Vlnenie v kuchyni
Vlnia sa. Také malé vlnky. Môžeme ich len tušiť za dobre upraveným zovňajškom dnes už bežnej mikrovlnnej rúry. Od 70. rokov minulého storočia, keď sa nasťahovala do amerických domácností, stala sa postupne aj v európskych kuchyniach symbolom rýchleho životného štýlu. Rýchlejšie, lacnejšie a s menšou námahou. Toto sa jej určite podarilo. Proti nákupu mikrovlnky neprotestujú ani dorastenci. Veď ktorý z nich by sa nechcel najesť hneď po príchode domov? Zohriať, zjesť a ísť…
Len si tak kmitajú. Mikrovlny – elektromagnetické vlny s vysokou frekvenciou. Skôr, než si zašantia, vysokofrekvenčná elektrónka najprv využije tok elektrónov vo vákuu a magnetické pole. Nabudí takto spomínané elektromagnetické mikrovlny. Na vlnovú dĺžku mikrovĺn sú citlivé molekuly, ktoré sa rozkmitajú, až sa zahrejú.
Celý tento zábavný podnik sa už od roku 1920 volá magnetron. Najprv si ho užívali vojenské radary a neskôr dostal i pacifistické poslanie. Vďaka skladnejším rozmerom teraz pekne kmitá v našich kuchyniach. Dizajnéri a výrobcovia preto vyvinuli pre náročnejších členov fanklubu magnetronu mikrovlnné rúry s možnosťou grilovania, pečenia a parenia.
Už sa vlní, už sa hreje
Tepelná úprava pokrmov sa odohráva vďaka pohlcovaniu mikrovĺn, ktoré prebieha v celom objeme zohrievanej potraviny. V nej sa potom rozkmitávajú s najväčšou intenzitou molekuly tuku a cukru, pomalšie molekuly vody. To je dôvod, prečo sa dobroty s vysokým obsahom tukov a cukrov uvaria rýchlejšie ako jedlá s vysokým obsahom vody. Čím rýchlejšie kmitanie, tým je jedlo teplejšie. Nijaké ohrievanie nádoby a postupný prenos tepla. Mikrovlnami sa ohrieva priamo potravina. Teplota na zahriatie alebo uvarenie jedla sa dosahuje za oveľa kratší čas ako pri klasickom varení. Čím vyšší výkon (od 700 W) podáva váš prístroj, tým je čas ohrevu kratší. Porcii jedla z rôznorodých potravín však určite neuškodí, ak zvolíte dlhší čas a nižšiu intenzitu.Majte teda trpezlivosť napríklad s plnenou morkou alebo porciou „knedlo-vepřo-zelo“. Kvôli ohrievaniu a rozmrazovaniu si mikrovlnku kupuje väčšina domácností. Tieto bežné výhody poskytujú všetky základné modely.
Aby sa vôbec podarilo rovnomerne a dôkladne rozmrazovať či zohrievať hotový obed, výrobcovia vybavili mikrovlnné rúry otočným tanierom. Priemer taniera je zvyčajne 28 cm. Ak sa rozhodnete pre mikrovlnku s objemom nad 30 litrov, môžete si bez problémov ohriať i väčšiu pizzu (ale nie s priemerom nad 35 cm).
V ponuke sú aj spotrebiče pripravené na umiestnenie dvoch tanierov nad sebou alebo s možnosťou hriať jedlo na dvoch tanieroch na jednej otočnej tácke. Veľkosť vnútorného priestoru spotrebiča závisí od typu a výrobcu.
Najmenší vnútorný objem 14 litrov vystačí individualistom alebo vlkom samotárom. Pre rodinne založené typy a tých, čo sa radi podelia s večerou, príde vhod mikrovlnka s vnútorným objemom od 28 do 40 litrov. Pre nevyhranených sa nájdu ďalšie možnosti, podľa ktorých sa môžu rozhodnúť. Vyberať si môžete podľa vonkajších rozmerov, tvaru a predovšetkým kuchárskych schopností nového pomocníka.
