Niekoľko rád pred výberom novej kuchyne
Predtým, ako začnete vyberať kuchynskú linku a spotrebiče do vašej novej kuchyne, sa na chvíľu zastavte a začnite sa pýtať. Pýtať sa samých seba. Pýtať sa a premýšľať o tom, ako by mala vaša kuchyňa vyzerať a čo všetko by vám mala zabezpečiť a umožniť.
Čím začať
S plánovaním kuchyne treba začať už pred samotným návrhom rodinného domu alebo bytu. Aj pred renováciou sa treba poriadne zamyslieť nad tým, čo vám v starej kuchyni prekážalo, čo bolo dobré a čo treba zmeniť. V navrhovaných aj existujúcich priestoroch musíte v prvom rade zvážiť priestorové možnosti, veľkosť a dispozičné umiestnenie kuchyne.
Zohľadniť by ste mali aj to, ako často varíte, v akých množstvách, koľko budete potrebovať miesta na ukladanie potravín a kuchynského riadu a náčinia. Dôležitým bodom je umiestnenie stolovania, respektíve koľko času zvyknú tráviť členovia domácnosti v kuchyni, či ju plánujete využívať aj na stretnutia s rodinou a priateľmi.
Svoje predstavy je dobré prebrať s odborníkom. Dnes vám s návrhom kuchyne vedia pomôcť špecialisti v takmer každom kuchynskom štúdiu.
Máte už predstavu o novej kuchyni? Inšpirutje sa aj na internete a pozrite si kuchynské linky, nábytok a doplnky.
Ak už máte presne určený priestor na kuchyňu, predtým, ako sa rozhodnete využiť ich konzultáciu, musíte kuchynský priestor odmerať. Náčrt vám pomôže zorientovať sa v možnostiach a obmedzeniach, ktoré sú dané tvarom miestnosti a priestorom pri stenách.
Merajte
Odmerajte vzdialenosť medzi stenami a ich výšku. Zaznačte si súčasné umiestnenie dverí, okien, ventilácie, prívodu a odtoku vody, elektriny, radiátorov, špeciálne uhly a všetky ostatné architektonické prvky. Stenám, na ktoré by ste chceli umiestniť skrinky kuchynskej linky, venujte zvýšenú pozornosť.
Nezabudnite na priestor potrebný na otváranie okien a dverí. Ak uvažujete o umiestnení skriniek pod okno, myslite na to, že minimálna vzdialenosť medzi rámom okna a podlahou by mala byť aspoň 90 cm, najlepšie 105 cm.
Myslite ergonomicky
Ak má byť vaša nová kuchyňa priestorom, v ktorom budete radi pracovať, musíte logicky usporiadať chladiace, prípravné, jedálenské, umývacie a odpadové centrum. Praváci by mali postupovať zľava doprava. Ak meníte umiestnenie kuchynskej linky, je potrebné brať do úvahy novú dĺžku rozvodov jednotlivých inštalácií. Kvôli napojeniu na odpad je linku výhodnejšie nechať pri inštalačnej šachte.
Nezabudnite na to, že:
– v paralelnej kuchyni by medzi dvoma radmi skriniek mala byť vzdialenosť aspoň 120 cm,
– medzi varnou doskou a drezom je vhodné mať aspoň 80 cm širokú pracovnú plochu,
– na každej strane sporáka by mal byť voľný priestor široký aspoň 40 cm,
– medzi sporákom a hornou skrinkou by mal byť voľný priestor najmenej 50 cm.
Vyhnite sa najčastejším chybám, ktoré pri zariaďovaní kuchyne vznikajú:
– Sporák pri stene – okrem toho, že vám pri ňom bude chýbať pracovná plocha, steny sa budú rýchlo špiniť a ťažko čistiť.
– Chladnička a mraznička v rohu – obmedzí to otváranie ich dvierok, ako aj prístup do vedľajších skriniek.
