Dom, ktorý rastie s rodinou

Dom, ktorý rastie s rodinou

23. 02. 2010
Zdieľať

Sú domy, ktoré pomaly a v nemennej podobe starnú a vo svojej vznešenosti výmenu generácií ani nezaznamenajú. Sú však aj také, ktoré sa svojim obyvateľom prispôsobujú, menia sa a vyvíjajú spolu s nimi. Ten náš pôvodne postavili ako jednogeneračný, kraľovala mu obrovská nevykurovaná hala, na prízemí sa žilo, na poschodí spalo. Potom sa však podmienky v rodine zmenili. Ako to už chodí, vlastné súkromie odrazu potrebovali dve samostatné domácnosti...

Hlavný iniciátor zmien, zhodou okolností architekt, stavil predovšetkým na vlastnú šikovnosť a osobné nasadenie rodiny a kamarátov. Preto hral pri priebehu rekonštrukcie nemalú úlohu aj momentálny stav ich fyzických a psychických síl. Keď jedného slnečného septembrového rána stáli vo vysťahovanom podkroví pripravení udrieť krompáčom do steny, vzniesol švagor zásadnú otázku: Myslíš to vážne? „Už si nepamätám, či a čo som vlastne odpovedal,“ spomína majiteľ, „z dnešného pohľadu však musím konštatovať, že som vtedy ani náhodou nevedel, do čoho idem.“


Dom, ktorý rastie s rodinou

245578
Jaroslav Hejzlar

Rekonštrukcia na skúšku

Na prízemí žila v prvej fáze úprav babička, preto nebolo možné doň priveľmi zasahovať. Urobili sa len nutné úpravy vo vstupnej časti a schodiskovej hale. K zásadným zmenám však došlo v podkroví. Odstránili všetky nenosné konštrukcie a obvodové murivo na strane obrátenej do záhrady zdvihli takmer o dva metre. Tým sa v tejto časti zvýšila svetlá výška a zväčšila sa tak využiteľná podlahová plocha podkrovia. Potom už ostávalo „iba“ preložiť celú strechu a urobiť tepelné izolácie. Spád smerom do záhrady upravili z pôvodných 45 na asi 30 stupňov a strecha dostala nový optimistický kabát v podobe svetlomodrého plechu Rannila – svetlá farba lepšie odráža slnečné lúče a strecha sa tak nerozpáli. V podkroví bolo vlastne nové všetko: priečky, inštalácie, omietky a povrchy, dokonca aj okenné otvory, ktorým architekt prisúdil iné umiestnenie, rozmery aj členenie. Všetky zmeny sa však museli prispôsobiť nemennej polohe schodiska, komínových telies, zvodov kanalizácie a potrubia s vodou a plynom. Aj pôvodný komín pritom prešiel zmenou – pri stavbe kozuba ho čiastočne zbúrali a potom znovu postavili v stope pôvodného telesa. V podkroví si pán architekt chcel vyskúšať celý rad postupov, preto tu nájdeme aj nie celkom bežné prvky ako temne modrý komínový pilier, sklobetónové steny, či originálne dvere; punc nezvyčajnosti dodávajú aj priznané nosné konštrukcie krovu. Prvá prestavba netrvala ani pol roka, dom bol rozdelený na dve bytové jednotky a pribudli doň mladí bezdetní manželia.

Druhá etapa

Po štyroch rokoch sa život v dome opäť zmenil. Na prízemie sa mali nasťahovať rodičia, v podkroví sa očakával príchod druhého dieťaťa. Druhá fáza rekonštrukcie bola pre dom celkom zásadná. Trvala asi 14 mesiacov a ukončila ju definitívna úprava záhrady.

