Dobre naladený byt

Dobre naladený byt

14. 07. 2009
Zdieľať

Ešte nás neopustila tá chvíľka napätia. Ešte vždy sa nás zmocní skôr, ako sa otvoria dvere na byte, do ktorého vstupujeme prvýkrát. O novom byte v staršom dome sme sa dozvedeli od architektov. Mal byť malý, ale s veľkým priestorom a farebnými akcentmi. Pripravoval sa ako prvé bývanie pre mladú dvojicu...


Dobre naladený byt

207800

Hneď od dverí sa nám otvoril pohľad do priestrannej obývačky a kuchyne. Až po chvíli, keď sme sa lepšie rozhliadli, bolo zrejmé, že sa tu so stenami a priehľadmi čarovalo na pomerne malej ploche (68 m2). Aby priestor nevtiahol návštevníka od vstupných dverí rovno do stredu bytu, aby sa pristavil, kým vojde, mimovoľne sa zvíta so štukovým povrchom úzkeho pásu steny. Štuka v odtieňoch sivej robí svoje! Architekt ňou vyzdobil všetky tri steny, ktoré sa voľne dvíhajú z drevenej avantgardnej podlahy až k stropu v inak otvorenom priestore spoločenskej zóny. Sivý kubus sa ťahá smerom ku kuchyni. Ukrýva sa v ňom dva metre dlhý priestor šatníkovej skrine chrbtom otočenej do obývačky. Čelo, a teda aj vstup do šatníka, tvoria tri posuvné panely, ktoré sa rukou fotografky a výtvarníčky Sone Sadloňovej premenili na rozmerné umelecké dielo. Objem a živú farebnosť šatníka odľahčuje spojenie s éterickým jedálenským nábytkom. Ten priam nehmotne oddeľuje kuchyňu od obývačky. Oranžové plochy sa žiadalo uzemniť odtieňmi sivej, čierno-bielou kuchynskou linkou a kovovými prvkami na nábytku a doplnkoch. Upokojujúco pôsobia aj ľahké posuvné závesy – japonské steny s motívom kmeňov brezy na oboch oknách.
 


Dobre naladený byt

207789

Kuchynské black and white

Kuchynská linka v tvare U má za hladkými bielymi a čiernymi dvierkami dostatok úložného priestoru. V povestnom účku sa zbytočne nechodí a pracovné zóny sú všetky po ruke. Pás steny nad pracovnou doskou chráni tvrdené sklo orámované antikorovými prvkami. „Je to oveľa praktickejšia ako tradičný obklad – nijaké škáry, nijaké problémy s údržbou. Okrem toho keramický obklad v kuchyni vyvoláva zbytočne kúpeľňový dojem. Pôsobí rušivo najmä vtedy, ak je kuchyňa súčasťou obývacieho priestoru. Uprednostňujem sklenené čisté plochy, ktoré aj tu mali svoje opodstatnenie,“ vysvetľuje architekt. Lišty a tesnenie si domáci robili sami. Stenu za varnou zónou chráni a zdobí antikorová plocha. Opticky spojila digestor s varnou doskou do jedného architektonického prvku. Na jednu časť pracovnej dosky dopadá svetlo spoza antikorovej lišty vyrobenej na mieru, ktorá tieni zdroj upevnený pod horným radom skriniek.

 


Dobre naladený byt

207794

Obrazy a starostlivý tatko

„Architekt sa nás pýtal na štýl, ktorý nám najviac vyhovuje. Konzultoval s nami farebnosť. Na začiatku sa viac rozprával s mladými, ale tí sa museli sústrediť na iné veci, a tak som rekonštrukciu dotiahol sám. Rozhodnutia, ktoré som urobil, syn nakoniec ocenil. Dokonca aj výber obrazov od maliarky pani Gladišovej. Od prvého pohľadu v galérii Donner až po ich zavesenie uplynulo len sedem hodín. Ani len fotky a predbežné porovnanie s ostatným zariadením som nepotreboval. Vycítil som, že farebne aj rozmermi sem sadnú ako uliate. Predstavte si, pán Sadloň navrhol na čelnú stenu v obývačke tri štvorce, ktoré mohli byť vyplnené obrazmi alebo fotkami. Chceli sme tri diela od jedného autora v jednom štýle a podarilo sa na prvýkrát,“ spokojne sa usmieva otec, ktorý vystupoval v úlohe investora. Mladým zvlášť záležalo na kvalitnej audiotechnike.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Dobre naladený byt

