Ako si udržíte smartfón a tablet bez vírusov a baktérií?

27. 03. 2020
Zdieľať

Čistá a lesklá obrazovka smartfónu či tabletu je nielen estetická, ale v dnešných dňoch aj nevyhnutnosťou, na ktorú by sme nemali zabúdať. Dôležitejšia ako lesk je však hygienická čistota. Ako dezinfikovať tieto šikovné zariadenia?

Čistiace súpravy

V špecializovaných obchodoch zoženiete čistiace súpravy na techniku. Obsahujú všetko potrebné na to, aby ste udržali svoj smartfón či tablet hygienicky čistý. Nájdete v nich handričku z mikrovlákna, prípadne antibakteriálnu handričku, spreje na čistenie a sadu špeciálnych utierok. I keď čistiace prípravky neobsahujú alkohol alebo amoniak, i tak urobia dôležitú prácu. 

Myslite na to, že baktérie a vírusy majú najradšej špinavé povrchy, na ktorých sa môžu bez problémov rozmnožovať. Takže čistenie klasickými prípravkami na mobily, hoci nie sú označované ako antibakteriálne, dva-trikrát denne je vždy lepšie ako žiadne. 

Prečítajte si tiež:

Je pravda, že skutočne stačí na dezinfekciu v domácnosti ocot?

Existujú však aj antibakteriálne spreje a utierky na tieto zariadenia, dokonca niektorí predajcovia ich ponúkajú aktuálne i v zľave. Nezabudnite si pri čistení vypnúť telefón – lepšie uvidíte nečistoty. 



smartfón, tablet
iStock

Antimikrobiálny chránič obrazovky

Smartfóny sú jedným z najnebezpečnejších miest, kde sa sústredia baktérie – veľmi ľahko si prenesieme škodlivé mikroorganizmy z prstov priamo na sliznice či z mobilu na prsty. Existuje však špeciálny chránič pred baktériami a inými mikróbmi – chránič obrazovky s antimikrobiálnymi vlastnosťami. Výrobcovia tvrdia, že zabíja až 99,99 % baktérií a zabraňuje rastu rias a plesní. Okrem toho má funkciu ochranného skla – chráni pred poškodením a škrabancami. Táto alternatíva je však finančne náročnejšia.



smartfón, tablet
iStock

Tekuté sklo

Počuli ste už o tekutom skle, ktoré bolo pôvodne určené na ochranu, ale dnes už aj antibakteriálnu bezpečnosť mobilov? Tekutý chránič obrazovky je vlastne nano-roztok, ktorý po nanesení stvrdne. Dokáže odpudzovať tekutiny aj odtlačky prstov, chráni zariadenie pred poškriabaním, ale tiež pred choroboplodnými zárodkami, a to až dva roky. Samozrejme, opäť záleží od kvality a hodnovernosti výrobcu. 

UV sanitizéry 

Dezinfekčný účinok propagujú výrobcovia špeciálnych UV lámp určených na čistenie týchto zariadení. Na internete ich nájdete pod názvom UV-Clean Sanitizer. Existuje viacero druhov, mnohé sú prenosné, vyzerajú ako malé taštičky, do ktorých mobil pohodlne vložíte. Podľa výrobcov produkujú špecifickú vlnovú dĺžku svetla, ktorá preniká bunkovými stenami baktérií a vírusov a ničí ich. Vyberte si však overenú značku a hodnoverný tovar.



smartfón, tablet
iStock

Náš tip

Rozhodne neskúšajte na čistenie techniky čistiace prostriedky na báze alkoholu alebo rozpúšťadla. Telefón poškodia. Smartfón neutierajte ani drsnými tkaninami. Handrička z mikrovlákna je veľmi dôležitý pomocník. Zľahka na ňu nastriekajte antibakteriálny prípravok a dôsledne vyčistite celý mobil. 

Sabína Zavarská
Zdroj: digitaltrends.com 
Foto: istock

Kategória: Relax
Tagy: čistenie displeja mobilné telefóny Sme doma tablety
Zdieľať článok

Diskusia