Nanovo v panelovom dome

Nanovo v panelovom dome

26. 12. 2011
Zdieľať

Iste je veľmi príjemné získať miesto, ktoré môžeme nazývať svojím domovom. K úplnej spokojnosti to však stačiť nemusí. Človek je totiž tvor špekulantský a je veľa otázok, ktoré mu môžu víriť hlavou: Skutočne vyhovuje byt potrebám rodiny najlepšie, ako sa len dá? Možno by sa mu dalo pomôcť tak, aby bol presne podľa našich predstáv...

Vždy, keď sa rozhodujeme o kúpe niečoho do domácnosti, premýšľame a hľadáme čo najviac informácií, ktoré by nám umožnili správny výber. Dobrým príkladom je technika – či už nám má uľahčiť prácu alebo slúžiť iba na zábavu. Rovnakým spôsobom by sme mali postupovať aj pri zariaďovaní miesta, kde trávime podstatnú časť svojho voľného času. Iba málokto z nás totiž presne vie, ako by mal vyzerať náš súkromný priestor.

Možno vieme s istotou povedať, čo sa nám páči, väčšinou však nemáme, alebo si nevieme vytvoriť predstavu o tom, čo môžeme kombinovať, čo možno vyriešiť technickým zásahom do dispozície bytu a čo sa, naopak, zrealizovať nedá. V takom prípade je užitočné požiadať o radu odborníka – bytového architekta.

Správne rozhodnutie


Nanovo v panelovom dome

183065
Jana Labuťová, Jiří Vaněk

Podobným spôsobom uvažovali aj naši hostitelia – čerství majitelia štvorizbového bytu v paneláku. Bol v príjemnom prostredí a mladej rodine vyhovoval polohou aj veľkosťou, v starom byte im však prekážalo viacero vecí. Manželia teda stáli pred náročnou úlohou: Okrem výmeny okien a opotrebovaných, pre nový byt nevhodných povrchov (napríklad starého PVC na podlahách či dreveného obkladu v hale) sa chceli zbaviť najmä typického panelákového jadra a plánovali aj zásadné zmeny v dispozícii. To znamenalo vypracovať projekt, podať si žiadosť o vydanie stavebného povolenia a nakoniec absolvovať aj samotnú, nie práve jednoduchú rekonštrukciu.

Keďže nemali žiadne skúsenosti so zabezpečením procesu prestavby, a navyše sú obaja pracovne vyťažení, radšej všetko zverili do rúk odborníkom. Obrátili sa na interiérovú spoločnosť Megaron, kde spoločne s architektkou Šárkou Daňkovou spresnili svoje predstavy a rozhodli sa pre kompletný servis. Práce na projekte a prestavbe ich bytu sa ujala architektka Kristína Ullmannová, ktorá sa o ňu starala od úvodnej štúdie, cez zabezpečenie stavebného povolenia až po odovzdanie zrekonštruovaného bytu.


Nanovo v panelovom dome

183071
Jana Labuťová, Jiří Vaněk

Mladí manželia mali od začiatku pomerne presnú predstavu o tom, ako priestor bytu usporiadať, aj ako ho zariadiť, pomoc odborníka im však dávala istotu, že je ich názor správny a predovšetkým realizovateľný. Po konzultáciách s architektkou sa im, navyše, ukázali aj iné možnosti, o ktorých predtým vôbec neuvažovali. Pri spoločných stretnutiach postupne spresnili svoju predstavu o novej podobe bytu až do formy, ktorú sa rozhodli zrealizovať.

Čo bolo, bolo


Nanovo v panelovom dome

183064
Jana Labuťová, Jiří Vaněk

Pôvodný byt mal popri neveľkej obývačke a naozaj malej kuchyni veľkú halu, ktorá však bola vstavanými skriňami rozdelená tak, že paradoxne pôsobila stiesnene. Okrem toho sa hala, i keď bola pomerne veľkoryso dimenzovaná, nedala prakticky využiť pre množstvo dvier (a z toho vyplývajúcich komunikačných ťahov). V úzkej kuchynke s jedálenským kútom sa ani náhodou nedalo hovoriť o optimálnom riešení, navyše, mladej rodine nevyhovovalo oddelenie kuchyne od obývačky – boli zvyknutí na časté návštevy príbuzných a priateľov, preto chceli mať čo najväčší, viacfunkčný obytný priestor, pripravený prijať aj väčšiu spoločnosť.

Kúpeľňa síce bola jemne nad panelákové pomery (zmestila sa do nej dokonca aj práčka!), ešte stále však ani zďaleka nespĺňala súčasné predstavy o hygienicko-relaxačnej oáze. Umakartové jadro malo, navyše, najlepšie roky už dávno za sebou a, bez urážky, ani v časoch svojej mladosti iste nikoho neočarilo.


Nanovo v panelovom dome

183053
Jana Labuťová, Jiří Vaněk

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Škatule, hýbte sa

Zásadný zásah architektky spočíval v odstránení všetkých nenosných priečok a konštrukcií v oblasti pôvodnej haly, kuchyne a obývačky. Obývačku spojila s kuchyňou do jedinej veľkej miestnosti, ktorá vďaka posunutiu priečky v mieste kúpeľne získala nielen pár centimetrov plochy navyše, ale aj logický a jednoznačný pôdorys, aký sa jednoduchšie zariaďuje. Kúpeľňa dostala plošný bonus po toalete, ktorá sa presťahovala na iné miesto v hale – takýto dramatický presun bol možný jednak preto, že naň bolo v hale dostatok miesta, a jednak preto, že sa nové WC dostalo do tesnej blízkosti kuchynskej stúpačky.