Prízemný byt dostal na strane záhrady príjemnú a praktickú terasu, pod ňou vznikla nová pivnica na náradie, ktorá nahradila pôvodnú drevenú kôlňu. Kuchyňa a kúpeľňa prízemného bytu ostali prakticky bezo zmien, zbúraním priečok sa však zrušila malá chodba uprostred dispozície. Hlavnou myšlienkou rekonštrukcie bolo otvoriť byt smerom do záhrady a vniesť doň čo najviac svetla. Pocitovo nesmelo byť prízemie oproti podkroviu menejcenné, malo si však zachovať vlastnú tvár. Okrem vybúrania veľkých okien, ktoré vedú do záhrady, sa zväčšili aj okná smerujúce do ulice, na slnečnú južnú stranu. Na východnej fasáde pribudol montovaný komín z nehrdzavejúcej ocele a rodičia si užívajú nový kozub. Jeho rímsa z pohľadového betónu sa odlievala priamo na stavbe. Nová je aj podlaha z olejovaného dreva, takzvanej priemyselnej mozaiky – tvrdé drevo sa osvedčilo pri náročnej prevádzke s piatimi vnúčatami aj ako podlaha odolávajúca vlhku v kúpeľni.

 


Dom, ktorý rastie s rodinou

245573
Jaroslav Hejzlar

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Dom, ktorý rastie s rodinou

245569
Jaroslav Hejzlar

Dobre vyriešená funkčná kuchyňa v podkroví: Je tu dosť miesta, bez toho aby sa pri varení museli robiť zbytočné kroky. Kuchyňa je zároveň prakticky previazaná s ostatným obytným priestorom. V druhej fáze rekonštrukcie sa na prízemí domu vybúrali nenosné priečky, vďaka čomu tu vznikol pomerne veľkorysý obytný priestor.

Celkovej sanácie sa dočkal suterén. Dom po celom obvode odkryli až pod úroveň podlahy v pivniciach, niektoré steny podrezali a odizolovali, všade otĺkli omietku a odstránili zvyšky podláh. Do základov nainštalovali drenáže, urobili novú kanalizáciu, nové podlahy vrátane izolácií a sanačné omietky na stenách. Staviteľ zároveň mierne upravil terén smerom do ulice, osadil sem drevené okná a z pôvodných dvoch pivničných miestností tak vznikla pomerne veľká kancelária s hygienickým zázemím. Aj tak ešte ostalo miesto na tri ďalšie pivnice.


Dom, ktorý rastie s rodinou

245575
Jaroslav Hejzlar

 

Zmeny zasiahli aj už predtým prestavané podkrovie, ktoré s príchodom detí začalo byť mladej rodine tesné. „Musel som nájsť nové riešenie, na ktoré som pred rokmi ani nepomyslel, o rozobraní prakticky novej strechy (a nielen strechy) ani nehovoriac. Aj keď to tak z pohľadu laika možno nevyzerá, prístavba bola tým najjednoduchším a asi aj najlacnejším variantom,“ vraví staviteľ. Na mieste pôvodnej spálne a šatníka sa vďaka prístavbe podarilo vytvoriť dve priestranné spálne prístupné cez šatník s veľkou vstavanou skriňou. Vzhľadom na dizajn pôvodného podkrovia zvolili v prístavbe drevený trámový strop, napustený patinovaným voskom, „statickú pomoc“ zabezpečujú priznané oceľové prievlaky. Pod prístavbou vznikol krytý priestor, ktorý je vo vidieckom dome veľmi praktický – využíva sa na uskladnenie dreva do kozubov, detských hračiek aj na príležitostné remeselné práce. A našlo sa tu miesto aj pre psiu búdu.

