Secesný byt nakazený kreatívnym nadšením

06. 04. 2020
Zdieľať

Byt v pražskom secesnom dome na nábreží Vltavy je zariadený jednoducho, s citom pre detail a funkčnosť a s rešpektom k pôvodnému zámeru staviteľa.

Byt je práve teraz vo fáze opúšťania a jeho majiteľ David Brada svoj krok nechať za sebou Prahu, zvonenie električiek pod oknami a známe zvuky mesta neľutuje. V Prahe má odžitých pár desiatok rokov, tak sa teraz rozhodol „upratať sa“ pre zmenu do ticha prírody neďaleko Liberca. Z bytu si ale odnáša to podstatné – nadšenie pre kvalitný, šikovne vymyslený nábytok, pre lahodné víno z hôr a dobrý jazz. 


Jednoduchosť a účelnosť je hlavnou témou kuchyne. Švih jej dodáva červený lakovaný príborník so zasklenými dverami, drevená pracovná doska do nej zas vnáša teplo a jasný ľudský rozmer.

secesný byt
JIŘÍ HURT

Jednoduchosť a účelnosť je hlavnou témou kuchyne. Švih jej dodáva červený lakovaný príborník so zasklenými dverami, drevená pracovná doska do nej zas vnáša teplo a jasný ľudský rozmer.

Jeho byt bol vždy svojský a zachoval si minimalistický a príťažlivý charakter. Tak, ako sa to stalo mnohým bytom, i tento dostal povinné socialistické úpravy v podobe linolea nalepeného priamo na drevené parkety, no našťastie sa mu vyhli ubíjajúce zásahy do dispozície.

David sa snažil zachovať, pokiaľ možno, čo najviac pôvodných prvkov, a kde sa to nepodarilo, adekvátne ich nahradil rovnako ako parkety vo veľkorysej predsieni, z ktorej sa vchádza do všetkých miestností v byte. V izbách sú zachované i pôvodné štuky, no čo sa týka voľby nábytku a zariadenia, siahol David po nadčasovom štýle a v byte „rozmaznával“ osvedčené ikonické kusy. Tie doplnil preglejkovým nábytkom od značky Nils Holger Moormann, ktorý v tom čase na českom trhu nebol.

Prečítajte si tiež:

Zrekonštruovaný trenčiansky byt, v ktorom vás prekvapenia čakajú na každom kroku (VIDEO)

Tu by sa dalo s malým významovým posunom použiť staré dobré príslovie: Tak dlho sa chodí s džbánom po vodu, až sa ucho odtrhne. Tak dlho si chodil David do Nemecka po skladacie preglejkové kusy, až bol pristihnutý pri čine.

U Moormanna si všimli, že počet kusov nábytku predaných súkromnej osobe rastie, a začali sa domnievať, že David ich nábytok distribuuje ďalej. Ponúkli mu teda spoluprácu a David, ktorý si bol vedomý špičkovej kvality, ľahkej kompletizácie a výborného dizajnu nábytku, prikývol. 


V spálni dominuje pôsobivá geometrickosť. Koberec s výrazným štvorcovým vzorom farebne korešponduje s ostatným vybavením a udáva rytmus. Posteľ je, neprekvapivo, od značky Nils Holger Moormann. Volá sa Siebenschläfer – Sedmospáč. Okrem toho, že na jej zloženie nepotrebujete takmer žiadne skrutky, bude asi aj dosť pohodlná.

secesný byt
JIŘÍ HURT

V spálni dominuje pôsobivá geometrickosť. Koberec s výrazným štvorcovým vzorom farebne korešponduje s ostatným vybavením a udáva rytmus. Posteľ je, neprekvapivo, od značky Nils Holger Moormann. Volá sa Siebenschläfer – Sedmospáč. Okrem toho, že na jej zloženie nepotrebujete takmer žiadne skrutky, bude asi aj dosť pohodlná.

Vráťme sa ale späť k zariadeniu bytu, kde prevažuje jednoduchosť a funkčnosť. Neutrálny základ dopĺňajú obrazy – niektoré také výrazné, že na seba okamžite strhnú pozornosť – a zaujímavé doplnky. Všetko je zariadené tak, aby priestor nebol zaťažený zbytočnými vecami. V obývačke je okrem pohovky, kresiel a zopár skriniek umiestnený aj veľký jedálenský stôl, ktorý nám David nadšene predvádzal v akcii – teda v procese premeny nastavenia podnože.

Izba je opticky rozdelená obojstranným regálom na relaxačnú a jedálenskú časť. Z obývačky vedú dvere do detského sveta, o ktorý sa delia tri deti. Tu sa David poradil s architektmi Davidom Maštálkom, Lenkou Křemenovou a Terezou Schneiderovou z ateliéru A1 Architects, ktorí očividne dokážu pracovať s priestorom. Izbu premysleli tak, že sa do nej pomestia dve dievčatká a dospievajúci chalan a vôbec sa navzájom nerušia.