Ďalším plusom pre relaxačnú kúpeľňu bolo umiestnenie práčky v hale (takisto v tesnej blízkosti zvislých rozvodov vody a odpadu) – akási minipráčovňa je nenápadne ukrytá za posuvnými dverami vstavanej skrine. Architektka veľmi prakticky vyriešila aj problematické miesto, kde sa na malom priestore stretávali dvere do obývačky, kúpeľne a toalety – nové priečky ukryli puzdrá na zasúvanie posuvných dverí, čím priestor vo všetkých miestnostiach opäť iba získal. Komunikačnej funkcii predsiene teda ostal vyčlenený len nevyhnutný priestor, zvyšok radšej venovali kúpeľni, toalete a vstavaným skriniam, ktoré poskytujú potrebný úložný priestor.


Nanovo v panelovom dome

183061
Jana Labuťová, Jiří Vaněk

Aj napriek tomu však dnešný vstup do bytu pôsobí omnoho príjemnejšie než pred prestavbou – zrkadlá na posuvných dverách skríň, ktoré ho po oboch stranách lemujú, priestor opticky rozširujú a vytvárajú dojem vzdušnosti. Dôležitú úlohu hrá v tomto prípade aj osvetlenie. Autorka projektu zvolila kombináciu žiarivkových panelov a bodových svetielok v zníženom sadrokartónovom podhľade. Na podlahe s vysokým leskom vytvárajú odrazy svetla dojem nočnej oblohy a vy máte pocit, že vám pod nohami žiaria hviezdy. Ostatné miestnosti ostali veľkou prestavbou takmer nedotknuté, jedine spálňa dostala vďaka novému nábytku modernejší outfit. Pracovňa a detská izba si na svoju definitívnu podobu však budú musieť ešte chvíľu počkať.


Nanovo v panelovom dome

183066
Jana Labuťová, Jiří Vaněk

Otvorený priestor

Na mieste bývalej malej obývačky a ešte menšej samostatnej kuchyne je dnes pomerne veľký priestor, v ktorom sa kuchyňa stala súčasťou vzdušnej obývacej izby. Ten, kto práve pripravuje pohostenie pre návštevu či rodinu, tak nemusí opúšťať spoločnosť. Jedinou podmienkou pre harmonický súzvuk nových spojencov (samozrejme, okrem zvyklostí rodiny) bolo zladiť zariadenie kuchyne a obývačky, čo však v dnešných časoch nie je ani problém, ani rarita. Miestnosť charakterizujú príjemné pravidelné línie, jednotnosť štýlu podčiarkuje zvolená paleta neutrálnych farebných tónov.

Majitelia bytu dávajú prednosť účelnému usporiadaniu zariadenia, preto sa aj v ich obývačko-kuchyni všetko podriadilo rovnakému princípu – účelnosti. Od kuchynskej linky so zabudovanými spotrebičmi cez rozkladací jedálenský stôl až po široký kvetinový parapet. Vo vzdušnej a svetlej miestnosti je na jednej strane „pracovisko“, kde je radosť variť aj stolovať, a na strane druhej miesto na relax, zariadené elegantnou bielou sedacou súpravou. Symetrická dispozícia umožňuje priehľad celým bytom, čo navodzuje pocit väčšieho priestoru, a v prípade potreby možno obývačko-kuchyňu oddeliť od ostatných častí bytu elegantnými posuvnými dverami.

Nová elegancia


Nanovo v panelovom dome

183068
Jana Labuťová, Jiří Vaněk

Vďaka rozšíreniu kúpeľne bolo možné navrhnúť sem veľkú rohovú vaňu v tvare obličky, požiadavkou manželov boli aj dve umývadlá – tie zdedili dostatočne veľký priestor po bývalej toalete. Navyše sa rozumným usporiadaním všetkých prvkov podarilo ušetriť dostatok miesta aj na úložné priestory. Veľmi pomohol najmä šikovný ťah s presťahovaním práčky na síce netradičnú, v tomto prípade však viac než praktickú pozíciu. V kúpeľni tak ostalo viac miesta na výsostne kúpeľňové aktivity a napríklad pri odpočinku vo vani nič nenaruší relaxačnú atmosféru.

Celá miestnosť je ladená v decentných farbách – bielej a odtieňoch sivej, elegantným dekoratívnym prvkom je použitie dvoch formátov obkladu – drobnej tónovanej mozaiky a štvorcov s rozmermi 10 x 10 cm. Najmä ak berieme do úvahy stav pred rekonštrukciou, takmer sa nechce veriť, ako sa pôvodne typický panelákový byt, na aké sa mnohí pozerajú cez prsty, zmenil. Dnes je z neho príjemné moderné bývanie, ktoré hravo spĺňa vysoké nároky jeho obyvateľov.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom.
 

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: interiér
Zdieľať článok

Diskusia