Ako ustlať mikrovlnke |
Mikrovlnke vôbec nie je jedno, kam ju strčíte či naaranžujete. Niežeby bola zvlášť vyberavá, ale rada si drží odstup od čohokoľvek. S voľne stojacou to vyriešite hravo v prípade, že okolo nej necháte dostatok miesta na prísun a odťah vzduchu. Vstavaná mikrovlnka potrebuje špeciálny spôsob, ako na ňu. Aby sa jej dobre dýchalo, vymysleli pre ňu odvetrávací rámček na umiestnenie v kuchynskej linke. Ten si môžete dokúpiť. Nezabudnite sa informovať, aký priestor potrebuje model prístroja, ktorý ste si vybrali. Vhodnosť priestoru závisí aj od spôsobu otvárania dvierok mikrovlnky – môžu sa otvárať alebo vyklápať ako na klasických rúrach. Vyklápacie dvierka sú výhodné v tom, že pri otvorenej mikrovlnke možno na ne položiť tanier či plech. |
Čo dokáže mikrovlnka
rh sa hmýri mikrovlnkami od výmyslu firiem a ich dizajnérov. Kto si potrpí na funkcie, s novou mikrovlnkou ich môže získať niekoľko a ešte aj podľa vlastného výberu. Povinnosti s prípravou jedál pekne oddelegujete na svoj nový spotrebič a ten, ak prešiel úspešne výberovým konaním, sa môže ujať svojej pracovnej príležitosti. Denne ohrievať, občas rozmraziť, príležitostne napiecť a z času na čas ugrilovať.
Pre tých, čo nemôžu zabudnúť na mamine buchty a pečené bravčové, „pribalili“ výrobcovia aj varenie v pare, grilovanie v kombinácii s teplovzdušným ohrevom alebo pečenie, dokonca i kysnutého cesta. Bez chrumkavého povrchu sa pečené mäsko neráta. Ak má vaša mikrovlnná rúra spĺňať aj takéto očakávania, mala by byť kombinovaná s grilom a teplovzdušným ohrevom.
Čo ponúka mikrovlnka: |
• najjednoduchšie modely len mikrovlnný ohrev, |
Mikrovlnky s lepším vybavením majú schopnosť automaticky rozpoznávať hmotnosť a teplotu potravín (takzvaný šiesty zmysel). Sú to citlivé pomocníčky, ktoré majú upravené senzory na zistenie začiatočného stavu, v akom vložíte jedlo do mikrovlnky (teda jeho teploty, či je rozmrazené, alebo len vychladené…), a rovnako vycítia stav konečnej úpravy. Proces zastavia práve včas. Zistia, či je už jedlo rozmrazené, uvarené, naparené, alebo upečené.
Mikroprocesor vyberie optimálny výkon a na displeji vás ohúri informáciou o čase zvoleného spôsobu prípravy pokrmu. Senzory monitorujú stav prípravy jedla, mikroprocesor zatiaľ prispôsobuje čas a výkon podľa nameraných hodnôt. Rôzne programy vám môžu uľahčiť prípravu jedla hneď potom, ako sa skamarátite s programovaním mikrovlnnej rúry. Sú medzi nimi také expertky, ktoré pokojne môžete naprogramovať aj na jednotlivé fázy prípravy pokrmu. Dokonca vám dávajú možnosť vytvoriť si vlastné programy podľa odskúšaných receptov.
Mechanicky alebo digitálne? Ako sa vám páči. Starším ľuďom a tým, čo chcú mať veci „fyzicky“ pod kontrolou, sa viac zavďačia typy rúr s „gombíkovým“ ovládaním. Vyznávačom technického pokroku zase urobí dobre dotykové digitálne ovládanie vylepšené napríklad funkciou odloženého štartu. Mikrovlnné rúry poslednej generácie dokážu ušetriť o 30 percent viac času a energie ako ich predchodkyne. Sú výkonnejšie, a tak si mohli dovoliť ponúknuť ďalšiu výhodu – zväčšenie vnútorného priestoru na prípravu jedál bez toho, aby zbytočne narástli vonkajšie rozmery spotrebiča.
