Dom s príchuťou rieky

Dom s príchuťou rieky

10. 04. 2011
Zdieľať

Ľudské bytosti túžia po pohodlí moderného bývania, menia tvár krajiny, vymýšľajú, ako si vylepšiť život každodenný súčasnými technológiami. Potom príde chvíľa, keď niektorí poodstúpia, zdvihnú hlavu a niekoľkými ťahmi prisúdia miestu podobenstvá, v ktorých sa pripomenú obrazy dávnej krajiny...

Mestom sa ťahá sparno ako cukrová poleva na Vianoce. Júl sa prevaľuje v úzkych uličkách, ľudia sa odťahujú aj sami od seba – len aby sa neprilepili. Vily a rodinné domy pozbierané na svahu vysoko nad mestom to robia presne naopak. Tie mohutnejšie (ako by sa od veľkosti pozemku očakávalo) sa svojou hmotou len-len že nedotýkajú susedných stavieb. Úzkou prešmyčkou na šírku jedného statného auta a s neistotou strateného turistu kráčame pomedzi podivne rozparcelované pozemky až na koniec prístupovej cesty. Krajina sa náhle otvorí do výhľadu na mesto pretkané vzdialeným korytom rieky a plochami zelene. Nad civilizáciou kreslia kopce lenivé krivky. Stojíme na pozemku, ktorý v miernom sklone rozčlenili do troch terás. Na tých vyššie položených vyrástla vila čelom obrátená k údoliu. Pod jej nohami sa zrkadlí hladina bazéna orámovaná palubovkou z ipe dreva. Bazén pláva cez zatrávnenú plochu k horizontu…
 


Dom s príchuťou rieky

220020
Daniel Veselský

              


Dom s príchuťou rieky

220022
Daniel Veselský

 

Vodné znamenia

 


Dom s príchuťou rieky

220021
Daniel Veselský

Zo záhrady k terase domu vedú schody z drevených hranolov, ktoré sa ako naplavené riekou poukladali pomedzi rastlinné spoločenstvo udržiavanej skalky. Členitosť záhrady a fasády domu, ktorú pred slnkom chráni presah pultovej strechy sa zastavila na vodorovných líniach a jednoduchom architektonickom tvare budovy. Obe poschodia vily pokojne a vodorovne plynú tak, ako im to určili architekti a krajina. Blízkosť rieky sa pripomína aj v rytmickom striedaní bielej omietky a vodorovného dreveného obkladu na vysunutých kubusoch fasády. Interiér sa do voľného priestoru otvára veľkými zasklenými plochami na juhozápadnom priečelí. Otvorený vzťah s okolím potvrdzujú terasy na prízemí i poschodí vrátane rozmerných nárožných okien, ktoré odľahčujú hmotu domu a ukazujú domácim závideniahodné výhľady z jedálne a obývačky na prízemí a zo spálne rodičov na poschodí. Zadný trakt budovy zakotvil v hornej časti pozemku. Hlavný vstup zapustili do severnej fasády. Ním sa vchádza do haly so štvorcovým pôdorysom. Travertínová dlažba na podlahe, etnolavica a opäť štvorec masívneho rámu zrkadla, ktoré ešte viac umocní dojem zo stretnutia prírodných živlov – použitých materiálov. Hneď pri vstupe našli miesto na sezónny šatník, prvú kúpeľňu s toaletou a sprchovacím kútom. Prevláda tu umiernenosť prírodného kameňa, steny zdobí mozaika, hmotu oslobodzujú sklenené prvky. Neskôr sa takáto konštelácia prírodných materiálov a odtieňov opakuje nielen v kúpeľniach, ale aj vo všetkých miestnostiach, ktoré nepatria výlučne deťom. Všetky dvere osadili na celú svetlú výšku miestností a dopriali im efekt skrytých pántov. Z haly sa pozdĺžna podlaha chodby z dubového masívu rozbieha smerom do otvoreného priestoru spoločenskej zóny. Zastane na kraji podesty a prenechá miesto obývačke a jedálni, ktoré architekti a interiérová dizajnérka Zuzana Milková spojili do viacfunkčného celku.
 


