Z chatky celoročné bývanie

Z chatky celoročné bývanie

06. 07. 2010
Zdieľať

Že človeku stačí oveľa menej ako ho nabáda reklama, provokuje úspech susedov a známych, navádzajú vlastné túžby a nenechajú na pokoji nesplnené sny? S niekým je to tak, s iným nie. Každý sme naprogramovaný inak, niekto vierou či predsavzatiami, iný sa poddá tlaku, ktorý mu diktuje momentálne velebený životný štýl a ďalšiemu k zásadným rozhodnutiam stačí kalkulačka a triezva úvaha. Nekrič dom, kým nenašetríš, už dávno neplatí. Kto chcel a mohol, ten si požičal – teda aspoň donedávna – a často aj nad svoje pomery. Majstrami bývania sú však tí, ktorí si vedeli poradiť aj s menším rozpočtom, neveľkou obytnou plochou a finacie si rozumne rozplánovali...

Sestra mojej dobrej kamarátky sa jedného dňa rozhodla, že jej životný príbeh sa súkromne i profesionálne spojí s Prahou. Žije vo mne dlhé roky nostalgia za bývalým hlavným mestom Československa, mám rada tých niekoľko dní do roka, ktoré sa mi podarí stráviť v jej starobylých štvrtiach. No áno, to je tá romantika, ale zbaliť si všetky veci, tak ako Ela, a začať hoc aj v jazykovo príbuznom prostredí nanovo nie sú nijaké žarty. Ela so svojím manželom síce bývajú už niekoľko rokov v podnájme v centre Prahy, ale je len otázkou času, kedy sa budú sťahovať do svojho domčeka na okraji prírodnej rezervácie, ktorá je pre Pražanov vyhľadávaným miestom oddychu.

Neverili sme vlastným očiam, že veľkomesto môže medzi hustou zástavbou skrývať zelené, civilizáciou nedotknuté a úradmi chránené plochy alebo skôr údolia, ktorým sú mestský ruch a nenásytná výstavba cudzie. Tých niekoľko chatiek a záhradných domčekov musí dodržiavať pravidlá „lesnej architektúry“: teda nijaké nadstavby či prístavby, alebo nebodaj prestavby na rodinné sídla. Napriek tomu sa Ela s manželom rozhodli kúpiť v týchto zelených končinách záhradnú chalúpku, ktorá raz splní ich predstavu o bývaní v menšom rodinnom dome… 


Z chatky celoročné bývanie

272689
Daniel Veselský

Architektka v chalúpke
Nespevnená príjazdová cesta lemovaná kríkmi a okrajom zmiešaného lesného porastu nás priviedla k drevenému domčeku. Domček so staršou sedlovou strechou, ktorá túto sezónu čaká na výmenu krytiny, sa usadil vo svahu, necelé dva metre pod okrajom cesty. Spoza plota a kríkov bolo ledva dovidieť na podkrovie, nieto ešte na celú chalúpku. „Sa zbláznili? V tomto má trvalo žiť rodina s dvoma deťmi? Však to tak akurát môže byť víkendový domček pre dôchodcov,“ hútam potichu. Čakajú nás; Ela a aj Jarka zo spriatelenej rodiny, ktorá tu zatiaľ býva v podnájme, kým Ela s manželom ušetria ďalšie peniaze na vylepšenie ich budúcej „vily“ a na to, aby tu sami mohli o niekoľko rokov bývať.

 


Z chatky celoročné bývanie

272686
Daniel Veselský


Z chatky celoročné bývanie

272687
Daniel Veselský

Obchádzame drevostavbu z každej strany a Ela pritom upozorňuje, že na vonkajšom vzhľade domčeka mohli zmeniť len málo: „Objem podkrovia sme zväčšili vikierom s výhľadom do údolia. Výhľad ostal zachovaný, i keď v útrobách vikiera sme zriadili šatník. Jeho plocha nadväzuje na podkrovnú spálňu, z ktorej netypickým riešením pomocou transparentných, jemne vzorovaných posuvných japonských stien ostala opticky zachovaná previazanosť interiéru s exteriérom.


