Takmer neviditeľné sídlo

Takmer neviditeľné sídlo

31. 08. 2010
Zdieľať

Názov víkendového domu Pencalenick v prímorskej zátoke Pont Pill v grófstve Cornwall znie exoticky aj Angličanovi. Pochádza z cornwallčiny, ktorou dnes hovorí asi dvetisíc ľudí, a je v ňom zmienka o cezmíne či cezmínovitom dube. Aj mestečko Fowey v lamanšskom ústí rovnomennej rieky, ktoré z tohto domu vidno ako na dlani, pomenovali podľa stromu – v cornwallčine fowey znamená buk.

Pencalenick leží na strmom svahu medzi stromami, nie však medzi cezmínami s tuhými ostnatými listami, ale v dubinách a lieštinách. Takéto zmiešané lesy prevažovali v juhozápadnom cípe Anglicka do raného neolitu. Dnes sú vzácne a lesík je chránený.

Obyvatelia domu tu majú ozaj božský pokoj. Cesta, ktorá sem vedie, sa tu aj končí, do Fowey je najlepšie vybrať sa loďou a do najbližších dedín a samôt je to minimálne kilometer. Majitelia, manželia s tromi neplnoletými deťmi, majú ďalší dom v Oxforde, Pencalenick využívajú najmä vo chvíľach voľna – pravidelne v auguste a cez veľkonočné sviatky, príležitostne po celý rok.


Takmer neviditeľné sídlo

281269

Prístavné mestečko Fowey s dvoma významnými pamiatkami, kostolom z 15. storočia (vľavo) a hradom Place House (celkom vpravo), v ktorom od 13. storočia žijú pôvodní majitelia.

Ako pootvorená zásuvka…
Pri severovýchodnom nároží, kde cesta prechádza do parkoviska, nevidieť z domu nič, iba zatrávnenú strechu s blyštiacimi sa oceľovými hlavami komínov. Najviac sa dá zazrieť od vody. Spomedzi stromov sa najzreteľnejšie vynára ľavá časť priečelia, kde je v členení sklenenej steny zreteľný motív štvorca – prispieva k harmonickému dojmu z domu  a zároveň podčiarkuje jeho vzťah k prostrediu.


Takmer neviditeľné sídlo

281270

Zelená strecha s oblúkom strešných okien nad chodbou pri severozápadnom okraji domu, priklonenom k svahu. Takýto pohľad na strešnú terasu poskytuje len dobrý teleobjektív pri pohľade z kopca. Majiteľ nemá obavy z paparacov a plánuje tu zriadiť vírivku

Projektanti zo Seth Stein Architects navrhli dom tak, že vyzerá ako zásuvka vysunutá zo svahu. Jeho dlhšie strany majú dokonca v súlade s profilom svahu jemne oblúkovú líniu. Aby bol zásah do prírody ešte menej viditeľný, hojne použili miestny žltkastosivý kameň, borovicové a brestové drevo a na streche trávu, aká rastie v okolí. Pri takom dokonalom mimikry sa autori rozhodli aspoň trocha na stavbu upozorniť a oživiť pohľad spomínanými komínmi. Dom je však prírodný nielen pri pohľade zvonka, ale aj vo svojom jadre, keďže ho postavili najmä z takzvaného glulamového dreva, u nás známeho ako lepené laminované drevo.


Takmer neviditeľné sídlo

281280

Architekti naplno využili všetky danosti tohto zaujímavého miesta – nádherný výhľad na zátoku a mestečko si môžete užiť z každej z obytných miestností v dome, asi najviac však zo strešnej terasy s klasickými hojdacími kreslami RAR od manželov Eamesovcov (Vitra, 1948)

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Dokonalé súkromie, ktoré poskytuje lokalita, londýnski architekti niekoľkonásobne poistili. Jedna z „poistiek“ účinkuje už pri prvom pohľade na dom: na streche za kamenným schodiskovým múrom ostáva utajená malá terasa. Podobnou bariérou je štvorboký výstupok kamenného muriva vedľa vstupu, zacláňajúci pred návštevníkmi okná obývacej časti a terasu. Takisto sama terasa je ohradená šikmým múrom, ktorý je taký vysoký, že takmer dokonale zakrýva zadnú časť domu so spálňami.