Dom s príchuťou rieky

220023
Daniel Veselský

              


Dom s príchuťou rieky

220033
Daniel Veselský


 


Dom s príchuťou rieky

220034
Daniel Veselský

Prispôsobivosť

Hrubá stavba domu bola v plnom prúde, keď sa majitelia začali obzerať za architektom, ktorý by dal dobrý základ interéru ich budúceho domu. Chceli síce moderné bývanie, ale bez tvrdých kontúr, s ľudským rozmerom tak, aby akceptoval rodinný život a malým deťom nebránil užívať pohodlie domu. Vo svojich predstavách sa zhodli s architektkou Zuzanou Milkovou: „Do tvorby interiéru som mohla vstúpiť už počas realizácie hrubej stavby. Nebol teda problém doladiť dispozíciu domu, ktorá v zásade zodpovedala požiadavkám klientov. O málo sme posunuli priečky pri kúpeľniach, priezorom presvetlili šatník na prízemí, dohodli umiestnenie a tvar kozuba na čelnej fasáde objektu. Zariaďovanie kúpeľní, a najmä kuchyne nám zjednodušila skutočnosť, že sme vopred určili rozmiestnenie zariaďovacích predmetov a napojenie na inštalačné rozvody,“ ocenila včasnú spoluprácu architektka. „Naplánovala som moderný interiér, ktorý vyšiel z princípov minimalizmu, ale nestratil na mäkkom výraze vďaka zvoleným povrchom všetkých interiérových prvkov. Dohodli sme sa na poctivých prírodných materiáloch a na prírodnej farebnej škále. Tým sa pocitovo zaoblili hrany a zateplila prostá forma nábytku. Išlo o naplnenie požiadavky klientov na útulné, ale funkčné bývanie v priestore moderného domu,“ hovorí architektka Zuzana Milková o spôsobe, akým zariaďovali priestrannú vilu. Domáci žartom hovoria, že sú spokojní a zabývaní v štýle útulného minimalizmu. „Reprezentačný, pre väčšinu ľudí neosobný a chladný štýl, vylúčili moji klienti hneď na začiatku,“ dopĺňa architektka. Z rozprávania domácich bolo cítiť, že by im nebolo po vôli dôsledne strážiť nezaprataný interiér pred deťmi a starať sa o množstvo lesklých a chladných plôch. Tie pôsobia efektne, ale malým deťom, ktoré potrebujú poznávať a vnímať materiály a povrchy nielen pohľadom, ale aj dotykom, by takto poňatý minimalizmus neurobil najlepšiu službu. „Zvolili sme materiály, ktoré sú obnoviteľné a prirodzené aj pre tých najmenších. Ak sa masívny nábytok pri detskom šantení poškodí, možno ho zaceliť.“ Keby aj nie, masív dostane časom a spolužitím s ľuďmi príjemnú patinu. Na tú sa nespoliehali pri kúpe policového systému so štvorcovým rastrom zo svetlého tíkového dreva. Vyzeralo prirodzene už v predajni. Ide o jeden z mála kusov nábytku, ktorý sa nerobil na mieru. Ak mal stáť ako knižnica a súčasne aj deliaci prvok medzi obývačkou a vstupom ku schodisku, musel sa prispôsobiť zvislému nosnému prvku. Stolár presne vyrezal otvor a posunul časť bočnej steny dovnútra police. Dobre zvládnuté remeslo sa osvedčilo aj pri ukladaní palubovky z dubového dreva a obkladaní stien v srdci domu tmavým drevom. Kým dubové dosky spočinuli na podlahe, niekoľkokrát okúsili drsnú kefu a napúšťanie olejmi a voskami. „Po takejto úprave je povrch menej náročný na údržbu ako na lakovaných podlahách. Možno ho lokálne opraviť.“
 