– Umiestnenie umývačky – najvhodnejšie je naplánovať umývačku riadu vedľa drezu. Riad bez zbytočných mlák rýchlo naložíte.
– Umiestnenie rúry na pečenie – ideálna pracovná výška je v úrovni očí.
– Okolie sporáka – v blízkosti sporáka myslite na zásuvku s kuchynským náčiním. Pri varení oceníte možnosť siahnuť po potrebnej pomôcke bez toho, aby ste museli pobiehať po kuchyni. Ak máte malé deti, nedávajte zásuvky od podlahy až hore. Deti by po nich mohli vyliezť a ublížiť si.
– Batéria pod oknom – zvažujete umiestnenie umývadla pod kuchynským oknom? Pozor na výšku batérie, ktorá môže brániť pri jeho otváraní.
– Otváranie skriniek – medzi skrinku pri stene a stenu je vhodné dať výplňovú lištu.
Siete
Pred montážou kuchynskej linky musíte mať ukončenú povrchovú úpravu podlahy, stien za linkou, pripravené prípojky vody, elektriny a ak je to potrebné, aj plynu. Dodatočné zásahy alebo zmeny do rozvodov a sietí už väčšinou nie sú možné, prípadne znamenajú značné komplikácie.
Voda
Ak renovujete kuchyňu, je dobré s pomocou odborníka skontrolovať vodovodné rúry a zistiť, či nie je potrebná ich výmena. Nemali by ste zabudnúť ani na vybudovanie odtoku vody z umývačky alebo z práčky a zabezpečiť si drezový sifón s prípojkou na odtokovú hadicu umývačky riadu či práčky, alebo drviča na odpad. V skrinke pod drezom budú skryté, ľahko prístupné a nebudú zavadzať.
Elektrina
Nové rozvody elektriny treba dimenzovať vzhľadom na zamýšľané elektrospotrebiče, napríklad sklokeramické a indukčné varné dosky vyžadujú vyššie napätie a samostatný istič. Pri renovácii objektov sú väčšinou potrebné úpravy, ktoré môže vykonať len odborník.
Materiál a povrchové úpravy
Povrch nábytku a zariadení v kuchyni musí byť dobre umývateľný a schopný zvládnuť záťaž, ktorú činnosti pri príprave jedla prinášajú. Odborníci sa často stretávajú s názorom laikov, že kuchyňa z masívu je to najkvalitnejšie, čo si môžu vybrať. To neplatí. Masív nie je tvarovo stály. A pre kuchyňu, kde sa pri varení hromadí veľa pár, je skôr nepraktický. Mnohí výrobcovia dnes ponúkajú laminát, ktorý svoj tvar nemení. Z tohto pohľadu nie je teda len lacnejšou, ale aj praktickejšou alternatívou.
Pri výbere materiálu na kuchynskú linku si všímajte opracovanie hrán nábytku. Je to detail, ktorý dokáže predĺžiť životnosť kuchyne. Kvalitný nábytok nemá lepené hrany. Dôležité je nielen to, ako bude kuchynská linka vyzerať, ale aj to, čo všetko a akým spôsobom do nej môžete uložiť. Určite máte predstavu, čo bežne skladujete v kuchyni, koľko máte príborov, riadu, kuchynského náčinia a hrncov. Má vami vybraná kuchynská zostava taký vnútorný úložný systém, ktorý je schopný prehľadne uložiť všetko, čo potrebujete?
Pri výbere materiálu pracovnej dosky zohľadnite jeho vlastnosti a to, ako bude ladiť s ostatnými prvkami interiéru. Pracovnú plochu by ste sa mali snažiť vyriešiť tak, aby mala čo najmenší počet spojov, pretože ak sa do nich dostane vlhkosť, stávajú sa zdrojom jej poškodenia. K intenzívne využívaným kuchynským plochám patrí aj drez s miestom na odkvapkávanie riadu. Zvážte jeho veľkosť, materiál, typ batérie a pripojenie na umývačku.
