Originálny víkendový dom vo Vojke nad Dunajom

16. 03. 2020
Zdieľať

Nie, nevybrali sme sa do stredoázijských stepí za tradičným príbytkom mongolských nomádov. Dom inšpirovaný jurtou totiž stojí necelých 40 kilometrov od Bratislavy.

„Rokovačka“ v prírode

V lokalite, kde stojí aj jeho vlastná chata, zrealizoval architekt Peter Jurkovič originálny víkendový dom pre mladých manželov. Spolu s kolegami z ateliéru tu navrhli stavbu na tému „jurta“. Prečo? „Investori boli nadšení zo svojho zážitku na nehudobnom festivale Burning Man, ktorý sa konal v nevadskej púšti,“ približuje Peter Jurkovič.

„Videli tam priestor, ktorý bol založený na klasickom kruhovom pôdoryse júrt, a chceli ho mať aj na Slovensku. Oslovili náš ateliér a nás tento nápad zaujal.“


Premyslená drevená konštrukcia ukončená kupolovým svetlíkom z polykarbonátu je v centrálnom priestore zároveň efektnou súčasťou interiéru.

víkendový dom
Peter Jurkovič

Premyslená drevená konštrukcia ukončená kupolovým svetlíkom z polykarbonátu je v centrálnom priestore zároveň efektnou súčasťou interiéru.

Dom pri jazere však nemal byť len rekreačnou chatou, ale aj priestorom na tvorivé stretnutia. Pár totiž vlastní marketingovú agentúru a dvojica chcela, aby ich chata bola zároveň „rokovačkou“ v prírode.

„Mal to byť inšpiratívny objekt nabitý energiou,“ hovorí architekt. „Nemali sme naň však veľa priestoru, pretože v tejto oblasti sú pomerne prísne regulatívy. Chata musela stáť minimálne 5 m od susedného pozemku, čo nám ohraničilo zónu, v ktorej sme sa mohli pohybovať.“


Cez terasu s rozlohou 15 m , obrátenú k jazeru, sa do chaty aj vchádza. Nadväzuje na ňu vstupná časť, ktorá plynulo prechádza do centrálneho kruhového priestoru. Drevené „skrine“ po stranách vstupnej časti skrývajú kuchyňu a spací kút s poschodovou posteľou.

víkendový dom
Peter Jurkovič

Cez terasu s rozlohou 15 m , obrátenú k jazeru, sa do chaty aj vchádza. Nadväzuje na ňu vstupná časť, ktorá plynulo prechádza do centrálneho kruhového priestoru. Drevené „skrine“ po stranách vstupnej časti skrývajú kuchyňu a spací kút s poschodovou posteľou.

Prvotnú myšlienku aditívneho prístupu – zhluku priestorov s rôznymi funkciami – architekti rýchlo opustili. „Zvolili sme opačný postup,“ vysvetľuje Peter Jurkovič. „Namiesto dopĺňania primárnej hmoty o ďalšie objekty sme vykrajovali potrebné priestory do pragmatického kvádra. Doňho sme vyrezali kruhovú miestnosť ako centrálny priestor, potom sme vyrezali priestor smerom k vonkajšej terase, postupne pribudla nika na spanie aj kuchynka v skrini.“

Drevená konštrukcia na vankúši

Na jednopodlažný objekt, ktorý vychádza z centrálneho priestoru jurty, zvolili architekti ľahkú drevenú stĺpikovú konštrukciu. „Zvonka je konštrukcia ukončená fóliou na prevetrávané fasády, na ktorú sa už ukladal drevený rošt. Ten v tomto prípade plní skôr estetickú ako ochrannú funkciu,“ vysvetľuje Peter Jurkovič.

Neprehliadnite:

Víkendový domček vo Vojke s výhľadom na jazero

Základová doska objektu je položená na „vankúši“ z penového skla, ktorý plní funkciu tepelnej izolácie aj hydroizolácie. Nie sú tu teda klasické betónové základy, nerobili sa ani intenzívne zemné práce. Breh jazera tak zostal nedotknutý. 