Na prírodno


Dom s príchuťou rieky

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

220040
Daniel Veselský

Aby dreva nebolo priveľa, plochá obrazovka a reproduktory skryté za fotkami s jazzovou témou sa vznášajú nad nízkymi lakovanými skrinkami. Kreslá značky Gervasoni nechali špeciálne očalúniť poťahom, ktorý zapadá do farebnej škály a prispieva k súladu použitých materiálov. Podobnej cti sa dostalo aj pohovke a taburetke Flexform. „Poťahy na nábytku možno sňať a oprať. Interiér nie je len na pozeranie, ale má predovšetkým slúžiť bezproblémovému bývaniu,“ ubezpečuje nás architektka a domáci. „Otvorená dispozícia spoločenskej časti prízemia bola príležitosťou na vytvorenie aspoň siedmich možností, ako zaujímavo zariadiť interiér dobre zvoleným nábytkom. Ten sa dá rozostaviť podľa okolností a nasmerovať buď na obrazovku alebo kozub. Nábytok sa ľahko presúva, a tak sa prispôsobuje momentálnym potrebám.“ Konferenčný stolík možno rozložiť na viac samostatných častí?, ktoré pevne dosadnú na štvorcový povrch veľkej taburetky. Drevenú podlahu pred kozubom vystriedala betónová, ktorá vzdoruje vysokým teplotám. Pás zasklenia na juhozápadnej strane domu prerušuje kozub. Jednoduchý tvar konštrukcie, ktorá chráni odťah do komína, obložili marockým kameňom, ktorý sa vytvoril dávnymi nánosmi na morskom dne. Čelo kozuba zdobia teraz odtlačky mušlí a ornament z nánosov pravekých morí. Vodný živel sa pripomína aj v doplnkoch. Nad vysunutým ramenom kuchynskej linky visia taniere s motívom rýb, na podlahe sa časom objaví koberec s vodnou témou. Tá je bytostne blízka majiteľke domu, ktorá ešte nedávno stála na najvyšších stupňoch za športové výkony v synchronizovanom plávaní.
 

Projektant stavby: VPU Letkonzult, s. r. o.
Architekti: Ing.arch. Tibor Varga, Ing. arch. Igor Semizorov, Ing. arch. Tibor Varga st. /stavba,  Mgr. art. Zuzana Milková / Interier
Investor: súkromná osoba
Začatie výstavby: 07/2006
Ukončenie výstavby: 06/2008
Úžitková plocha: 414,23 m2
Zastavaná plocha: 219,10 m2
Obostavaný priestor: 1860 m3
Hlavný dodávateľ: LUMA – SK
Dodávatelia:
Fasáda – vstupné bezpečnostné drevené dvere, hliníkové okná: RB Production Trnava
Zateplenie, fasáda, omietka: LUMA – SK
Drevený obklad fasády: PMP stav
Interiérové dvere: Drevana s.r.o.
Podlahy:  Haus der Parketen – HDP
Zámočnícke práce: LINECO
Zariaďovacie predmety: Drevana, Woborsky interiors GmbH, Skandinavian design house,  Arclinea GmbH, Connectglass 
Kamenárske práce: Kamko 
Svietidlá: Indoma 
Kupeľňové študio: Eurokera
Kozub: Mandl & Bauer GmbH
Vzduchotechnika, klimatizácia: Duratherm, ABC klíma
Sytém audio-video: AP Media 

 

Železný povrch inak tíkového jedálenského stola prešiel vďaka epoxidovej vrstve hrdzaviacou úpravou: zárezy a škrabance sa ošetrujú lokálnym preleštením. V železnej téme pokračuje plastika Havran od výtvarníka Andreja Margoča, ktorá stráži výhľad od jedálenského stola do záhrady. Kuchynskú linku v tvare písmena U obložili dubovou dyhou so striebristým odtieňom. Do pracovnej dosky z porfýru osadili indukčnú varnú dosku hneď pri obvodovej stene. Takéto umiestnenie bolo najpraktickejším spôsobom, ako sa cez digestor zbavovať kuchynských výparov.
 

