21. 08. 2006
Zdieľať

Tak nevedno, ako to vlastne s tou rúrou je. Kto to vymyslel, že vraj rúra a duté teleso valcovitého tvaru... Keby naozaj tie naše kuchynské rúry mali takto vyzerať, neviem, neviem. Zatiaľ nie je známe, že by nejaký dizajnér dodržal do bodky to, čo napovedá názov nášho domáceho pomocníka. Rúra sa urputne drží svojho osvedčeného hranatého tvaru a výrobcovia len decentne dolaďujú jej krivky (najmä tie vonkajšie). Ba niekedy sa o krivkách ani nedá hovoriť – rúra sa jednoducho drží v jednej línii s kuchynskou linkou.


Od výmyslu sveta

62136

To, že rúra je symbolom nášho detstva a najmä jeho sviatočných dní, je škoda nespomenúť. Vôňa domácich koláčov, pečeného mäsa, francúzskych zemiakov a iných dobrôt patrí do spomienok na elektrické rúry šesťdesiatych rokov minulého storočia, či na „nájazd“ plynových rúr rokov sedemdesiatych. Kuriozitou ostáva, že niektoré domácnosti si v tých časoch udržiavali aj dva sporáky, z ktorých jeden sa viac hodil na rovnomerné pečenie koláčov (lebo tak sa gazdinej osvedčila elektrická rúra) a druhý, plynový, zachraňoval dobrú povesť chrumkavého mäska. Tento spôsob však asi nebude tým najlepším riešením pre modernú kuchyňu. Lepšie teda bude rozhodnúť sa pre jedinú rúru, ktorá dokáže splniť všetky naše očakávania a stane sa v domácnosti neoceniteľným pomocníkom.

Ako na rúru?

Hlavne pomaly. Electrolux, AEG, Zanussi, Whirpool, Bosch, Siemens, Miele, Fagor, Indesit, Ariston, Gorenje, Mora – dnes sa v značkových predajniach ako na mólach počas módnych prehliadok predvádzajú v trendových tvaroch a materiáloch rúry od výmyslu sveta. Ale ktorú z nich si vybrať? Bez rozpakov to asi u väčšiny z nás nepôjde. Často je to výlučne vec vkusu a vernosti značke, ako radi hovoria marketingoví pracovníci. Výrobcovia sa pretekajú najmä v ponuke rozličných funkcií rúr, pričom v istej cenovej hladine náš vytúžený spotrebič obsahuje podobné funkcie ako jeho konkurencia.

Funkcie spotrebiča?

Ide o schopnosti a možnosti našej rúry, ktorými sa nám odmení pri správnej obsluhe. Chcete od rúry, aby vám vypekala alebo si želáte v jednej rúre aj variť, piecť, blanšírovať, dusiť, variť na pare, rozmrazovať?


Od výmyslu sveta

62153

Ste úplne vyťažení v zamestnaní a aj doma sa vašou hlavou „ženie“ robota, takže sa neviete sústrediť na prípravu večere? Zachráni vás rúra, ktorá „rozmýšľa“ sama. V ponuke vybraných výrobcov sú elektronické modely so zabudovaným receptárom – stačí zvoliť druh jedla a nastaviť hmotnosť, o ostatné sa stará rúra – nastaví teplotu, dĺžku pečenia a takisto odporučí úroveň na umiestnenie plechu do rúry. Receptár obsahuje ponuku často až 50 receptov a môže byť vybavený aj voľnou pamäťou na vlastné recepty. Jednoducho aj počas vesmírnych letov v StarTreku by si prišli na svoje. Keby sa robil prieskum znalosti jazykov ponúkaných rúr na Slovensku, tie by v rebríčku EÚ dosiahli ešte lepší výsledok ako Slováci – so špičkovými elektronickými rúrami sa dá dorozumieť v niekoľkých jazykoch; databáza ponúka aj voľbu slovenčiny. V prípade, že sa chcete vrátiť ku klasickej obsluhe, rúra pracuje aj v tzv. manuálnom režime.

