18. 04. 2006
Zdieľať

Nad dispozíciami rôznych panelových bytov sme v našom časopise krútili hlavou už veľakrát. Rovnaké pocity mali aj mladí manželia, ktorých nespokojnosť prinútila k radikálnej úprave časti bytu. Vzhľadom na finančné limity si vymysleli zaujímavú rošádu…

Mladí manželia si ako finančne dostupnú alternatívu kúpili trojizbový byt v panelovom dome na jednom z posledných sídlisk, ktoré sa touto technológiou stavali. Neboli prvými užívateľmi a byt už nebol v najlepšom stave. Mnoho vecí vyžadovalo opravu. Avšak keď raz začne človek skúmať, čo všetko treba opraviť, položky začnú pribúdať a okrem obitých rohov a poškriabaných dverí či skríň sa objavujú aj závažnejšie nedostatky. Netesniace okná, nepraktická kúpeľňa v umakartovom jadre, niekoľkokrát zalomená tmavá chodba, zaberajúca priveľa priestoru, ktorý by sa mohol využiť lepšie…

A tak sa v tomto byte rozhodli pre generálnu rekonštrukciu. Pretože pred časom videli niekoľko realizácií ateliéru ATW architekti, obrátili sa naň s prosbou o pomoc. Autorský tím v zložení Jitka Malcová, Alexander Mandic, Helena Paz vypracoval projekt a zabezpečil komplexnú rekonštrukciu vrátane výroby navrhnutých elementov a inžinieringu.

Veľké búranie so šťastným koncom


Rošáda

51328
Pavel Rydl

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Zásadné riešenie všetkých problémov sa začalo veľkým búraním a sťahovaním jednotlivých miestností. Celý byt sa vyčistil – vybúrali sa pórobetónové priečky aj umakartové jadro, po konzultácii so statikom sa vyrezali i nové otvory v betónovom paneli (nad prerazeným otvorom zabudovali preklad, namiesto tradičného postupu použili technológiu lepených prekladov). Nakoniec vnútri celého bytu vybudovali škrupinu zo sadrokartónu a medzeru medzi ňou a panelmi vyplnili tepelno-zvukovou izoláciou. Za sadrokartónom sú vedené aj nové inštalácie. Osadili nové plastové okná, položili podlahy. Čo je však najdôležitejšie, úplne sa zmenila dispozícia bytu.


Rošáda

51329
Pavel Rydl

Po novom sa vchádza cez malé šatňové zádverie priamo do obytného priestoru. Po komplikovanej chodbe nezostalo ani stopy. Prianím investora bolo získať veľkú slnečnú kúpeľňu s výhľadom a prirodzeným vetraním. Ďalším ťahom teda bola celkom prirodzene, rošáda: do stredu bytu – tam, kde predtým bola chodba – sa presťahovala kuchyňa, ktorá zároveň ostala v logickej blízkosti obývačky a jedálne. Neprišla ani o prirodzené osvetlenie – denné svetlo preniká cez sklenený obklad pracovnej linky. Tam, kde predtým bola kuchyňa, je teraz kúpeľňa s oknom, z kúpeľne sa vchádza do WC oddeleného posuvnou doskou z lepeného bezpečnostného skla, siahajúcou až po strop.

Vďaka búraniu a radikálnej rošáde tak získal starý byt modernú dispozíciu: namiesto spleti chodieb a oddelených komôrok otvorené miestnosti a minimum nevyužiteľných komunikačných priestorov. A najmä kúpeľňu, akú by v paneláku asi nikto nečakal – s oknom a veľkorysými rozmermi.

V jednoduchosti je veľkosť


Rošáda

51327
Pavel Rydl

Byt vyzerá oveľa elegantnejšie a priestor sa zdá väčší aj vďaka tomu, že nová podlahová krytina – prírodné dubové parkety prilepené elastickým lepidlom – je položená priebežne v jednom smere cez všetky izby, bez prahov a predelov. Nový nábytok tvorí veľké hladké plochy – z pieskovaného skla alebo pokryté bielym polyuretánovým lakom. Sklo nakoniec využili aj ako jednoduchú a štýlovo čistú zadnú dosku kuchynskej linky. Aj keď kuchyňa pôsobí na pohľad jednoducho, nájdu sa v nej zaujímavé tipy – napríklad kontajner na kolieskach s ďalšou pracovnou plochou, ktorý sa dá v prípade potreby vytiahnuť zo skriňovej zostavy.

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru
Tagy: byt interiér
Zdieľať článok

Diskusia