Z chatky celoročné bývanie

272683
Daniel Veselský

Pod druhou polovicou vikiera je taká malá kúpeľňa, že sme neskutočne hrdí na všetko, čo sme do nej po dôslednej konzultácii s architektkou umiestnili. Je tam aj vaňa, v ktorej si môžete poležať, a pritom si dopriať výhľad do údolia. To však uvidíte, keď vystúpime do obytného podkrovia,“ prebúdza náš záujem o bývanie v malom Ela. Na prvý pohľad bolo zrejmé, že podstatná časť strechy ostala v pôvodnom tvare, ale keď malo podkrovie poslúžiť ako obytný priestor, neostávalo iné, len konštrukciu krovu dôkladne zatepliť.‘

 


Z chatky celoročné bývanie

272691
Daniel Veselský


Z chatky celoročné bývanie

272692
Daniel Veselský

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Kúpili už roky rozostavanú chalupu s nie veľmi vydarenou dispozíciou a podmienkami vhodnými len na rekreačné bývanie. Rozhodli sa pre výhľad, miesto v tichu prírody s vedomím, že zastavanú plochu nemožno zväčšiť a že z pôvodného objemu drevodomčeka budú musieť vyťažiť maximum obytného priestoru. Kým sa tu architektka Danica Jandová rozhliadla a urobila prvý návrh, interiér bol uzavretý sám do seba bez kontaktu s okolím. Hneď prvé skice ukázali, že vnútorný priestor možno uvoľniť otvorením juhovýchodnej steny cez zasklené plochy francúzskych okien rovno na drevenú terasu, ktorá tak zdvojnásobila plochu obývačky. Priečky na prízemí sa prestavbou zredukovali na odčlenenie malého vstupného priestoru od spoločného spoločensko-relaxačno-kuchynsko-jedálensko-pracovného priestoru prízemia. Väčšina činností sa aj tak v bežných rodinách neodohráva súčasne, a keď je takáto denná zóna na centimetre zorganizovaná a komunikačné ťahy premyslené, potom sa aj na 40 m2 prízemia môže odohrávať každodenný pohyb štvorčlennej rodiny. Samozrejme takej, ktorá je ochotná oželieť štvorcové metre obytnej plochy v prospech života v prírode. Ten si súčasní obyvatelia užívajú od skorej jari do neskorej jesene zväčša na terase spojenej s ich multifunkčným prízemím.
 
Útulnosť a obývateľnosť bez fanfár
Ani pompézna prestavba a ani honosný nábytok! Možno práve to je dôvod, pre ktorý sa v domčeku zabývali ich priatelia, aj keď by si mohli dovoliť komfort veľkometrážneho bytu v centre Prahy. Zatiaľ si Ela a Peter šetria na nasťahovanie do vlastného. Keď pred niekoľkými rokmi začínali s adaptáciou domčeka na celoročné bývanie, vyberali z materiálov a interiér ladili „do drevena“ alebo, ako ich architektka Danica Jandová hovorí, „do chatova“. Vedeli, že takýto štýl viac vyhovuje všeobecnému vkusu a svoj chatodomček ľahšie prenajmú.


Z chatky celoročné bývanie

272690
Daniel Veselský

Murovanú časť stavby zateplili minerálnou vlnou, obvodové múry opláštili drevenou odvetranou fasádou, všetky podhľady v interiéri vyskladali z palubovky. Toho sa najviac obávali. Veď sa traduje, že to je „najlepší“ spôsob ako opticky znížiť v ich prípade už aj tak dosť nízky strop. Našťastie, architektka im poradila, aby si vybrali dlažbu tmavšiu ako odtieň dreva, ktoré použili na podhľady. Funguje to; priestor sa im pocitovo nezmenšil, ale zútulnil. Kým položili tmavosivú keramickú dlažbu, nezabudli na inštaláciu elektrického akumulačného systému vrátane podlahového kúrenia, ktoré sa napája najmä na nočný prúd.


Z chatky celoročné bývanie

272701
Daniel Veselský

Čo ich najviac prekvapilo? Úsilie, ktoré museli vynaložiť na úradoch, aby mohli časť nelogicky vybratého nárožia v severnej časti domu „pribrať“ do obostavaného priestoru, dostavať roh a získať tak viac miesta pre vstupnú časť a WC, ktoré v dome chýbalo. Čo ich potešilo? Jednoznačnou výhodou už pri kúpe nehnuteľnosti bola vlastná čistička odpadových vôd, studňa a slepá ulica, ktorá im zaručila úplné súkromie a kontakt s lesom. 

Centimetre, schody a kuchynské manévre
Nechať v byte či dome dostatok miesta pre otvorenú dispozíciu nie je kumšt. Tým sa stane až jeho zariaďovanie, ktorým by sa mali zabezpečiť všetky výhody bežne očakávané od obývačky a jedálne prepojenej s kuchyňou. Ak sa má tento proces odohrať na 40 m2, tak je lepšie dopriať si dobrý návrh od takej architektky, akou je Danica. „Mám skúsenosti aj so zariaďovaním malých priestorov. Nejde o veľkú architektúru a ani výnimočný dizajn, ale o každý centimeter a praktické riešenia. V tomto prípade sa do voľnej dispozície mali zakomponovať kozub a schodisko. Pri návrhu boli isté obmedzenia.


