Záhrada a exteriér

Rady a tipy pre záhradný nábytok, zakladanie záhrady, záhradné úpravy, starostlivosť o dreviny, kvety. Užitočné informácie pre záhradkárov a pestovateľov.

Pohľad na sedenie na krytej terase.
Záhradný nábytok

Pripravte záhradný nábytok na novú sezónu!

Rozhodli ste sa tento rok začať záhradnú sezónu novým nábytkom? Možno ten váš ešte nebude na tom tak zle, stačí ho iba ošetriť. A ak predsa len bude potrebovať výmenu, poradíme vám, ako vybrať nový.

Záber na záhon fialových tulipánov
Zo života rastlín

Ako pestovať tulipány, aby v záhrade i vo váze prosperovali čo najdlhšie? Nasledujte tieto rady!

Tulipány sú ikonické kvety, považované za drahokamy jari. Kvitnú totiž v apríli alebo máji a záhradu naplnia rôznymi farbami. Aj keď sú najrozšírenejšie ich jednokvetové odrody, existujú aj dvoj- či viackveté, plnokveté alebo strapcovité odrody.

Výsevy paradajok
Hurá do záhrady

Obdobie výsevu paradajok je tu

Veľká netrpezlivosť prenasleduje asi každého, kto podľahol nejakému záujmu či koníčku. A tak sa už od začiatku roka na sociálnych sieťach objavujú otázky: „Kedy už budete vysievať?“ či „Komu už semienka vzchádzajú?“ Ako hovorí príslovie – trpezlivosť ruže prináša. A platí to, samozrejme, aj pre výsev zeleniny vrátane paradajok.

Dievčatko s klobúkom stojí s rozpaženými rukami pri hortenzii.
Zo života rastlín

Jarná starostlivosť o hortenzie: Ako ich správne strihať podľa druhu a zabezpečiť, aby v lete bohato rozkvitli?

Opadavý ker so záplavou nádherných kvetov rôznych tvarov a veľkostí je obľúbenou dominantou záhrad. A niet sa čomu čudovať. Ide o nenáročné rastliny, ktoré majú schopnosť meniť sfarbenie v závislosti od kyslosti pôdy. Na to, aby prosperovali, však hlavne na jar potrebujú správne ostrihať. Viete, ako na to?

Polievanie záhrady
Záhradná technika

Oživte svoju záhradu krok za krokom

Keď sa dni postupne predlžujú, je čas oprášiť pracovné rukavice a pustiť sa do prípravy vašej záhrady na jarné obdobie plné života. Či už ste skúsený záhradkár, alebo začínajúci nadšenec venujte teraz pozornosť svojej záhrade a pripravíte si pôdu pre bohatú a krásnu sezónu.

Pohľad z interiéru domu na terasu s pergolou.
Záhradné stavby

Viete, ako najlepšie prepojiť dom so záhradou?

V súčasnosti sa záhradné priestory stávajú stále integrálnejšou súčasťou domova a ich praktická funkcia ako hospodárskeho pozemku sa dostáva do pozadia. Záhrada je otvorenou miestnosťou na voľný čas. Ako jej dodať pohodlie a vytvoriť v nej miesto na pokojný a bezpečný relax?

Pohľad na rodinu kúpajúcu sa v bazéne na dvore.
Hurá do záhrady

Ako odzimovať bazén

Odzimovanie bazéna, t. j. úprava bazénovej vody po zimnom období a samotné uvedenie bazéna do prevádzky, by sa malo uskutočniť v čase, keď minimálne nočné teploty vzduchu už nie sú trvalo pod bodom mrazu a teplota vody v bazéne sa pohybuje medzi 10 a 15 °C.

Montovaný záhradný domček Gardeon
Záhradné stavby

Jarné upratovanie v záhradnom domčeku

Záhradný domček miesto, ktoré slúži mnohým najmä na skladovanie vecí, náradia, kosačky alebo aj bicykla. Ak vám zostáva v záhradnom domčeku organizovaný chaos a kým niečo nájdete, trvá to celé minúty, chce to systém.

Mladý petržlen.
Hurá do záhrady

Správna sejba – to je aj ideálny počet rastlín na ploche

Práca v záhradke teší veľa ľudí, ale nemala by ukrajovať príliš veľa z času, kedy môžeme v záhradke naozaj relaxovať, pozorovať okolitú zeleň, živočíchy, alebo len - tak si užívať slnečné lúče.

Záber na surfínie na drevenom balkóne domu.
Zo života rastlín

Toto robte, aby vám surfínie v lete bohato kvitli. Ako si predpestovať obľúbené kvety od semiačka?

Patria medzi najobľúbenejšie letné rastliny nielen pre svoje nádherné kvety a schopnosť trvalo kvitnúť počas celého leta. Surfínie sú nenáročné na pestovanie, čo z nich robí častú ozdobu terás a balkónov. Ak si nimi aj vy chcete vyzdobiť terasu, nečakajte na ich kúpu v záhradníctve. Poďte si predpestovať vlastné.