Za svetlom do Guildfordu (video)

Za svetlom do Guildfordu (video)

13. 10. 2009
Zdieľať

Vo veľkom i v malom, stále rozhodujú dve veci. Jednou sú financie, druhou zas hľadanie spôsobu a štýlu bývania. Svojim predstavám o stavbe rodinného zázemia nechala 50 km juhozápadne od Londýna priestor a svetlo mladá dvojica. V historickom mestečku Guildford, ktoré si ctí staroanglické tradície, reinkarnoval bungalov zo 60. rokov do podoby vily, ktorú si našinec skôr spojí s predstavou slnečnej Kalifornie...


Za svetlom do Guildfordu (video)

222167
Daniel Veselský

Pre cudzinca priam mystické miesto. Zvlnená krajina miernym oblúkom dosadá k rieke. Staré sídla v blízkosti lesov a záhrad, kde líšky dávajú dobrú noc a havrany pamätajú na čas, keď Lewis Carroll písal príbeh Alenky v ríši divov. Na úbočí jednej z výšin, ktoré sa dvíhajú nad starobylým mestom v grófstve Surrey, vládne pokoj anglického vidieka. Ten občas preruší zvuk automobilov lepších značiek, ktoré ťahajú do vŕškov, aby zaparkovali pred tehlovou fasádou malebných domov, ako vystrihnutých z filmového plátna. Na niekoľkých miestach úradmi stráženú stáročnú tradíciu svojsky ignorujú stavby rodinných víl v duchu moderny. Pod ich sporé tvary a architektúru bez pátosu sa zväčša ešte v 50. a 60. rokoch minulého storočia podpísala miestna architektonická kancelária, a najmä architekt Douglas Bundy. Vtedy na niekoľkých pozemkoch, dôverne obklopených zeleňou, vyrástli bungalovy zbavené akýchkoľvek architektonických príkras, ale s funkčne rozdeleným interiérom a fasádou s pásovým zasklením. Medzi strážcami anglickej tradície už vtedy spôsobili primeraný rozruch. Podobne to bolo v roku 1961 priamo na pozemku, ktorý si pred tromi sezónami kúpili David a Michaela. Odkaz architekta tu dožíval v objekte, ktorý už starými technológiami nevyhovoval ani súčasným požiadavkám na tepelný komfort, ani prísnym regulám anglických novostavieb.

Pozrite si návštevu rodinného domu v anglickom Guildforde 
 


Za svetlom do Guildfordu (video)

222165
Daniel Veselský

Nanovo

Keď sa trojčlenná rodina rozhodla, že uprednostní investíciu do vily za Londýnom pred kúpou nehnuteľnosti v ruchu veľkomesta, nebolo ešte samozrejmé, že ich nový domov sa vyhraní na mieste, kde predtým stál funkcionalistický objekt bungalovu. Kým pôvodný tehlový dom dovŕšil svoj osud, rodina v ňom dočasne bývala. Domáci sa pokúšali nájsť riešenie na jeho obnovu. Páčili sa im výhľady, tešili sa z pozemku nad mestom. Chabá konštrukcia obvodových stien a jednoduchých okien nielenže nechránila počas chladných dní a v lete prehrievala interiér, ale aj zbytočne zvyšovala platby za vykurovanie. Zistili, že okrem tepelnej pohody potrebujú aj väčší priestor a architektonické riešenie, ktoré by interiér ich domu viac otvoril výhľadu na krajinu. Radili sa s architektami, zvažovali návrh na nadstavbu premýšľali o štýle domu so sedlovou strechou, ktorý by sa viac priblížil susedným tradičným vilám. Napokon zvíťazila myšlienka na solídnu novostavbu, ktorá plochou strechou a tvarom odvodeným z kvádra nadviaže na moderný vzhľad pôvodnej stavby. Na novodobý komfort bývania zas nadviaže využitím najmodernejších technológií stavania, zabudovanou domácou technikou, vykurovaním, tienením, svietením, ale aj zabezpečením objektu. Jednoduchá forma vily sa zdvihne o jedno poschodie. „Prenajali sme si dočasné bývanie v blízkosti nášho pozemku a začalo sa s búraním.