Z chatky celoročné bývanie

272704
Daniel Veselský

Kuchyňu sme podľa osvedčeného pravidla orientovali na sever. Schodisko sa malo dvíhať zo stredu prízemia tak, aby v podkroví nekomplikovalo vyčlenenie dvoch samostatných izieb a kúpeľne. Pri návrhu schodov som musela zohľadniť nielen pohodlný výstup, sklon schodiska, bezproblémový nástup na prvý schod, ktorý nemal zasahovať do obývačky, ale musel ostať aj dostatok miesta na podestu v podkroví. Kuriozitou a optimálnym riešením bolo umiestnenie časti kuchynskej linky pod schodiskové stupne. Našiel sa tu napokon aj priestor na umiestnenie spotrebičov v tej časti kuchyne, ktorá dispozične kríži svoje záujmy s priestorom vymedzeným pre schodisko.


Z chatky celoročné bývanie

272705
Daniel Veselský

Okrem toho, že si Ela priala kozub, mal byť naň aj pekný výhľad z pohovky a mal prirodzene zapadnúť do konceptu obývacej časti,“ vysvetľuje Danica a postupne otvára dvierka kuchynskej linky, aby bolo jasné, že všetko je namieste, dá sa bez problémov otvoriť, že do toho malého priestoru sa zmestila chladnička a aj umývačka riadu a že aj keď sa varná doska podľa všetkých odporúčaní nemá ocitnúť v kúte, tu veru ostane, aj keď sa sem nasťahujú majitelia. Nebolo lepšieho riešenia, ako si v minikuchyni dopriať potrebnú pracovnú plochu. Schodisko si síce sčasti privlastnilo kuchynskú zónu, ale tá nelenila a nasťahovala si k stene v jedálni príborník s odkladacou plochou užitočnou pri manévroch medzi kuchyňou a jedálňou.


Z chatky celoročné bývanie

272708
Daniel Veselský

Z obývačky do podkrovia
Od jedálenského stola, z pracovne, a najmä z pohodlia pohovky je radosť hľadieť cez zasklené plochy alebo za teplých dní priamo do otvorenej krajiny prírodnej rezervácie. Pokojné farby interiéru nevyrušujú, a keď sa schýli k večeru, v kozube plápolá ohník. Kým sa vyberú po schodoch do spálne, odložia rozčítanú knihu do knižnice, ktorá sa primkla ku kozubu. Hneď ako vystúpia do podkrovia, môžu vojsť do kúpeľne, i keď len po jednom. (Kto však nie?!)


Z chatky celoročné bývanie

272709
Daniel Veselský

Je neuveriteľné, že sa tu dodržali všetky rozmery predpísané normou, a pritom tu majú v ľudskej mierke vaňu, umývadlo, WC i skrinku na hygienické potreby. Práčku nasťahovali hneď za stenu do šatníka. Napohľad sa priestor kúpeľne zväčšil vďaka remeselne dôkladnému striedaniu pásov vyskladaných z mozaiky a veľkorozmerného obkladu. Optiku vylepšilo aj zrkadlo zavesené oproti dverám. Spálňa obsadila severovýchodnú časť podkrovia s výhľadom na juh (cez spomínaný šatník) a s oknom na východ, cez ktoré badať vrcholky ihličnanov. Z rodičovskej spálne stačí prejsť malou chodbou, či vlastne schodiskovou podestou, a za dobovými dverami sa otvorí detský svet. Strešné okno obrátené do údolia a aj okno, z ktorého dovidieť na prístupovú cestu, vpúšťajú do izby dostatok denného svetla. Rovnako ako v celom dome, ani v podkroví sme nenašli nijaké nábytkové excesy či produkty dizajnérskych počinov. Ich domov je malým svetom praktických a útulných riešení. 

 

Návrh interiéru:
Ing. arch Danica Jandová, architektka na voľnej nohe, vyštudovala Fakultu architektúry STU v Bratislave, patrila k zakladajúcim redaktorkám časopisu Môj dom, pôsobila v Bratislave, Londýne, Prahe, od roku 2005 sa venuje nezávislej projekčnej činnosti.

ZDROJ: časopis môj dom JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: návšteva
Zdieľať článok

Diskusia