Kitchen sink with germs and bacterias under magnifying glass. 3D rendering isolated on white background

Pozor! Toto sú najšpinavejšie miesta, ktorých sa doma dotýkate každý deň

19. 03. 2020
Zdieľať

Každý z nás vie, že ak chceme minimalizovať riziko nákazy, prvoradá je dôsledná hygiena. Lenže ani tá nestačí, ak pravidelne nečistíme miesta, ktorých sa dotýkame viacerí a neraz aj špinavými rukami. Kde v domácnosti nájdete najviac baktérií?

Čo si predstavíte, keď sa hovorí o zdroji baktérií a vírusov v domácnostiach? Mnohí za najšpinavejšiu  považujú toaletu. Realita ukazuje, že toaleta je práve naopak a nečakane, jednou z najčistejších častí domácnosti, a to práve preto, že ju pravidelne čistíme dezinfekčnými prípravkami. Profesor mikrobiológie na Arizonskej univerzite Charles Gerba tvrdí, že najšpinavejšie miesta treba hľadať inde. Kde sa teda nachádzajú?



Najšpinavejšie miesta v domácnosti
iStock.com

Uterák pri umývadle a držiaky na kefky

Odborník ako príklad uvádza uterák zavesený pri umývadle či držiaky alebo poháre, v ktorých máte uložené zubné kefky. V takýchto teplých a vlhkých podmienkach sa navyše baktérie množia veľmi rýchlo.

Neprehliadnite:

Je pravda, že skutočne stačí na dezinfekciu v domácnosti ocot?

Taktiež upozorňuje, že mnohí ľudia si neumývajú ruky správne. Ak si aj umyjete ruky dôsledne a utriete sa do uteráka zaveseného pri umývadle, opäť si mikroorganizmy žijúce na ňom priam votriete do dlaní. Všetky uteráky by sme mali po dvoch dňoch používania vyprať vo vysokej teplote, aspoň 60 stupňov Celzia alebo v pare. Podobne aj kuchynské utierky.



Najšpinavejšie miesta v domácnosti
iStock.com

Hubka na riad

Zdrojom baktérií a vírusov v kuchyni je hubka na umývanie riadu. Charles Gerba ju nazýva „pravdepodobne najšpinavejším predmetom v domácnostiach“. Je domovom stoviek miliónov baktérií. Vedci v jednej zo štúdií zistili, že 75 % kuchynských špongií a handier obsahuje koliformné baktérie. Hubku môžete pridať do umývačky riadu a vyčistiť ju programom na najvyššej teplote, prípade v mikrovlnke.



Najšpinavejšie miesta v domácnosti
iStock.com

A čo mobilné telefóny?

Bakteriálnym rajom sú aj mobilné telefóny, tablety, klávesnice, smart hodinky, ovládače – všetci naši najlepší pomocníci. Štúdie ukázali, že jeden zo šiestich telefónov je kontaminovaný fekálnymi látkami. Na ich odstránenie stačí tampón s dezinfekčným prostriedkom.



Najšpinavejšie miesta v domácnosti
iStock.com

Kde mimo domácnosti si dávať najväčší pozor?

V prvom rade sú to supermarkety. „Takmer 100 % z nich je domovom E. coli, pretože ľudia sa neustále dotýkajú rôznych úchytiek a zábradlí, po tom, ako držia surové potravinové výrobky,“ vysvetľuje vedec. Ani opakovane použiteľné tašky na potraviny nie sú čisté, pretože ich len zriedkavo perieme.

Po návrate z verejného priestoru, ešte pred dverami domácnosti je vhodné použiť antibakteriálne prípravky na ruky, aby sa vírusy a baktérie nepreniesli na vaše kľúče, kľučky a vypínače. I tie treba pravidelne čistiť. Potom si dôsledne umyte ruky mydlom a tečúcou vodou.

Sabína Zavarská

Zdroj: health.com

Foto: istockphoto.com

Kategória: Kuchyňa, jedáleň Kúpeľňa, WC
Tagy: baktérie v domácnosti Sme doma
Zdieľať článok
Naozaj sa oplatí investovať do obnoviteľných zdrojov energie?Urob si sám

Naozaj sa oplatí investovať do obnoviteľných zdrojov energie?

Ťažba v Kôprovej doline nahnevala ochranárov. Prípadom sa bude zaoberať inšpekcia životného prostrediaASB.sk

Ťažba v Kôprovej doline nahnevala ochranárov. Prípadom sa bude zaoberať inšpekcia životného prostredia

Pomarančové šupky ako náhrada za chémiu: Poznáte tieto lacné a ekologické spôsoby, ako ich využiť?Záhrada

Pomarančové šupky ako náhrada za chémiu: Poznáte tieto lacné a ekologické spôsoby, ako ich využiť?

V blízkosti tejto rastliny sa vám bude lepšie dýchať. Citrónový muškát očarí nielen krásnou vôňouUrob si sám

V blízkosti tejto rastliny sa vám bude lepšie dýchať. Citrónový muškát očarí nielen krásnou vôňou

Diskusia