Naopak pri využívaní automatických programov budú na displeji indikované doplnkové informácie, ako úroveň zasunutia, výzva na obrátenie a podliatie pripravovaných pokrmov, čas rozohriatia rúry a zostávajúci čas prípravy. Dokonca pri programe pečenia pečiva sa zapína riadenie klímy, pričom prebehne automatické prispôsobenie vlhkosti v priestore na pečenie.


Od výmyslu sveta

62145

Nezbláznite sa z plne elektronickej rúry? Chcete mať prípravu jedla pod kontrolou, a predsa uprednostňujete moderné elektrospotrebiče? Východiskom je multifunkčná rúra s teplovzdušným zadným ohrevom. Prívrženci tradičných spotrebičov majú ešte stále na výber z ponuky jednoduchých rúr s mechanickým ovládaním – k spokojnosti im stačí vrchný + spodný ohrev a mechanický časovač na nastavenie dĺžky pečenia. Štandardnou funkciou aj pri lacnejších modeloch je rýchloohrev. Za päť minút dokáže vyhriať rúru na 180 °C.

Tak, to sú tie dôležité parametre, ktoré pravdepodobne rozhodnú o vašom výbere. Fakt je, že ak nepoznáme možnosti, ktoré sú na trhu súčasných rúr, ťažko môžeme posúdiť, čo všetko taký domáci pomocník dokáže vyčarovať počas prípravy jedál. Kvalitu pokrmov oceníme až pri používaní jednotlivých funkcií.

Teplovzdušný ohrev


Od výmyslu sveta

62147

K vybaveniu modernej a funkčnej rúry by mal patriť teplovzdušný ohrev, ktorý umožňuje piecť na viacerých plechoch súčasne. Horúci vzduch rozháňa ventilátor po celej rúre tak, že v spotrebiči je rovnomerná teplota od stropu až po dno rúry. V prípade prípravy rôznych druhov jedál sa jednotlivé chute a vône nezmiešajú. Optimálne využitie priestoru na pečenie s možnosťou prípravy väčšieho množstva pokrmov je veľkou pomocou najmä pre rodiny s deťmi. Navyše teplovzdušný ohrev je aj osvedčeným spôsobom, ako sušiť ovocie.

Gril, pizza a teplotná sonda

Prekvapením už nie je ani možnosť kúpy rúry s grilom. Pri tejto funkcii prúdiace teplo rozdeľované ventilátorom preniká každým pokrmom, zatiaľ čo grilovací prvok k tomu pridáva dokonalú kôrku. Pre notorických a nedočkavých „grilovačov“ bude výhrou rúra s turbogrilom alebo otočným grilom.


Od výmyslu sveta

62131

Program s funkciou na prípravu pizze napodobňuje podmienky v tradičných peciach na drevo a pizza tak má chrumkavý spodok a šťavnatý povrch. Zaujímavým prvkom uľahčujúcim a skvalitňujúcim proces prípravy mäsa je teplotná sonda. Po zapichnutí teplotnej sondy do stredu mäsa nastaví užívateľ teplotu pečenia, požadovanú teplotu vnútri mäsa a môže sa venovať príjemnejším veciam. Výstražné znamenie mu oznámi, že je mäso upečené podľa jeho želania. Niektoré modely rúr sa dokonca samy vypínajú. Individuálne a na stupeň presné pečenie rýb, mäsa a hydiny s meraním teploty vnútri pokrmu a s indikáciou zostávajúceho času vás počas celého procesu pečenia odbremeňuje od kontrolovania.

Čo je ešte dôležité?


Od výmyslu sveta

62134

Rúru môžete „kŕmiť“ najbežnejšími spôsobmi – teda elektrinou alebo plynom – ona sa vám za to odmení teplom, ktoré sála (napríklad z grilu) alebo sa šíri konvekciou (prúdením vzduchu), niekedy aj mikrovlnami či dokonca parou. V súčasnosti sú na trhu v prevahe elektrické rúry, pričom najmodernejšie rúry sú v energetickej triede A, avšak porovnávať energetickú úspornosť v rúrach je dosť diskutabilné. Používanie rúry dva-trikrát do týždňa, u sviatočných kuchárov možno iba raz za mesiac sa stáva menej zaujímavým z hľadiska energetickej náročnosti. Bez pochybností o tom, či kupovať A alebo B triedu, je prípad chladničiek a mrazničiek, ktoré sú v sieti 24 hodín, alebo umývačiek riadu a práčok, ktoré sa v mnohých rodinách používajú denne. Samozrejmosťou špičkových rúr je A trieda, ale nijakým nešťastím v prípade rúr nie je ani trieda B, ktorou sú často označené aj rúry so zaujímavým výberom funkcií.