207791

Obývačka nie je hračka

Kým architekt Dušan Sadloň doladil výber farebnosti a materiálov, ukázal majiteľom niekoľko možností, ako ovplyvniť vnímanie priestoru pomocou farebných plôch a dôrazov na ich členenie. Priniesol k nahliadnutiu vizualizácie budúceho bytu. V jednom z nich sa uvažovalo nielen o použití dreva na celej podlahovej ploche, ale aj na akcentovanie niektorých prvkov v podhľade. Napokon sa drevená podlaha stala hlavnou investíciou a pod stropom zvíťazilo realizačne jednoduchšie a opticky ľahšie riešenie. Domáci si vybrali návrh, v ktorom sa naďalej mala zdôrazňovať výtvarná stránka sivého kubusu šatníkovej skrine. Ten sa tesne pod stropom doslova zlomil do bieleho panelu. Takto znížený sadrokartónový podhľad zásobili nielen bodovým osvetlením, ale aj nepriamym svetlom. To sa môže rozlievať tesne popod strop, od ktorého sa mäkko odrazí do miestnosti. Podhľadové, ale aj ostatné svietidlá v spoločnom priestore vstupu, obývačky a kuchyne modelujú priestor do pôsobivých akcentov. Množstvo vypínačov nahrádza centrálny ovládač, ktorý pritlmuje a rozjasňuje jednotlivé okruhy. Celú inštaláciu elektrických rozvodov premysleli ešte pred začatím rekonštrukcie.
 

Návrh: Ing. arch. Dušan Sadloň, www.sinterierdesign.eu, www.sdesign.wbl.sk
Parkety: SYMPARKET Bratislava, (tíkový masív ukladaný avantgardný spôsobom, povrch olejovaný)
Keramický obklad: firma KAMENE Bratislava (obklad kúpeľňa, WC, magnetické obkladačky – svietniky)
Stolárske práce: firma PECOS Šamorín (dvere s krytými pántmi, vysoké soklové lišty, atypická policová zostava s krytom stúpačky a radiátora)
Nábytok: IKEA Bratislava (kuchyňa, stôl, stoličky, spálňa, konferenčný stolík), DOMARK Bratislava (sedačka)
Svietidlá: MASSIVE Šamorín
Výtvarné doriešenie: Mgr. art. Soňa Sadloňová, www.sonasfoto.wbl.sk
– výtvarná fotografia na posuvných dverách skrine v predsieni
GALÉRIA DONNER Bratislava
– obrazy nad sedačkou v obývacej izbe

Statika sa bytu týka

„Keď sme na základe referencií nášho známeho a na internete našli interiérového architekta, ktorý by určil novú dispozíciu, začalo vybavovanie stavebného povolenia a veľká búračka. Bolo to, ako začať celkom odznova,“ nadvihol sa na stoličke domáci. „Našťastie, stred bytu nezaťažovala nijaká nosná zvislá konštrukcia. Jeden nosný múr oddeľuje byt od spoločných priestorov, druhý je súčasne aj obvodovou konštrukciou objektu,“ vysvetľuje architekt. Vďaka priaznivej polohe bytu v rámci konštrukčného systému domu a návrhu architekta sa mohla obývačka spojiť s kuchyňou, vybrať stena medzi chodbou a budúcou spoločenskou zónou, odkrojiť z dlhej komory v prospech presvetlenia bytu. Nad otvoreným priestorom sa v novom šate rozpažili nosné preklady. Sú búračkou nedotknuté a tak ako predtým opreté o nosné múry. Vyčnievali a vyčnievajú ešte viac. Vďaka oranžovému náteru, v podobnom odtieni v akom sa vyfarbili steny v spálni a obklad v kúpeľni, boli pasované na výtvarné prvky v novom interiéri.
 


Dobre naladený byt

207795


Dobre naladený byt

207796

Aj do kúpeľne a WC kúsok po kúsku ručne položili drevenú masívnu podlahu. Dvojnásobným olejovým náterom ju pripravili na zvýšenú záťaž aj vo vlhkom prostredí. Drevená podlaha tvorí základ interiéru. Opticky zjednotila a spríjemnila celý interiér.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom.

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: byt bývanie návšteva
Zdieľať článok

Diskusia