Pri výbere batérie by ste mali myslieť na to, že musí mať dostatočne dlhú a pohyblivú výtokovú rúru. Mala by siahať do drezu minimálne 10 cm od jeho okraja. Praktická je drezová batéria so sprchovou hadicou, ale aj klasická zmiešavacia páková batéria. Aj podlaha v kuchyni musí byť ľahko udržiavateľná, trvanlivá a odolná.
Spotrebiče
Dnes môžete všetky spotrebiče zabudovať do kuchynskej linky, pričom niektoré z nich môžu mať rovnaké dvierka ako ostatné kuchynské skrinky, takže nenarúšajú celkový dojem z kuchyne, prípadne si vybrať také, ktoré budú svojím dizajnom navzájom ladiť.
Pri výbere bielej techniky, ktorú chcete zabudovať, dajte pozor, aby bola na to určená. Inak sa vám môže stať, že nastanú problémy s jej chodom. Spotrebiče vhodné na zabudovanie majú špeciálne riešené chladenie a vetranie.
Pri nákupe kuchynských spotrebičov zvážte svoje zvyklosti a potreby. Ak uprednostňujete rýchlu prípravu pokrmov a polotovarov, bez mikrovlnnej rúry sa pravdepodobne nezaobídete. Väčšie rodiny ocenia umývačku riadu a väčšiu chladničku. V prípade, že v kuchyni potrebujete ušetriť miesto, pouvažujte nad kúpou multifunkčnej rúry kombinovanej s mikrovlnnou rúrou.
A nezabudnite, že počet a rozmiestnenie spotrebičov ovplyvní potrebu elektrických zásuviek, preto ich rozplánovanie nenechávajte na poslednú chvíľu.
Osvetlenie
Ak chcete mať kvalitne osvetlenú kuchyňu, pri výbere svietidiel musíte počítať so všeobecným osvetlením na strope, s výškovo nastaviteľnou lampou nad stolom a s osvetlením nad pracovnou plochou. K súčasným trendom patrí lokálne náladové osvetlenie, ktoré je nielen efektné (vitrínové svietidlá za presklenými dvierkami), ale aj podstatne zvyšuje viditeľnosť pri práci (bodové osvetlenie pracovnej plochy).
Bezpečnosť detí
Pre deti je kuchyňa miesto, kde majú stále čo objavovať. Preto by ste mali venovať pozornosť ich bezpečnosti a využiť všetky možnosti, ako ich ochrániť pred úrazom. Zásuvky a dvierka môžete opatriť poistkami, sporák bezpečnostným krytom. Čistiace prostriedky a ostatné chemikálie uzavrite do priestoru s poistkou, na ktorý dieťa bežne nedočiahne.
Stolovanie v kuchyni
So stolovaním a umiestnením jedálenského kútu súvisí viacero rozhodnutí, ktoré by ste mali zvážiť predtým, ako začnete kupovať stoličky a vyberať stôl. Napríklad, ako často doma jedávate, či zvyčajne používate klasický jedálenský stôl, alebo by vám rovnako dobre poslúžila barová doska.
Najdôležitejšou podmienkou pri umiestňovaní stolovania je priestor. Aký priestor teda môžete venovať jedálenskému kútu? Od hrany stola budete potrebovať minimálne 50 cm na stoličku a ďalších 30 cm pri sadaní a vstávaní. Ak chcete, aby ste mali miesto aj na prechádzanie okolo stola, musíte rátať aspoň s 80 až 120 cm. Pri plánovaní jedálenského kúta nezabudnite ani na výnimočné situácie, keď k stolu pozývate hostí. Koľko ľudí by sa k nemu malo štandardne pri takýchto situáciách zmestiť?
Ak musíte počítať s pohostením pre väčšie množstvo hostí a nemáte dostatočný priestor pre veľký stôl, bude najvhodnejším riešením stôl s prídavnými doskami.
{R1}