Za svetlom do Guildfordu (video)

222168
Daniel Veselský

Spočiatku sme sa spoliehali na návrhy architektov, ale stále sme neboli celkom spokojní,“ rozhovorila sa Michaela, kým za elegantnou čiernobielou kuchynskou linkou chystala nápoje s ľadom. „Čoraz viac Davida priťahovala myšlienka navrhnúť svoj dom podľa vlastných predstáv. Po večeroch kreslil, rátal, premeriaval, až kým si nebol istý, že inšpiráciu pôvodným bungalovom chce povýšiť na trojpodlažnú vilu,“ pripila si pomarančovým džúsom Michaela. „Na Slovensku sa za posledné roky najmä vidiek zahltil komplikovanou architektúrou a vyfarbil sa v nezvyklých, krikľavých odtieňoch. Anglicko je striedmejšie, spolieha sa na prirodzenú farebnú škálu, a ak sa nedrží tradície, tak len za predpokladu, že novostavbu v modernom duchu obhájite pred úradmi a susedmi. Naša vízia slnečného svetlého domu predpokladala otvorenú stavbu so zasklenými plochami a bielou fasádou. Dom tvarovo nevybočil z architektúry svojho predchodcu, a tak nás nakoniec miestni akceptovali, i keď niektorým gieldfordčanom to nebolo celkom po chuti. Anglické Môj dom, môj hrad znamená nielen súkromie, pozemok a dom, ale aj susedov a dobré vzťahy,“ nesie Michaela podnos s pohármi k okrúhlemu jedálenskému stolu, ktorý sľubuje pohodu a magický výhľad na krajinu. Prejde k zasklenej stene celkom do kúta obývačky a tlačí najprv jednu, potom druhú sklenenú stenu, až kým sa krídla konštrukcie nezložia ako veľká harmonika na oboch okrajoch. Absolútne a neobvyklé spojenie interiéru a exteriéru! Vtedy sme si ešte neuvedomovali, že podobný trik nám môže predviesť aj na najvyššom podlaží, kde im takto až k nohám postele vpláva vonkajší svet.
 

Zelené mestečko Guildford so 70 tisícmi obyvateľov, historickými budovami a štvrťami postavenými z tradičných anglických rodinných domov patrí v Anglicku k vyhľadávaným adresám. Niektorým sa pripomenie v spojitosti s rockovou skupinu Stranglers, s hercom Terrym Jonesom (Monty Python) alebo hokejovým klubom Flames, ktorý sa nedávno počas návštevy britskej kráľovnej predstavil aj u nás. Z filmu The Omen nevdojak poznáme Guildfordskú katedrálu a tí skôr narodení sa možno zo záznamu prvého účinkovania skupiny Led Zeppelin dopočuli o University of Surrey.


Za svetlom do Guildfordu (video)

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

222190
Daniel Veselský

Stavba a stavbyvedúci

Dom postavili na železobetónovej základovej doske, z ktorej vyrástli nosný skelet z oceľových vzájomne zoskrutkovaných profilov a obvodové múry vytvorené technológiou strateného debnenia. Severovýchodná stena prízemia slúži aj ako oporný múr. Skeletovú konštrukciu na južnom rohu objektu posilnili dva priečne, diagonálne uložené profily. Takáto konštrukcia dovolila, aby sa oplášťovalo veľkorozmernými sklenenými tabuľami aj na mieste, kde by inak bolo nevyhnutné zabezpečiť statiku objektu stĺpami. Nezvyčajne sa tu zbiehajú zasklené časti susedných stien do uhlov bez podporného stĺpa. Stavbu zateplili a na fasádu naniesli silikátovú bielu omietku. V celom dome je podlahové kúrenie, ktoré sa napája na kondenzačný kotol. V obývačke umiestnili plynový kozub, na každom poschodí je niekoľko televíznych prípojok a možností pripojenia na intetnet. „Nešlo všetko hladko. Ani omietku na fasáde nám na prvýkrát neurobili hladkú, ako sme chceli. Museli ju zoškrabať a naniesť nanovo,“ spomína David. „Neprečítali si poriadne inštrukcie a urobili nám škvrny na zaplakanie. Aj okná mali byť hotové za sedem týždňov, ale ďalších sedem meškala dodávka. Technické výkresy výrobcovi nesedeli, údaje k atypickým rozmerom sme museli diaľkove dolaďovať. Presne odmerať veľkosť okenných otvorov počas hrubej stavby nebolo vôbec jednoduché. Meškala aj dlažba, objednávali sme ju na dvakrát. No a herňu na prízemí sme dokončili poslednú až na Vianoce. Nemilá príhoda sa pritrafila pri demontáži lešenia. Rozbili nám okno na detskej izbe. V prospech štvorcového pôdorysu obývačky sme zas búrali a posúvali už hotovú priečku o 15 cm smerom do mojej pracovne. Najväčším dobrodružstvom bolo dopasovanie strešného zasklenia nad schodiskom. Najväčší rám, aký nám mohli vyrobiť, si vynútil posunutie steny o 10 cm smerom z našej spálne do schodiskového átria. V spálni nám tak hneď vedľa vstupných dverí vznikol odskok, ktorý sa teraz tvári ako výtvarný zámer,“ končí výpočet nezdarov David a pritom pokojne kopíruje na cédéčko obrázky z hrubej stavby: „Nad projektom sme preto takdlho rozmýšľali a pracovali, aby sme neskôr neoľutovali, ako sme dom postavili a zariadili.”
 