 


Takmer neviditeľné sídlo

281281


Takmer neviditeľné sídlo

281282
Davies


Takmer neviditeľné sídlo

281285
Davies

Vďaka strešným oknám nad galériou je obývací priestor najlepšie osvetlený tam, kde je dom už zapustený v teréne Modus štvorca v členení sklenenej steny sa opakuje aj v kovovom držadle posuvných dverí Najväčšia zo spální v nároží prvého poschodia

V chodbe s nebom nad hlavou
Do domu sa vstupuje z terasy neďaleko kuchyne. Za dverami vedie chodba dvoma smermi: kratšou sa vojde do kuchyne a z nej popri zasklenej stene, za ktorou pokračuje obytný priestor terasou, ďalej do jedálenskej časti a obývačky. Srdcu domácnosti sa dá vyhnúť, ak sa vyberiete dlhšou chodbou, lemujúcou dom po celej jeho dĺžke na strane svahu. V dennej zóne je však pôdorys otvorený, takže aj do kuchyne sa jednako núka aspoň letmý pohľad zboku. Kroky vedú ďalej okolo impozantnej knižnice v obývacej časti, na ktorú sa hľadí takmer v záklone.


Takmer neviditeľné sídlo

281284
Davies

V odpočinkovej zóne domu zaujmú mechanické, horizontálne vyklápacie okenice – drevené dosky protislnečných zábran sú v rovnakom module ako dosky použité na obkladoch v interiéri. Snímka je z kúpeľne na poschodí prístupnej z chodby, jedinej, ktorá nie je en-suite. Voľne stojaca vaňa (Hoesch Edition 2, 1998) a armatúra sú od Philippa Starcka

Neprekvapuje – pani domu sa živí písaním a redigovaním a majiteľ študoval históriu. Priestor za obývačkou je odpočinkovou zónou s  relaxačnou miestnosťou, herňou a dvoma spálňami v aktuálnom štýle s kúpeľňami en-suite a vykurovanými podlahami. Vo výrazne predĺženom dome ohromí najmä priestranná obývacia izba dlhšia ako dvanásť metrov, otvorená do poschodia. Svetelné podmienky umocňujú účinok: hoci do miestnosti prúdi veľkorysou zasklenou stenou popoludňajšie slnko, najsvetlejšie je na opačnej strane miestnosti, pri knižnici. Môžu za to strešné okná nad celou chodbou, cez ktoré poteší oko belasá obloha aj zeleň.

 


Takmer neviditeľné sídlo

281289


Takmer neviditeľné sídlo

281286

Chodba veľkoryso presvetlená strešnými oknami lemuje pôdorys domu v celej jeho zadnej časti priklonenej k svahu. Šikmý kamenný múr dokonale chráni odpočinkovú zónu domu. Pohľad ponad múr sa núka jedine z malého balkóna prístupného z pracovne

Na poschodí sa stretávame s rovnakou dispozičnou schémou – aj tu je v časti priklonenej k svahu priebežná chodba (v dennej zóne plynulo prechádza do otvorenej galérie) a všetky miestnosti sú veľkorysými zaskleniami orientované na záliv. Zhodné je aj zónové delenie – na začiatku s pracovňou a televíznou miestnosťou, na konci so štyrmi spálňami.


Takmer neviditeľné sídlo

281287

V exteriéri vyniká popri kompozícii úsekov kamenného muriva štvorcové členenie sklenej steny obývacieho priestoru a jej súlad s dreveným obkladom priečelia aj s okolím

O dom sa za neprítomnosti majiteľov stará šesťčlenný personál; tretinu roka je k dispozícii ako hotel. Za necelé štyri roky po dostavaní sa stal obľúbeným miestom odpočinku celebrít. Je tam dostatok miesta pre trinásť až šestnásť hostí, bez nocľahu tam môže stráviť príjemný deň až 60-členná spoločnosť. Záujem oň iste zvýšila publicita po tom, ako domu minulý rok udelili Cenu Kráľovského inštitútu britských architektov.


Takmer neviditeľné sídlo

281290

Po svažitom chodníku nie je ďaleko k vode. Okrem bežných malých plavidiel majiteľ vlastní aj štrnásťmetrovú motorovú jachtu La Caniche postavenú v 30. rokoch minulého storočia

ZDROJ: časopis môj dom JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: návšteva pencalenick
Zdieľať článok

Diskusia