Bývanie v štýle japandi môže byť inšpiráciou aj pre vás

07. 08. 2019
Zdieľať

Dalo by sa povedať, že Japonci majú zmysel pre ekonomiku, skromnosť a jednoduchosť. Čoraz viac zaľudnená Ázia sa prikláňa k recyklácii a udržateľnosti, ktoré sú trendom i v ostatnom svete. Japandi je príkladom zodpovedného a zároveň tvorivého prístupu k dizajnu a môže byť veľkou inšpiráciou pre každého z nás.

Štýl japandi – oáza pokoja

Ázijský trend japandi predstavuje sympatickú fúziu svetlých a tmavých drevín. Tie dodávajú miestnostiam zaujímavú hĺbku a vážnosť. Nábytok je kompaktný a jednoduchý, všetko má presne daný účel, doplnky nevynímajúc. Paleta materiálu i farieb je prirodzená a neutrálna. Mäkšie interiéry sú nekonečne tiché, vytvárajú príjemné a pokojné útočisko. 


japandi štýl

japandi štýl
TOM FERGUSON

Kúpeľňa v štýle japandi

Wellness v modernom ázijskom štýle je minimalistický a hlavne funkčný. Strohé betónové, drevené, kožené a ľanové povrchové úpravy vytvárajú spolu čistý, no zároveň teplý a príjemný interiér. Nebojte sa do kúpeľňovej zóny zakomponovať drevo alebo doplnok z bambusu, ktorý je typický pre japonské ostrovy. Môže to byť jednoduchý bambusový stolček alebo rastlina vo forme živej ozdoby pri vani. 


japandi štýl

japandi štýl
HANCOCK

Jedáleň v štýle japandi

Nie je náhoda, že interiér v štýle japandi je vzdušný a usporiadaný. Zameriava sa predovšetkým na veci, ktoré sú praktické a úžitkové. „Prázdnota“ upriamuje pozornosť na detaily a remeselné spracovanie. Japonská kultúra je dnes pravdepodobne silne ovplyvnená shokunin kishitsu („remeselnícky duch“) so zameraním na detail a „čistú“ estetickú krásu. Dokonca aj ich obedové boxy, známe ako bento boxy, sú dokonale symetrické a príjemné na pohľad. 


japandi štýl

japandi štýl
POP & SCOTT

Obývačka v štýle japandi

Moderná ázijská obývačka sa nesie prevažne v tlmenej, takmer nenápadnej palete farieb. Mäkké akcenty sú bledoružové, „zaprášene“ sivé a pastelovozelené. Dramatickosť a hĺbku vnášajú indigová alebo smaragdová. Japonci sú presvedčení, že proces starnutia nábytku prispieva k jeho kráse. Kladú dôraz na kvalitné a nadčasové kusy, ktoré si vážia a tešia sa z nich mnoho rokov.  


japandi štýl

japandi štýl
MURRAY FREDERICKS

Spálňa v štýle japandi

Ak túžite spať ako Japonci, základom je mať správny matrac. Japonský termín futon znamená vlastne „matrac, ktorý sa zvinie“. Typický futon sa skladá z tenkého matraca (shikibuton) a periny (kakebuton). Je obľúbeným lôžkom pre alergikov vďaka prírodným vláknam, ktoré odvádzajú vlhkosť, i pre všetkých, ktorí trpia bolesťami chrbta. Okrem toho je kompaktný a pre svoju flexibilitu vhodný ako lôžko pre hostí. 

PRIPRAVILA: KATARÍNA PAUKEJE
FOTO: ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ: časopis Môj dom 7/2019

Kategória: Dizajn
Tagy: japandi štýl zariaďovanie bytu
Zdieľať článok
Štát prevezme zodpovednosť za sanáciu nebezpečných gudrónových jám v obci NemeckáASB.sk

Štát prevezme zodpovednosť za sanáciu nebezpečných gudrónových jám v obci Nemecká

Je naozaj dobré polievať izbové rastliny kávou? Spoznajte pravdu tohto rozšíreného trenduUrob si sám

Je naozaj dobré polievať izbové rastliny kávou? Spoznajte pravdu tohto rozšíreného trendu

Upravte si trávenie, posilnite imunitu, predchádzajte infarktu a trombóze. Nenáročný šachor je mimoriadne liečivýZáhrada

Upravte si trávenie, posilnite imunitu, predchádzajte infarktu a trombóze. Nenáročný šachor je mimoriadne liečivý

Na novú výzvu Obnov dom mini pôjde 36 miliónov. Rozdelia si ich len dva krajeASB.sk

Na novú výzvu Obnov dom mini pôjde 36 miliónov. Rozdelia si ich len dva kraje

Diskusia