Nie je všetko antikoro…

Nie je všetko antikoro…

06. 07. 2005
Zdieľať

Najčastejšie sa stretnete s rôznymi „striebornými“ kuchynskými batériami (matnými alebo lesklými), ktoré sa na prvý pohľad zdajú rovnaké, ale v skutočnosti sú z rôznych materiálov.



Na povrchu

Batérie sa totiž vyrábajú buď z mosadze, ktorej povrch je upravený nanesením vrstvy chrómu, alebo z nehrdzavejúcej (chrómniklovej) ocele (tzv. antikoro alebo po česky nerez) – vtedy je materiál rovnaký na povrchu aj v celom priereze telesa batérie. Oba druhy pritom môžu byť lesklé (leštená oceľ alebo chróm) alebo matné (kartáčovaná oceľ alebo satinovaný chróm). V prípade antikora pritom bývajú lacnejšie matné varianty, pri chróme je to presne naopak. Spôsob čistenia a bežnej starostlivosti o batérie a najmä výber čistiacich prostriedkov treba prispôsobiť materiálu povrchu batérie. Pretože nie je všetko antikoro, čo sa leskne. Aj chróm má podobný striebristý lesk, ale na rozdiel od antikora je omnoho menej odolný proti kyselinám. Ak teda na batériu s chrómovým povrchom nalejete čistiaci prostriedok určený na odstraňovanie nečistôt a vodného kameňa z antikora či keramiky a necháte ho pôsobiť, výsledkom budú neodstrániteľné fľaky. Pochrómované batérie treba čistiť čistou vodou a mäkkou handričkou a hneď utrieť dosucha. Prípadne môžete použiť jar alebo iný neagresívny čistiaci prostriedok (presnejšie odporúčania nájdete v inštrukciách výrobcu, ktoré bývajú pribalené k batérii). Rovnako neblahý vplyv ako kyseliny mávajú aj abrazívne čistiace prostriedky (prášky, ale aj „krémové“ a „tekuté“ prášky a pod.), ktoré poškriabu alebo zmatnia rovnako chrómový aj antikorový povrch, a ak sa náhodou dostanú až do kartuše, dokážu tam narobiť poriadnu šarapatu.
Dôvodom používania mosadze sú najmä široké možnosti pri jej odlievaní a tvarovaní, preto sú mosadzné pochrómované batérie na trhu vo veľkej prevahe a dokážu ponúknuť naozaj zaujímavý dizajn. Moderné chrómové povrchy mávajú špeciálnu úpravu (vyhladenie mikroskopických nerovností), ktorá bráni usadzovaniu vodného kameňa (napr. Anti-plaque apod.), a tak je ich čistenie naozaj pohodlné a batériu stačí z času na čas po použití utrieť do sucha mäkkou handričkou.

Pod lesklým povrchom


Nie je všetko antikoro…

26298

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Aby sme však neostali len na povrchu, nazrime trochu aj pod lesklý chróm (alebo antikoro). Technická podstata a jadro kuchynských batérií sa vlastne zhodujú s „útrobami“ batérií umývadlových. Základ tvorí najčastejšie keramická kartuša, ktorá sa ovláda pomocou praktickej páčky (presnejšie plastovo-keramická kartuša, pretože z keramiky sú len klzné doštičky, ktoré musia odolávať opotrebeniu, puzdro a ostatné časti sú plastové – aj kvôli zníženiu hlučnosti). Druhou možnosťou sú tzv. batériové vršky (fungujú na technickom princípe ventilu). Tie tvoria základ klasických dvojventilových zmiešavacích batérií, pri ktorých sa teplota vody a prietok nastavujú pomocou dvoch „kohútikov“ (ak by sme chceli byť dôslední, v technickom zmysle slova sú to ventily). Doslova drvivú prevahu majú v kuchyniach pákové batérie s keramickou kartušou. Dôvod je jednoduchý – sú praktickejšie. Jednoduchšie sa s nimi manipuluje, kvalitné kartuše sú takmer bezporuchové, majú vysokú životnosť a nepotrebujú skoro žiadnu údržbu. Aj napriek technickým rezervám si udržiavajú svoj okruh priaznivcov – väčšinou obdivovateľov historizujúcich či rustikálnych interiérov – aj dvojvrškové batérie. Vnútri sa teda od kúpeľňových batérií nelíšia. Rozdiely sú v tvare a pohyblivosti. Hlavný rozdiel je v tom, že rameno kuchynských batérií je otočné a trochu inak tvarované – dlhšie a vyššie. Na obe tieto odchýlky existujú praktické dôvody, ktoré iste netreba vysvetľovať nikomu, kto už niekedy v živote umýval riad či napúšťal vodu do vázy.

Myslite aj na peňaženku

V prípade kuchynských batérií to nemusí byť len prvoplánové porovnávanie cien. Paradoxne totiž môžete pri niektorých drahších batériách ušetriť viac. Existujú totiž úsporné kartuše (tzv. ekokartuše), ktoré dokážu obmedziť vašu spotrebu vody a tým vám šetria peniaze síce po troške, ale nepretržite niekoľko rokov. Viaceré firmy majú v tomto prípade svoje metódy. Ako príklad môžeme uviesť úspornú kartušu nemeckej firmy Hansa – dvojpolohovú kartušu Hansaeco (v prvej polohe je prietok 5, v druhej 13 l vody, čo už je naozaj intenzívne oplachovanie). Princíp spočíva v tom, že pri púšťaní vody sa páčka pribrzdí v určitej polohe (tzv. vodná brzda), v ktorej je prietok optimálny, takže zbytočne nepúšťate vodu naplno, ako to zvádza pri bežných kartušiach bez brzdy. Podobné „upozornenie“ či brzdu nájdete aj pri pohybe páky v horizontálnom smere. Kartuša vás teda upozorní jednak na rozumný prietok vody, ale aj na oblasť, v ktorej je voda už priveľmi horúca.

Podľa čoho si vybrať?

Pri výbere kuchynskej batérie vlastne nemáte v predajni možnosť všimnúť si omnoho viac než vonkajší vzhľad a cenu. Technickú kvalitu pri pohľade zvonka posúdite iba ťažko. Podobne ako pri mnohých iných veciach teda možno odporúčať dôverovať overeným značkám a firmám s tradíciou. Pri nich sa totiž možno spoľahnúť na precíznosť technického vyhotovenia, a teda aj dlhú životnosť, bezporuchovosť a kvalitu. Dôkazom spoľahlivosti by pritom mala byť aj záručná lehota približne päť rokov.

Okrem toho vám pri serióznej značke zaučený predavač poskytne aj fundovaný výklad, vysvetlenie funkcií, odporúčania a rady. Pri firme s tradíciou sa dá predpokladať, že ak sa vám o pár rokov niečo na batérii pokazí, bude ešte existovať, dodávať náhradné diely a poskytovať odborný servis (napr. na batérie Hansa dostanete originálne náhradné diely ešte desať rokov po tom, čo bola séria vyradená z výroby, a všetky nové komponenty sú kompatibilné aj so starými sériami z produkcie tejto značky, ktoré sa už dávno prestali vyrábať). O niečo vyššia investícia do kvalitnej batérie sa vám teda vráti v dlhšej životnosti a bezproblémovom fungovaní. Aj renomované firmy pritom ponúkajú batérie s celkom slušným cenovým rozptylom.

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň
Tagy: bývanie kuchyňa kuchynská batéria kuchynská linka zariadenie
Zdieľať článok

Diskusia