 


Dom, ktorý rastie s rodinou

245567
Jaroslav Hejzlar

Záhrada pre rodinu

 

Pevnými bodmi pri úprave záhrady boli dospelé stromy a vysoká stena z tují, ktorá chráni pozemok zo severu. Pôvodne bola záhrada kombináciou ovocného sadu, zeleninovej záhrady a zatrávnenej plochy. V strede diania trónila stará drevená kôlňa na náradie, v zadnej časti mala miesto králikáreň, za ktorou sa chabo skrývalo hnojisko, kompost, parenisko, ohnisko a neidentifikovateľný neporiadok. To všetko zmizlo, bolo zbúrané a až po základy vykopané. Celá záhrada sa tak pohľadovo otvorila. Potom sa pre zmenu kopalo, aby sa zrodil bazén. Je z tmavohnedých oceľových plechov so smaltovaným povrchom – pôvodné určenie materiálu: silážne veže! Dno je betónové s modrým náterom, posuvný kryt v tvare bubliny chráni bazén pred konármi a lístím z vysokých starých stromov, ktoré v záhrade ostali. Vykopaná zemina sa využila na tvarovanie terénu pri dome – nová terasa pred spodným bytom sa tak pekne prepojila so záhradou. Do vytvoreného briežku osadili schody z veľkých plochých kameňov, ktoré pokračujú vo forme chodníka v trávniku. Vedú až ku krytej pergole obrastenej popínavou zeleňou, ktorá ponúka ďalšie príjemné posedenie. Celá záhrada zhltla niekoľko tatroviek piesku, pretože ílovitá zem potrebovala prevzdušniť.

 


Dom, ktorý rastie s rodinou

245570
Jaroslav Hejzlar


Dom, ktorý rastie s rodinou

245571
Jaroslav Hejzlar

Zrekonštruované schodisko prepája dve samostatné bytové jednotky – byt rodičov na prízemí a byt detí na poschodí. Kuchyňa na prízemí dostala v porovnaní s pôvodným stavom veľké okno do záhrady, takzvaná priemyselná podlaha z olejovaných „kantoviek“ sa osvedčuje aj pri náročnej prevádzke.

 

Ďalšou položkou v zozname neuspokojených potrieb bolo parkovanie. Vyriešili ho pred domom – zbúrali pôvodné oplotenie s bránou aj bráničkou, zrušili predzáhradku a celý priestor vydláždili vymývaným betónom tak, aby tu mohli pohodlne parkovať tri autá. Vstup aj parkovacie miesta chráni drevená pergola s plochou strechou, oplotenie je posunuté až za dláždenú plochu – vjazd aj vstup do domu sú priamo z ulice. Vysoký drevený plot s bránkou zaručuje bezpečnosť aj súkromie záhrady a dom pritom pôsobí z ulice otvorene a vzdušne.

 

Staviteľ, majiteľ domu a architekt v jednej osobe už nosí v hlave ďalšie plány, jeho odborné oko sa ešte na mnohé pozerá kriticky. Isté však je, že dokončená rekonštrukcia a prístavba poskytla všetkým kvalitné bývanie a dostatok súkromia. A práve preto sa to vlastne kedysi celé začalo.

 

 

Pôvodný stav rodinného domu:

• jednogeneračný podpivničený rodinný dom 6 + 1 s garážou, záhrada orientovaná na severozápad, ulica a vstup z juhovýchodu,
• prízemie: obývacia izba, jedáleň, samostatná kuchyňa, chodba, kúpeľňa + WC,
• podkrovie: 4 spálne, WC, odkladacie priestory,
• v centre dispozície rozľahlá nevykurovaná schodisková hala.

 


Dom, ktorý rastie s rodinou

245583


Dom, ktorý rastie s rodinou

245584

Pôdorys prízemia
01 – terasa, 02 – garáž, 03 – pergola – kryté parkovanie, 04 – vstupná chodba, 05 – chodba,
06 – kúpeľňa, 07 – WC, 08 – kuchyňa,
09 – spálňa, 10 – obytná hala, 11 – záhrada,
12 – ulica
Pôdorys podkrovia
13 – balkón, 14 – spálňa, 15 – detská izba,
16 – šatník, 17 – schodisko, 18 – chodba, 19 – technická miestnosť – práčovňa, 20 – WC, 21 – kúpeľňa, 22 – kuchyňa, 23 – obytná hala, 24 – kozub, 25 – ľahké schody vedú na galériu nad kuchyňou

ZDROJ: môj dom špeciál JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: návšteva
Zdieľať článok

Diskusia