 


Dom s príchuťou rieky

220039
Daniel Veselský

Na poschodí

Na poschodí pod oknami v spálni a kúpeľni sú ležadlá-sedadlá, z ktorých sa najlepšie vníma otvorený priestor nad krajinou. Opäť sa čisté biele plochy stien a veľké zasklené priehľady striedajú s kresbou dreva a prírodným ornamentom kameňa. Svieti sa tu lampami z dielní škandinávskych dizajnérov, spí sa na čalúnenom lôžku s vysokým záhlavím a šatstvo sa odkladá do priestranného šatníka, ktorý sa schováva za posuvnými dverami po oboch stranách postele. Majestát vane s jej hladkými oblinami našiel zaujímavý kontrast vo vymývanom povrchu steny z indického mramoru; z jej reliéfu vystupujú žily a žilky tvrdšieho kameňa. Z mäkšieho povrchu ubudlo vďaka špeciálnej úprave. Kameň tak prirodzene zostarol. Drsné povrchy podláh a stien v kúpeľni sa kúpu v slnečných lúčoch, ktoré sem dopadajú vysokým oknom. Kúpeľňu zariadili aj dvomi kruhovými umývadlami, ktoré spája do celku jednoduchá skrinka. Za výpravnú stenu, o ktorú sa opiera belostný oblúk hlbokej vane umiestnili WC a malú parnú saunu. „Farby a materiály sa vo svojich prírodných odtieňoch objavujú v rovnakej miere v spálni, ako aj v kúpeľni. Jedinou odlišnosťou sú povrchy v kúpeľni, ktoré musia odolávať vode a vlhku,“ upozorňuje Zuzana Milková. Priestor naozaj vytvára dojem celku; plynie bez optických excesov až do exteriéru. Zo spálne majú výstup na terasu, z ktorej dovidieť na vodnú hladinu ich bazéna. Terasa súčasne chráni interiér prvého poschodia proti priamemu prenikaniu slnečných lúčov. Na poschodí majú deti svoju herňu, spálňu a vlastnú tyrkysovú kúpeľňu. Herňa a spálňa sa časom zmenia na chlapčenskú a dievčenskú izbu. Zatiaľ teritoriálne delenie podlieha spoločným záujmom malých súrodencov.
 


Dom s príchuťou rieky

220036
Daniel Veselský

              


Dom s príchuťou rieky

220035
Daniel Veselský

 

„Ak má interiér žiť desaťročia, tak nemá zmysel štylizovať sa do farebných kombinácií, ktoré sa opozerajú. Interiér na bývanie prežíva funkčne, a najmä v emocionálnom vyladení domácich búrlivejšie zmeny ako verejný priestor. Komu záleží na domácom prostredí s nadčasovým interiérom, ten by sa mal ďalšie roky spoľahnúť na to, že mu zariadenie štýlom a farebným nábojom neprerastie cez emócie, farebná škála ho neunaví a výber materiálu nebude sklamaním pre nekvalitu. Každých päť rokov sa človek môže cítiť inak. Ak chce meniť maličkosti či jednotlivé kusy nábytku, o nič nejde, ale ak ho atmosféra bytu pritlačí k radikálnej výmene zariadenia, potom nebolo čosi v poriadku pri výbere toho pôvodného. Domáci interiér by mal byť na rozdiel od hotelového odrazom osobností jeho obyvateľov a vyvíjať sa s ich záujmami a zážitkami.“ (architektka a interiérová dizajnérka Zuzana Milková)

 

 

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom.

 

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: dom s príchuťou rieky návšteva
Zdieľať článok

Diskusia