Vzájomné porozumenie
Do mikrovlnky nevkladajte jedlo v hermeticky uzavretých nádobách a obaloch. Takým je už od prírody aj vajce. Zabudnite na varené vajcia z mikrovlnky. Pri zohrievaní sa uvoľňujú pary, a ak sa nemôžu rozptýliť do priestoru, roztrhnú obal, ktorý je im pritesný. Pri ohrievaní niekoľkých kusov jedla rozličnej veľkosti rozložte väčšie kúsky po okraji nádoby a menšie do jej stredu.Aby sa nezanieslo vnútro mikrovlnky, stačí použiť plastový poklop špeciálne vyrábaný na tento účel. Odpoveď na otázku vhodných nádob na varenie a pečenie v mikrovlnnej rúre je síce notoricky známa, ale pre istotu si pripomeňme, že výrobcovia ich zvyknú označiť etiketou. Z materiálov sa osvedčilo varné sklo, keramika, porcelán bez kovových dekorácií (s hrnčekmi a miskami so zlatými alebo striebornými pásikmi a vzormi sa mikrovlnke na oči neukazujte!). Spoľahnúť sa môžete na špeciálne nádoby (napríklad Crisp tanier či pekáč Crunch s teflónovým povrchom) alebo špeciálny papier a fólie (alobal, farebný papier, povoskované tégliky a bežná priesvitná fólia nepatria do mikrovlnky!). Guľatým a oválnym nádobám sa potešia aj mikrovlny – ohrievať môžu dôkladnejšie a rovnomernejšie ako v hranatom riade.
Ohrievanie tekutín je svojrázna záležitosť. V mikrovlnke sa tekutina celá zahrieva súčasne, bez prúdenia. Stúpanie teplej kvapaliny nahor a klesanie studenej nadol je výsostnou záležitosťou klasického varenia. S mikrovlnami dosiahnu tekutiny bod varu naraz, bez predchádzajúcich viditeľných varovných prejavov (takzvaný skrytý var). Nápoj len zrazu vyvrie.
Aby neboli ani menej opatrné manévre v nevhodnú chvíľu nebezpečné, nezabudnite použiť väčšiu nádobu. Čo sa týka tvrdého alkoholu, ten sa môže akurát tak vznietiť. Neskúšajte to. Druhou najobľúbenejšou službou, ktorú rúra poskytuje, je rozmrazovanie. Všetko dobre skončí, ak po rozmrazení necháte potraviny zhruba rovnaký čas odležať pri izbovej teplote – ak chcete jedlo ďalej tepelne upravovať, nech je dokonale rozmrazené. A vôbec, ak to má mať chuť a výživnú hodnotu – najprv rozmrazujte a až potom ohrievajte.
Mexická (mikro)vlna na záverAk svojmu spotrebiču nechcete ubližovať, vyhnite sa prášku na riad a drsným hubkám. V zásade je údržba mikrovlnnej rúry nenáročná. Najdôležitejšie je, aby mala čistý vnútorný povrch, najmä okienko na vstupe mikrovĺn.
Ak nechcete, aby si ublížili vaše deti, skontrolujte pri kúpe, či je mikrovlnka vybavená detskou poistkou. Prístroju neprospieva ani púšťanie naprázdno. Vám zas neprospejú pokazené dvierka – asi nebudete chcieť, aby sa predmety a ľudia v blízkosti mikrovlnky stali súčasťou zahrievania.
Žiadne žarty: kúpte si novú rúru alebo sa so starou (a hoci aj s mladou) vyberte do servisu. Na prvý pohľad vyzerá obsluha spotrebiča zložito. Stačí si však spomenúť na prvé pocity, ktoré sa spájali s používaním mobilných telefónov. Tie sú určite na obsluhu náročnejšie ako bežná mikrovlnka, a pritom ich používanie sa dávno stalo národným športom.
Stačí zladiť svoje očakávania s možnosťami vybraného modelu mikrovlnky. Možno mikrovlnná rúra stojí za to už len pre dobrý pocit z jedla, ktoré si zachová viac vitamínov a minerálnych látok. Pri varení nepotrebujete žiadny tuk, stačí trochu vody!
Na čo myslia odborníci na mikrovlnky, keď spomenú: |
T.D.S. (Triple Distribution System) – chceli vám povedať, že rúra má systém, ktorý sa stará o rovnomernú a zvlášť účinnú distribúciu mikrovĺn vo vnútornom priestore. |