Naproti vstupu nadväzujú na kruhovú dennú miestnosť spálňa a kúpeľňa. Sekundárne funkcie, ktoré obklopujú centrálny priestor, tak zároveň dopĺňajú kruhový pôdorys do tvaru pragmatického obdĺžnika.

víkendový dom
Peter Jurkovič

Naproti vstupu nadväzujú na kruhovú dennú miestnosť spálňa a kúpeľňa. Sekundárne funkcie, ktoré obklopujú centrálny priestor, tak zároveň dopĺňajú kruhový pôdorys do tvaru pragmatického obdĺžnika.

Drevená konštrukcia stavby sa stala zároveň efektnou súčasťou interiéru – ústredným prvkom centrálneho priestoru je kupolový svetlík, osadený na kruhovom venci z lepeného dreva. Väčšina interiérových prvkov je vytvorená z mäkkého smrekového dreva, pod hlinenými omietkami sú skryté odporové drôty na elektrické vykurovanie. V chate je nainštalovaná tiež klimatizácia, čím sa zabezpečilo komfortné fungovanie aj v lete.

Dom, ktorý jeho majitelia pomenovali AnuAzu, má za sebou dve letá a jednu zimu. Pri jeho prevádzke sa tak už stihla potvrdiť správnosť konceptu. Drevostavba ako jurta na juhu Slovenska nemala byť príspevkom k stredoeurópskej aklimatizácii na zmeny podnebia (hoci… ktovie?), ale skôr invenčnou odpoveďou na otázky o trvalo udržateľnej architektúre. Jednoducho, je to dom, ktorý myslí, a zároveň sa v ňom dá tvoriť.


Interiéru dominujú drevo, hlinené omietky a šikovné nápady. Chata, ktorá neprekračuje maximálnu zastavanosť 20 % pozemku, vďaka tomu splnila všetky požiadavky majiteľov –  poskytuje priestor na tvorivé stretnutia aj ubytovanie pre štyri osoby.

víkendový dom
Peter Jurkovič

Interiéru dominujú drevo, hlinené omietky a šikovné nápady. Chata, ktorá neprekračuje maximálnu zastavanosť 20 % pozemku, vďaka tomu splnila všetky požiadavky majiteľov – poskytuje priestor na tvorivé stretnutia aj ubytovanie pre štyri osoby.

Autori

Ing. arch. Peter Jurkovič, Ing. arch. Tomáš Kovalčík, Ing. arch. Miroslav Slezák, ateliér JRKVC. jrkvc.sk

Chata pri jazere

plocha pozemku: 376 m2

zastavaná plocha: 72 m2

podlahová plocha: 47 m2

náklady asi 65 000 €

lokalita: Vojka nad Dunajom

TEXT: Ľudovít Petránsky
FOTO: Peter Jurkovič
ZDROJ: časopis Môj dom

Kategória: Návšteva
Tagy: drevostavba víkendový dom
Zdieľať článok
Sídlo Klobouckej lesnej: Progresívna drevostavba prekračujúca hraniceASB.sk

Sídlo Klobouckej lesnej: Progresívna drevostavba prekračujúca hranice

Unikátna drevostavba škôlky je pred dokončením: Rača odhalila fasádu, interiér aj atraktívne átriumASB.sk

Unikátna drevostavba škôlky je pred dokončením: Rača odhalila fasádu, interiér aj atraktívne átrium

Aj trávnik môže byť chorý! Toto je 6 najčastejších chorôb trávnika a ako si s nimi poradiťUrob si sám

Aj trávnik môže byť chorý! Toto je 6 najčastejších chorôb trávnika a ako si s nimi poradiť

Chystajte nožnice! Jún je ideálne obdobie na rez týchto rastlínZáhrada

Chystajte nožnice! Jún je ideálne obdobie na rez týchto rastlín

Diskusia