Pod nezvyčajným názvom Sous Vide (čítaj su vid) sa skrýva technológia varenia vo vákuu, ktorú vynašli už koncom 18. storočia. Dnes prežíva svoju renesanciu v podobe varenia vo vákuovom vrecku ponorenom vo vode. Jedlo sa takto pripravuje dlhší čas pri nízkej teplote. Azda najzaujímavejší je výsledok pri mäse – jeho okraje nie sú vysušené a vo vnútri ostane prekvapujúco mäkké a chutné. Výhodou je, že si jedlo uchováva až o 40 % viac živín, aromatických látok a vitamínov než pri klasickom varení. Nestráca tak chuť a nie vždy ho treba dochucovať. Technológiu Sous Vide môžete využívať aj doma – potrebujete na to prístroj Sous Vide Chef, ktorý sa hodí takmer na každý hrniec s objemom do 20 litrov, a malú vákuovú baličku (napríklad Takaje), ktorá bude aj v iných prípadoch šikovným domácim pomocníkom.
Späť na článok: Varte zdravo a chutne
1/2