stavba bude postavená osvedčeným keramickým stavebným systémom Porotherm. Brúsené tehly Porotherm 38 P+D sa lepili pomocou tenkovrstvovej malty Porotherm. Dnes by majitelia siahli po modernejšom spojive – montážnej pene Porotherm Dyrfix. „V čase keď sme stavali, bola pena horúca novinka a priznám sa, že som jej veľmi nedôveroval. Ale dnes už by som išiel do peny,“ hovorí rozhodne pán domu.



Tehlový dom bez starostí
Wienerberger s.r.o.

Strecha bez kompromisu na kvalite

Prirodzenou voľbou pri výbere strechy bola krytina Tondach. Kľúčovú úlohu pri výbere zohrala stálofarebnosť keramickej krytiny a jej dlhá životnosť. Pre majiteľov bolo podstatné, aby minimálne 50 rokov nemuseli riešiť problémy spojené so strechou. 

Jediný kompromis pri výbere strechy bol model škridly. Strechu pokryli tradičnou bobrovkou v nevšednej farebnej úprave engoba antik. „Manželka chcela pôvodne strechu s vlnitou škridlou v stredomorskom štýle, ale nakoniec sme sa rozhodli pre bobrovku. Báli sme sa, že by extravagantná strecha nesedela k už aj tak výraznej fasáde,“ dodáva. 

Podčiarknutý charakter

Jemný béžový odtieň fasády dopĺňajú dekoratívne lícové tehly Terca, ktoré si aj bez ďalších povrchových úprav a dodatočnej údržby trvalo zachovávajú stálofarebnosť a odolnosť proti poveternostným vplyvom. „Inšpirovali sme sa domom môjho svokra. Na vlastné oči vidíme, že fasáda si aj po rokoch udržiava svoju farebnú stálosť. A to bola naša základná požiadavka,“ upresňuje majiteľ. 

Obklad z lícových tehál použili majitelia na sokel, lemovanie okenných otvorov a oblúkovité priečelia. Lícové tehly majú nielen dekoratívny efekt. Svojou odolnosťou chránia najviac náchylné časti domu pred poškodením.

Bývanie s odstupom času

Manželia si život vo svojom dome užívajú už niekoľko rokov. Odkedy sa nasťahovali, ich rodina sa rozrástla o dvoch synov. S bývaním v tehlovom dome sú dnes nadmieru spokojní. „S odstupom času by som lepšie oddelil dennú časť od nočnej. Na prvý pohľad je to iba detail, no keď sa návšteva zdrží a deti treba dať spať, začína to byť problém. Inak som spokojný, máme kvalitne postavený dom z vynikajúcich materiálov,“ uzatvára majiteľ. 

ZDROJ PR článok spoločnosti Wienerberger

Kategória: Materiály Strecha, podkrovie
Tagy: brúsená tehla rodinný dom strešná krytina Wienerberger
Zdieľať článok
Ako začať stavať dom? Pozrite si veľký manuálDom z tehly

Ako začať stavať dom? Pozrite si veľký manuál

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Diskusia