Ďalšou výhodou, vďaka ktorej vyhrali elektrické rúry u výrobcov a spotrebiteľov, je presnosť nastavenia teploty, ktorá počas celého procesu úpravy jedla „nekolíše“. Okrem základných teplôt 50 až 250 °C majú rúry aj nízkoteplotné funkcie 35/60 °C alebo vysokoteplotnú funkciu na pečenie chleba alebo pizze s teplotou 300 °C. Pri najmodernejších rúrach s elektronickým ovládaním sa dá teplota nastaviť s presnosťou ±1 °C.


Od výmyslu sveta

62138

Na zvýšenie pohodlia a prehľadu pri pečení slúžia zasklené dvierka a osvetlenie vnútri rúry. Ak sú v domácnosti malé deti, rodičia by mali dbať, aby rúra mala mechanickú poistku proti otváraniu dvierok a dvierka s trojsklom, prípadne so štvorsklom, ktoré udržiava vonkajšiu teplotu na povrchu dvierok bezpečnú, takže sa nikto ani náhodou nepopáli. Bezpečnostné vypnutie patrí tiež k vybaveniu moderných rúr, rovnako ako automatické vypnutie rúry pri prekročení maximálneho času prevádzky a automatické vypnutie vyhrievania a ventilátora pri otváraní dvierok.

Samota jej pristane

Ste zástancami voľne stojaceho sporáka s integrovanou rúrou alebo uprednostníte priestorovo úspornejšiu samostatnú vstavanú rúru? V zásade stále pretrváva trend umiestnenia sporáka alebo samostatnej rúry v rámci kuchynskej linky. Rúra pod pracovnou doskou v prípade, že na rúre je aj ovládanie varnej dosky, je úsporným riešením v rámci kuchynskej linky. Z ergonomického hľadiska je nevýhodou jej nízke umiestnenie. Trendom je poloha rúry vo vysokej skrini – „do komína“. Samostatná rúra je tak naozaj poruke a obsluha vo výške očí je oveľa pohodlnejšia.

Ohňom a špongiou

alebo ako sa starať o rúru Dôležitým kritériom pri výbere rúry by mala byť jednoduchosť čistenia a údržby. Rúra vyhovujúca kritériám z hľadiska jednoduchej údržby musí mať vnútro s hladkými stenami, bez ostrých uhlov a dvierka bez drážok a skrutiek, v ktorých sa zachytáva špina.


Od výmyslu sveta

62135

Jednoduchšie rúry si vyžadujú bežnú údržbu. Po pečení mastných jedál sa odporúča poutierať bočné steny rúry a umyť dvierka. Niektoré modely rúr sú vybavené „katalytickými plechmi“, ktoré chránia vnútorné steny. Majú schopnosť „spáliť“ na popol mastnoty, ktoré nafŕkali na steny rúry počas pečenia. Zvyčajne sú proces čistenia a jeho dĺžka riadené senzorom v katalyzátore. Životnosť týchto stien je približne šesť rokov a dajú sa vymeniť. Ďalším samočistiacim modelom je pyrolytická rúra, ktorá sa čistí vypaľovaním pri 475 °C. Rúry môžu mať v ponuke dva programy: vypaľovanie málo znečistenej rúry približne jednu hodinu a veľmi znečistenej rúry tri hodiny. Pyrolýza je funkčná počas celej životnosti rúry, čo sa, samozrejme, odrazí aj na cene spotrebiča.

Sme v 19. storočí?

