Ekobývanie

Tipy a inšpirácie pre každého, kto chce bývať ekologicky. Ekostavby, stavebné technológie šetrné k životnému prostrediu, úsporné zdroje svetla, ekologické bývanie a lifestyle.

Pohľad zo zadnej strany domu v Nórsku so vstupom na dvor.
Návšteva

Architekti sa úžasne vynašli. Príťažlivý domček s nádhernými výhľadmi postavili z dreva, ktoré iní chceli spáliť

Saltviga House, ako nazývajú rekreačný dom postavený z dubového dreva jeho autori, prirodzene zapadá do lesa na nórskom juhovýchodnom pobreží. Vďaka stavebným postupom a výberu materiálov sa priam dokonale prispôsobuje osobitostiam lokality. Autori stavby zužitkovali zvyšky dreva a prehodnotili staré metódy – využili moderný jazyk efektívneho využívania zdrojov.

Dve deti vo vianočnom oblečení pri výbere vianočného stromčeka.
Ekolife

Viete, ako spoznáte zdravý vianočný stromček? Pri kupovaní si všímajte tieto veci

Na vytvorení správnej vianočnej atmosféry sa podieľa mnoho faktorov. Jedným z najsilnejších je krása a vôňa živého stromčeka. Ak si vyberiete správny typ a budete sa oň dobre starať, vydrží zdravý a krásny až do Troch kráľov, teda do 6. januára.

Chata Mylla z exteriéru, čiastočne schovaná v snehu.
Ekolife

Takto vyzerá ideálne útočisko pred stresom a starosťami. Nič len príroda, nádherné výhľady a božský pokoj

V obľúbenej prírodnej lokalite Nordmarka severne od Osla v Nórsku sa nachádza chata s názvom Mylla. Miesto v hodinovej časovej dostupnosti na lyžiach priamo z centra hlavného mesta láka návštevníkov scenériou vyrážajúcou dych. Chata architektonicky rešpektuje svahovitý terén a je jednou z mnohých ďalších v neďalekom susedstve. O jej vznik sa slúžil Fjord Arkitekter.

Dom 2 v 1 v Krušných horách z diaľky.
Ekolife

V záhadami opradených horách našla rodina svoju oázu pokoja. V nezvyčajnej drevostavbe si užívajú dokonalý relax

Mysteriózny svet Krušných hôr, opradený mnohými legendami, začala hlbšie spoznávať aj trojčlenná rodina, ktorá si v prostredí s neraz drsným počasím zriadila svoj druhý domov. Montovaná drevostavba pripomína dve zrastené stavby s archetypálnou siluetou. O príjemné rekreačné zázemie s domácim wellness sa pričinilo pražské architektonické štúdio Modulora.

Prístup do apartmánov v Burine.
Ekolife

Po spustnutom bitúnku na Liptove už niet ani stopy. Dve ženy ho svojpomocne zmenili na príťažlivé miesto s atmosférou vidieka

Príroda a zmysel pre ekológiu sa spojili v jedinečnom dizajne. Vkusne zariadené izby, kvalitné materiály. Monika a Alena sa držali filozofie udržateľnosti a ekologických princípov, kde šancu dostal nielen objekt v katastrofálnom stave, ale aj staré predmety. Spoločne vytvorili oázu pokoja na Liptove.

Muž reční na klimatickej konferencii.
Aktuality

Na konferencii „Klimaticky odolnejšie mestá“ boli ocenené najkrajšie zelené strechy na Slovensku

Zmena klímy pociťujeme na vlastnej koži každým rokom, čím ďalej tým viacej. Trápia nás obrovské horúčavy, dlhodobé suchá či prívalové dažde. Na to, aby sme zlepšili podmienky  v našich mestách, potrebujeme začať robiť adaptačné opatrenia a vodozádržné opatrenia, ktoré nám mestá ochladia. Základom týchto opatrení je zadržiavanie zrážkovej vody a ozeleňovanie miest nie len na zemi, ale aj výsadba zelene na strechách, či budovanie vertikálnych zelených stien .

Pohlcovač vlhkosti Henkel vedľa umývadla.
Technológie

Nadbytočná vlhkosť v domácnosti: Prichádza riešenie pre zdravšie a komfortnejšie bývanie

Vlhkosť v domácnosti je často podceňovaným, no závažným problémom, ktorý môže mať škodlivý vplyv na naše zdravie a pohodu. Pohlcovače vlhkosti Ceresit Stop sú lídri v tejto oblasti riešení problémov s vlhkosťou v domácnosti a prispievajú k zdravšiemu a komfortnejšiemu životnému prostrediu.

Vizuál Zodpovedne pre budúce generácie s rôzne označenými cementmi od Danucem.
Technológie

Danucem prináša inovatívnu eko-klasifikáciu svojich cementov

Udržateľnosť už nie je výsada, je to nevyhnutnosť. Spoločnosť Danucem sa preto zaviazala, že k výrobe svojich stavebných materiálov bude pristupovať zodpovedne, s rešpektom k budúcim generáciám. Výsledkom, z ktorého môže ťažiť zákazník aj celá spoločnosť, je transparentný označovací systém ECO2 CLASS. Ten poskytuje prehľad o CO2 stope každého z jej cementových výrobkov.

Exteriér dreveného domčeka na Liptove s dvorom a psom.
Návšteva

Najprv si ho vysnívali, potom svojpomocne postavili. Drevený domček na Liptove ponúka pravú vidiecku idylku

Tiny house na Liptove je vsadený do malebnej dedinky Liptovské Matiašovce, ktorá je vstupnou bránou do Západných Tatier. A aj keď ide o mobilný glampingový domček, prináša pravý život na dedine so všetkým, čo k nemu patrí.

Presklená plocha s výhľadom do súkromnej záhrady - Klimatický rodinný dom v Španielsku
Stavba

Rodinný dom a ekologický manifest v jednom. Angažovaná architektúra, ktorá ctí pôvodný porast a krajinu

Nadmerná urbanizácia spôsobila neprimerané zásahy do vidieckej krajiny. Miestnych obyvateľov vyprovokovali k nevídanému ekologickému manifestu vo forme ukážkového rodinného sídla. Objekt v španielskej obci Molina Segura slúži prioritne na bývanie, ale tvorí aj dôležité miesto susedských stretnutí, ktorým záleží na svojom okolí.