Toto riešenie sa dá, samozrejme, použiť iba v bytoch s vysokými stropmi, no tam, kde je výška k dispozícii, predstavuje veľkú úsporu plochy. Architekti totiž navrhli horizontálne rozdeliť priestor tak, že starší Mikuláš sa môže po drevenom rebríku vyšplhať do svojho zázemia a dievčatká majú postele a veľký pracovný stôl umiestený vo výklenku pri okne oddelené vertikálnou preglejkovou stenou.

Cez kruhové otvory v nej sa svetlo dostáva aj do druhej časti izby, kde je dosť miesta aj na spoločné aktivity. Ani tu nie je nič navyše – všetko je funkčné, kvalitne zhotovené a s dostatkom úložných priestorov.


Detské kráľovstvo rozdeľuje preglejková stena s kruhovými otvormi, ktoré slúžia nielen na presvetlenie zadnej časti izby, ale detská fantázia ich dokáže zahrnúť aj do svojich plánov.

secesný byt
JIŘÍ HURT

Detské kráľovstvo rozdeľuje preglejková stena s kruhovými otvormi, ktoré slúžia nielen na presvetlenie zadnej časti izby, ale detská fantázia ich dokáže zahrnúť aj do svojich plánov.

Funkčnosť a nadčasovosť zariadenia, ktoré by vyzeralo dobre v interiéri v akomkoľvek štýle, sú spoločné pre všetky miestnosti bytu. Či už hovoríme o praktickej kuchyni, ktorá trochu pripomína dizajnové mäsiarstvo, kúpeľni s práčkou a sušičkou šikovne ukrytými vo vstavanej skrini a s vybavením vypočítaným na milimetre, alebo o spálni orientovanej do pokojného dvora, všade musíme spomenúť premyslený systém, ktorý však neutláča určitú ležérnosť a neokázalosť bývania.

Bonusom bytu sú aj dva užšie balkóny. Jeden, orientovaný do dvora, vyslovene láka na letné raňajky alebo posedenie pri víne, z druhého vidieť na rieku a krásy Prahy na jej ľavom brehu. Rašínovo nábrežie je samo osebe dobrá adresa, kde sa s citom pre detail a energiu miesta dá vytvoriť naozaj zaujímavé bývanie.


Dievčatká majú spoločný priestor s luxusným výhľadom. Zhodli sme sa, že by sa nám tu úlohy písali dobre, ale dlho. Pri stole majú každopádne dostatok prirodzeného svetla a dobre sa im sedí na stoličkách vylisovaných z jedného kusa plechu. Schválne, uhádnete značku?

secesný byt
JIŘÍ HURT

Dievčatká majú spoločný priestor s luxusným výhľadom. Zhodli sme sa, že by sa nám tu úlohy písali dobre, ale dlho. Pri stole majú každopádne dostatok prirodzeného svetla a dobre sa im sedí na stoličkách vylisovaných z jedného kusa plechu. Schválne, uhádnete značku?

Top tip

Horizontálnym rozdelením miestnosti môžete získať viac miesta a vytvoriť zóny s odlišnými funkciami. Takéto riešenie je však možné len pri dostatočne vysokých stropoch.

Profil

MAJITEĽ

David Brada pracoval dlho v reklamnej agentúre a v súčasnosti sa orientuje na vlastné podnikanie v oblasti dizajnového nábytku a extrémnych vín z horských oblastí. V Čro Vltava a v Rádiu 1 moderuje každý týždeň niekoľko jazzových programov. 

NEHNUTEĽNOSŤ

Byt v bytovom dome na Rašínovom nábreží v Prahe

Text: Martina Paulová

Foto: Jiří Hurt

Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: rekonštrukcia bytu secesné domy
Zdieľať článok
Ako vyriešiť slnečnú predzáhradku, v ktorej je trativod a šachta? Toto poradil Martin ČurdaZáhrada

Ako vyriešiť slnečnú predzáhradku, v ktorej je trativod a šachta? Toto poradil Martin Čurda

Splnený sen manželov o nádhernej drevenici: Relax na peci a nezameniteľná atmosféra s výhľadom do lesaUrob si sám

Splnený sen manželov o nádhernej drevenici: Relax na peci a nezameniteľná atmosféra s výhľadom do lesa

Zakázali jednorazové plastové tašky, ich náhrada však zvýšila spotrebu plastov aj emisieASB.sk

Zakázali jednorazové plastové tašky, ich náhrada však zvýšila spotrebu plastov aj emisie

Pozrite sa, ako ešte môžete vašu záhradu vylepšiť: Z týchto nápadov si určite vyberiete!Urob si sám

Pozrite sa, ako ešte môžete vašu záhradu vylepšiť: Z týchto nápadov si určite vyberiete!

Diskusia