Zateplili modernu

Zateplili modernu

26. 07. 2007
Zdieľať

Keď je niekto od fachu a zariaďuje si domácnosť, môže to mať jednoduchšie. Môže, ale nemusí. Rozumie sa veci a to je na prospech stavby. Stavby áno, ale je otázne, či aj na prospech a zdravie budúceho majiteľa. Ak mu to nedá a chodí neustále dohliadať na rozbehnuté stavebné práce, premýšľa o detailoch nábytku, potom jedného dňa v rozostavanom byte zistí, že s takým nasadením mohol pokojne postaviť rodinný dom.

Laco vyštudoval nábytkársku priemyslovku, vždy mal rád prácu s drevom. Keď sa potom dlhé roky venoval športu, myslel aj na svoj budúci domov, v ktorom chcel určite uplatniť svoj vzťah k profesionálne vyhotovenému nábytku. Postupne si ujasnil, že k jeho životnému štýlu pasuje tvarovo čisté nekomplikované zariadenie. Chcel mať istotu, že čokoľvek sa dostane do jeho domova, bude kvalitné, na mieru jednotlivých miestností a najmä podľa predstáv človeka od fachu. Keď po rokoch prišlo na hľadanie vhodného priestoru, spojil sa s architektom a so statičkou.

Jeden so susedným


Zateplili modernu

100638

Malo to logiku. Chcel, aby sa byt veľmi nevzdialil od mesta, v ktorom zapustil profesionálne korene, a zároveň nechcel preplácať cenu za štvorcový meter iba preto, že nový domov bude niekde v centre. Minimalizmus je pre majiteľa zaujímavý, ale len do miery, ktorá sa vzťahuje na zariadenie interiéru. Ak hovorí o priestore, potom je schopný hľadať premyslené riešenie aj v takom objeme bytu, ktorý na prvý pohľad neposkytuje očakávaný komfort.

Kto zapojí všetky sily a všetkých zasvätených do hľadania, ten nájde, čo potrebuje. „Zakotvil“ v prímestskej časti, v ktorej sa doteraz zachovali znaky tradičného vidieckeho štýlu, a to aj napriek niekoľkým bytovkám, ktoré štýl v nijakom prípade nemohli reprezentovať. Čo však na nich bolo zaujímavé, bola práve rozbehnutá nadstavba podkrovných bytov.

Po dôkladnej obhliadke miesta činu usúdil, že dom je na správnom mieste, výhľad z okien sľubuje, že malebný horský chrbát nezakryje nadmerná aktivita developerských firiem a podstrešie je kapitolou, ktorú budú musieť prepísať. Dôvod? Predstava o byte, ktorý mal jasné obrysy na papieri, ale nevtesnal sa do žiadneho priestoru, ktorý ponúkala realizačná stavebná firma. Začali sa teda rokovania o odkúpení dvoch malometrážnych bytov.


Zateplili modernu

100635

Nápad s nadstavbou

Nadobudnutie dvoch bytov nemalo znamenať, že nakoniec sa dispozícia premení na dva v jednom. Naopak. Cieľom bolo vyťažiť maximum plochy a priestoru bez množstva priečok. Podmienkou bol aj spoločenský priestor s dostatkom svetla a moderným prepojením kuchynskej, jedálenskej a obývacej časti. Mal sa elegantne dvíhať k streche. Pôvodný projekt sa obmedzoval na konštrukčnú výšku, ktorá dovoľovala vytvoriť pod strechou malý odkladací priestor alebo miesto na provizórnu spálňu. V prípade pokusu o vytvorenie mezonetového bytu svetlá výška nestačila nielen podľa noriem, ale ani podľa pocitu stredne vysokého človeka na to, aby sa tu niekto mohol cítiť príjemne.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Zateplili modernu

100646

 Nastala chvíľa, keď si budúci majiteľ povedal, že chytrý je ten, kto sa opýta odborníkov. Prizval si teda architekta a poradil sa so statičkou. Začali sa podpisovať zmluvy o kúpe, stavebných úpravách a zmenách. Hrebeň strechy sa zdvihol o takú mieru, aby nad časťou spodného podlažia vznikla galéria.

V novom architektonickom návrhu neostala priečka vedľa priečky. Spodná časť sa rozdelila na dve polovice – dispozične otvorenú polovicu s výhľadom na strechy vidieckej zástavby orámované zvlnenou krajinou a druhú „rozškatuľkovanú“ polovicu napravo od vstupných dverí. Táto časť teraz ukrýva komnatu na všeličo, ktorá raz dostane vyššie poslanie (podľa životných perspektív obyvateľa bytu).

Hneď vedľa nej, za zrkadlami posuvných dverí, je zakamuflovaný priestranný šatník s množstvom miesta na odkladanie oblečenia a s pracím centrom umiestneným v blízkosti okna. Pripojenie spotrebiča nevyžadovalo špeciálny zásah do stavby vďaka tomu, že táto miestnosť mala byť pôvodne kúpeľňou druhého bytu.