Parná rúra? Čo to vlastne je? Originálne parné rúry patria medzi profi spotrebiče, používané vo veľkokapacitných kuchyniach. Parné rúry pre domácnosť majú zásobník na vodu, ktorý treba vždy pred varením naplniť (niektorí výrobcovia ponúkajú „parnú“ rúru, ktorá musí byť pripojená na prívod vody). Táto voda sa ohrieva a vďaka generátoru pary a prívodným kanálom sa para privádza do priestoru rúry, kde prechádza potravinami a tepelne ich upravuje. Skondenzovaná para, ktorá na seba viaže uvoľnené látky z pripravovaných potravín, ostáva v rúre. Varenie v pare zachováva v potravinách dôležité vitamíny a minerály, umožňuje tepelnú úpravu bez použitia tuku a s minimálnou stratou váhy surovín. Zatiaľ čo bežná rúra je vyhriata na približne 200 °C, generátor pary povolí variť v pare pri 96 °C. A navyše vďaka jednotlivým funkciám rúra s funkciou pary skracuje čas prípravy jedál a zachováva ich výraznú chuť. Varenie v pare nie je nič nové pod slnkom, poznali ho naše staré mamy a jeho výhody využívajú už desaťročia aj profesionálni šéfkuchári. Bežná domácnosť však tento spôsob prípravy jedál doteraz poznala len vďaka špeciálnym nádobám. Niekoľko rokov sú však na trhu k dispozícii parné rúry určené pre domácnosť, ktoré sú obdobou spomínaných profesionálnych zariadení.


Od výmyslu sveta

62150

Niektoré parné rúry umožňujú kombinovať rôzne varné metódy, aby bol výsledok čo najlepší – napríklad pomocou pary sa dosiahne dobrá chuť a gril dodá farbu a chrumkavú kôrku. Možné kombinácie zároveň dávajú priestor na prípravu viacerých druhov jedál naraz, a to v kratšom čase ako pri klasickom pečení či varení. V rámci jednej úpravy sa dajú naraz variť napríklad zemiaky, brokolica, morka a ryža, pričom ich prirodzená vôňa zostane zachovaná. Multifunkčné parné rúry ponúkajú do desať varných programov, z ktorých dva sa používajú na paru (plný a prerušovaný režim) a ďalších osem na štandardné varné funkcie. Sólo parné rúry sú vybavené teplotným rozsahom pary od 40 do 100 °C.

Prvoradá je pri parení otázka bezpečnosti, preto bývajú modely vybavené zvukovou signalizáciou, ktorá užívateľa včas upozorní na chýbajúcu vodu a až po jej doplnení proces varenia v pare pokračuje podľa nastavenia. Pred ukončením varenia v pare sa zaktivuje tzv. odparovací proces, ktorý zabráni prípadnému uvoľneniu horúcej pary po otvorení dvierok rúry.

Nadôvažok

Teleskopický vozík alebo úplne výsuvný teleskopický „pojazd“ (s bočnou mriežkou alebo bez nej) zaručuje pohodlnú obsluhu mimo horúceho vnútorného priestoru rúry na pečenie. To je však bonus, ktorý patrí k výbave drahších modelov, prípadne sa dá dokúpiť.


Od výmyslu sveta

62132

Pri výbere rúry by sme nemali zabúdať, že vybavenie a rozsah funkcií sa pri jednotlivých modeloch líšia a cena rúry súvisí nielen s množstvom a praktickosťou funkcií, ale aj s aktuálnosťou dizajnu a použitých materiálov, ovplyvňuje ju aj vybavenie bezpečnostnými prvkami… pri zvažovaní všetkých možností a priorít sa možno neubránime myšlienke na podobnosť s kúpou auta. Ako sa rozbehneme pri pečení, varení, parení a či grilovaní, záleží len na našom kulinárskom a finančnom rozlete.

Pripravené vďaka odbornej spolupráci Ing. Dariny Papáčovej, spoločnosť Whirpool Slovensko, a odborným podkladom zo spoločnosti Miele.

Viac informácií v galérii k článku.

Kategória: Bývanie Domáce spotrebiče
Tagy: elektrospotrebič rúra spotrebič
Zdieľať článok

Diskusia