Späť na článok: Sporák v domácnosti
5/6
Sporák na letnú a zimnú prevádzku 1 – zimné ohnisko 2 – letné ohnisko 3 – spoločný popolník 4 – zakurovacia a priamoťažná klapka 5, 6, 7, 8, 9 – ťahy a dymovod V letnom období je klapka (4) otvorená a kúri sa do letného malého plytkého ohniska (2). Spaliny idú najkratšou cestou do ťahov (7) a dymovodom (9) do komína. V zimnom období je pri pečení v prevádzke veľké, hlboké ohnisko. Spaliny idú do slepého ťahu (4) ťahom (5) do slepého ťahu (6) vybaveného iba dymovou medzierkou ťahom (7, 8) okolo hornej pečúcej rúry do dymovodu (9). Spoločný popolník (3) má hrany, aby popol padal vždy do pripravenej zásuvky.