Zrkadlá vyrástli od podlahy až po strop vstupnej chodby. Tá sa nemôže sťažovať na nedostatok svetla. Denné svetlo zo spoločenskej zóny sa odráža a znásobuje v zrkadlách a presvetľuje i časti zatienené priečkami. Neoceniteľná služba veľkých zrkadiel spočíva aj v ich schopnosti opticky zväčšiť priestor. Ilúzia dvojnásobne veľkej obývačky spolu s nadstavanou galériou navodzuje pocit, že sa obyvatelia nasťahovali do mestskej vily.


Zateplili modernu

100639

Prestížna záležitosť

Architekt a majiteľ navzájom doladili rozmiestnenie nábytku a charakter priestoru. Nechať si podľa vlastného návrhu vyhotoviť zariadenie spoločenských priestorov v osvedčenej firme bola srdcová záležitosť majiteľa bytu. A na to, aby zároveň čo najlepšie zohľadnil priestorové možnosti a požiadavky na funkčnosť obytného priestoru, si našiel správneho „parťáka“.

Obývačka im dovolila príjemnú hru s teplými povrchmi stien a podláh – vďaka zariadeniu tvarovo úsporným nábytkom s rovnako dyhovaným povrchom. K výrazovo chladnému nábytku vybrali teplé okrové odtiene náteru stien, ktoré strieda lomená biela a dramatický obklad najvyššej a najrozľahlejšej steny v byte. Matne sivý štruktúrovaný povrch kameňa odľahčili predsadenou priečkou, ktorá za sebou zatajila schody na galériu.

Chladný aspekt sa pravidelne strieda s teplým a výsledkom je vyvážený interiér. Kuchyňa nemohla ostať na ocot. Dispozičné riešenie ju dostalo do pozornosti návštevníkov, ale najmä obyvateľov bytu. Nachádza sa v tesnej blízkosti jedálenskej časti, ktorá je spojnicou medzi miestom, kde sa varí, a miestom spoločenských stretnutí a relaxu. Aj keby nechceli, takéto usporiadanie priam nabádalo na zrealizovanie uvedeného návrhu a ešte dôkladnejšie vyhotovenie kuchynskej linky.

Pod lakom odolným proti vode sa v plnej paráde predvádza štruktúra dreva tón v tóne s ostatnými kusmi nábytku v spoločenskej zóne. Aby dreva nebolo priveľa a kuchyňa dostala šmrnc, dyhy sa striedajú s povrchmi z umelého kameňa a hliníka. V duchu čistých línií sa nesie aj varná doska a horný rad skriniek.

Voľba a realita


Zateplili modernu

100651

Dom izolovaný polystyrénom, fasáda z jednej strany omietnutá, zohrané spoločenstvo vlastníkov, perspektíva parkoviska, dokončenia celej fasády podľa návrhu nového spoluvlastníka domu, slušný vchod, tak prečo sa nepridať… Predtým však treba zabezpečiť stavebné práce, zmeny v projektovej dokumentácii a zmieriť sa s niekoľkými kompromismi. „Zistil som, že si nestačí vybrať napríklad kvalitnú a dizajnovo zaujímavú vaňu. To je len malá časť toho, čo nasleduje.

Chcel som, aby vaňa vyzerala ako na obrázku, ale to je iba zdanie. Chýbali prívody, montážnici vaňu osadili, potom však prišli ďalší kvôli dýzam… nekonečný príbeh. V katalógoch je to krásne, ale čo príde potom, málokto tuší, najmä ak je realizačná firma zvyknutá na jednoduché riešenia bez fantázie. Niekedy tie jednoduché riešenia nekomplikujú život robotníkom, ale neskôr, po dokončení, nám užívateľom. Chceli sme s architektom okraj vane zalícovať s obkladom. Nepodarilo sa – pre prívody a oblúk vznikol odskok, ktorý, našťastie, nepôsobí rušivo,“ premieta si v hlave Laco.


Zateplili modernu

100648

Architekt väčšinou navrhne riešenie, nakreslí dispozíciu, ale treba to ešte celé postrážiť, doladiť, pohľadať vhodné materiály, nábytkové kusy, svietidlá, dvere, okná, zárubne, kovania, obklady, farby a iné drobnosti v rôznych firmách… „Skrinky v kuchyni robil stolár na mieru podľa dispozície, ktorú určil architekt. Pracovnú dosku a dvierka som zohnal v kuchynskom štúdiu. Výber svietidiel, podláh a nábytku som si zabezpečil sám. Ak som to chcel mať tak, aby to k sebe patrilo a bolo v súlade s architektonickým návrhom, nič iné mi neostávalo,“ vysvetľuje majiteľ.

Po krátkom zamyslení dodáva: „Stavebnej firme bolo z hľadiska predaja bytov výhodnejšie „nasekať“ malometrážne byty, ako sa zaoberať výstavbou veľkorysejších projektov. Drevené trámy, ktoré prechádzali stropom, sme čiastočne vybrali – na zvyšku väzných trámov teraz „sedí“ konzolovite zaistená galéria.“ Architekt dopĺňa Lacov výklad: „Chceli sme, aby interiér mal mestský výraz – drevené trámy by atmosféru posunuli do polohy, ktorá nevyhovovala nášmu zámeru vytvoriť vzdušný moderný byt.“

Kategória: Návšteva
Tagy: byt návšteva v byte
Zdieľať článok

Diskusia