Neuveriteľná premena! Zo starej stajne nádherný dvojpodlažný byt

26. 03. 2020
Zdieľať

Zo skromného priestoru, ktorý ešte pred prvou republikou slúžil ako stajňa pre kone, je dnes originálny dvojpodlažný byt.

Kvôli technickému pokroku sa z hospodárskej budovy stala desaťročia nevyužitá a chátrajúca stavba. Ako ju zrekonštruoval architekt Jan Bek?

Cieľom architekta bolo čarovné miesto niekdajšej stajne opäť premeniť na priestor, v ktorom plynie život. Samozrejme, s veľkým rešpektom a úctou voči pôvodným architektonickým prvkom. 

„Už na začiatku som vedel, že toto bude to pravé miesto, kde by som veľmi rád pracoval a trávil čas. Moja požiadavka na rekonštrukciu znela jasne: zachovať čo najviac pôvodných prvkov s veľkým dôrazom na dodávateľa – nebolo to jednoduché, kvalitných remeselníkov nie je veľa,“ opisuje pocity a požiadavky na rekonštrukciu majiteľ .



Kuchynská linka sa dá skryť za harmonikové drevené dvierka.
Daniel Čáha

Zo stajne priestor s reprezentatívnou časťou

Architekt Jan Bek s týmto klientom už spolupracoval, klient poznal jeho prácu, a preto ho oslovil opäť. Jeho úlohou bolo z pôvodnej stajne vytvoriť priestor, v ktorom by mohol klient pracovať, prijímať návštevy a občas aj prenocovať – a to všetko v príjemnom prírodnom prostredí. 

Prečítajte si tiež:

Chcete si zrekonštruovať stodolu? Dá sa to aj vkusne a s rešpektom

Na prízemí sa nachádza reprezentatívna časť, ktorá sa skladá z lounge sedenia určeného na debaty s klientmi, veľkého jedálenského stola a kuchynky. Kuchynská linka sa dá skryť za harmonikové drevené dvierka. Samozrejme, nechýba ani hygienické zázemie. Všetok nábytok je z orechového dreva. Horné podlažie architekt vyriešil ako súkromné. Nachádza sa tu pracovňa a spálňa, nábytok je opäť z orechového dreva. 



pracovňa
Daniel Čáha

Tradičné české remeslá a cenné detaily

Pôvodná stavba sama o sebe ponúkala viacero zaujímavých a cenných detailov: tehlové valené klenby, zaujímavo poňaté trámové horné podlažie. Tieto momenty predurčili, akým smerom sa bude rekonštrukcia a interiérový dizajn bytu uberať. 

Vzhľadom na to, že sám majiteľ má blízko k umeniu a k histórii, chcel podporiť ideu miestnych tradičných remesiel i v interiéri. Spolu s architektom sa im podarilo vybrať dodávateľov spomedzi tradičných českých výrobcov, i keď to nebolo jednoduché. 



Vrchné podlažie má svetlejšiu farebnosť a drevenú dubovú podlahu, ktorá priestor zútulňuje
Daniel Čáha

Posun vo farebnosti

Z materiálov okrem orechového dreva dominuje betónová stierka s farebnou pigmentáciou do modrej a zelenej farby. Na prízemí nájdete dlažbu v kombinácii jednofarebnej sivej a vzorovanej. Vrchné podlažie má svetlejšiu farebnosť a drevenú dubovú podlahu, ktorá priestor zútulňuje. 

„Každý projekt je pre nás niečím novým, ale pri tejto rekonštrukcii vidím hlavný posun vo farebnosti. Väčšinou sa držíme tlmených alebo monochromatických farieb. Klient je gréckeho pôvodu, a tak sme si dovolili s farbami trochu zaexperimentovať. S výsledkom sme spokojní a dúfame, že sa bude páčiť aj vám,“ dopĺňa autor premeny, architekt Jan Bek.



kúpeľňa
Daniel Čáha

Rekonštrukcia starej stajne

Architektonický ateliér: BekArch s.r.o.
Autor: Ing. arch. Jan Bek
Lokalita: Praha
Realizácia: 2018
Celková plocha: 86 m2
Subdodávatelia: Bomma – osvetlenie, Ton – nábytok, Polstrin – pohovka, Interier H – stolárstvo, Keramika Soukup – obklady/dlažba/sanita, SPO podlaha/dvere, Ilumix – osvetlenie, Situs – nábytok na hornom podlaží, Crystalite, Stockist – doplnky 

Sabína Zavarská
Foto: Daniel Čáha 

Kategória: Návšteva
Tagy: dvojpodlažný byt premena stajne rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok

Diskusia