Bleskový citrónový dezert

25. 04. 2013
Zdieľať

Recept na rýchly a svieži dezert, ako stvorený k slnečným jarným dňom.

{R1}

Čas prípravy: 30 minút

suroviny na 8 porcií

krém:

4 žĺtky
2 – 3 PL kukuričného škrobu
200 g cukru (výborný je hnedý trstinový)
4 dcl vody
kôra a šťava z 2 citrónov
40 g masla
štipka soli
 

meringue:

4 bielky (izbovej teploty)
5 – 6 PL cukru
štipka soli
 

Postup:

1. V hrnci zmiešajte škrob, cukor a soľ. Pridajte vodu, citrónovú šťavu a kôru. Za stáleho miešania priveďte do varu. Zmes odstavte z platne, pridajte do nej kocku masla a miešajte, kým sa nerozpustí.
 
 2. V miske vymiešajte žĺtky a pridajte do nich asi 1 dcl horúceho citrónového krému. Zmes pridajte do citrónového krému a za stáleho miešania varte na miernom ohni, kým nezhustne. 
 
3. Z bielkov vyšľahajte sneh. Najprv pridajte štipku soli, potom postupne cukor. 
 
4. Krém nalejte do formičiek, naneste kopčeky snehu a dajte zapiecť do vyhriatej rúry, kým vrch kopčekov mierne nezhnedne (asi 8 až 10 minút).

Citrónové merignue

Citrónové merignue
thinkstock.com

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: recept
Zdieľať článok

Diskusia