Za svetlom do Guildfordu (video)

222192
Daniel Veselský

                      


Za svetlom do Guildfordu (video)

222191
Daniel Veselský

Svetlo v dome


Za svetlom do Guildfordu (video)

222176
Daniel Veselský

Pohľad z ulice: jednoduché priečelie a prostá hranatá architektúra s horizontálnym členením fasády. Kameň a čistota bielej. Otvorí sa brána a ukáže vstup do domu, ktorí domáci používajú pri príchode z práce. Vstupné dvere zapustili do najnižšej časti fasády obloženej kameňom. Vľavo od vstupu sa z kamenného podnožia vily vysunul kubus garáže pre dve autá a kotol. Obytné prízemie, napoly osadené do svahu, vytvára kamenný piedestál pre dve podlažia čistej geometrie bielych stien a zasklených plôch. Návštevníkov vedú vonkajšie schody popri oceľovej konštelácii planét, ktoré sa uhniezdili v štrkovom lôžku a počas leta sa chladia prúdmi vody. Potom sa schodisko zdvihne ešte raz smerom k terase z mramoru. Nadniesli ju o tri schody vyššie, ako sa rozprestrel neodmysliteľný anglický trávnik. Hladká dlažba terasy splynula bez zaváhania s podlahou otvoreného obytného priestoru. Najviac slnka vstupuje do vrchných podlaží vily The Little Fort atypicky zasklenými stenami, ktoré sa stretávajú na južnom rohu budovy. Roh svetelnej hojnosti vpúšťa nielen svetlo, ale otvára interiér výhľadom na okolité vily prepojené záhradami s krajinou. Svetlo sa v interiéri vily znásobuje jasnými farbami, lakovanými plochami, odleskami kovu a skla. Obaja vedeli, že chcú, aby svetlo voľne plynulo útrobami domu.


Za svetlom do Guildfordu (video)

222175
Daniel Veselský

Najdôležitejším krokom bolo vytvoriť veľký voľný priestor v srdci domu, v ktorom sa ocitne kuchyňa a jedáleň. Tie teraz pozvoľne prechádzajú do obývačky, ktorá má s jedálňou spoločnú terasu. Vpúšťanie svetla cez steny zasklené po celej svetlej výške bol len prvý krok. Druhým, rovnako dôležitým, bola nevyhnutnosť odhmotnenia konštrukcie schodiska. To sa tiahne obložené kameňom z prízemia na prvé poschodie rovno do obytného priestoru, a potom sa samostatným ramenom dvíha k vrchnému podlažiu. Nad schodiskom stúpa voľný priestor priamo k oblohe. Dotyku s nebom bráni iba veľká sklenená plocha na mieste, kde obyčajne chráni dom pevná konštrukcia strechy. Jednu z troch zdvojených tabúľ tvrdeného skla, ktoré osadili do kovových veľkorozmerných rámov, možno pod malým uhlom odklopiť a tak aj priamym vetraním oslobodiť priestor od prehriateho vzduchu. Svetlo zo sklenenej strechy sa prelieva sklenenými trojvrstvovými schodiskovými stupňami. Slnečné lúče sa na sklenených hranách zlomia a na bielej stene opäť zažiaria. Schodiskový priestor síce vytvára dojem vstupu do chrámu slnka, ale ak po ňom vystúpime, nájdeme na hornom poschodí tri spálne s kúpeľňami a detskú izbu, ktorú skôr otvára ako uzatvára trojdimenzionálne okno. Dobrá rozhľadňa pre deväťročného Camerona.  
 

Miesto: Guildford, grófstvo Surrey
Investori a autori: David a Michaela Pugh
Kúpa pozemku: 2004
Začatie výstavby: 02/2007
Búracie práce: august/september 2007
Hrubá stavba: október/november 2007
Dokončovacie práce: júl/august 2008
Ukončenie výstavby: 10/2008
Úžitková plocha: 320,00 m2
Plocha pozemku: 650,00 m2
Zastavaná plocha: 140,00 m2
Počet obytných miestností: 9
Stav nehnuteľnosti: novostavba
Počet samostatných WC: 3
Počet kúpeľní: 5
Sklon pozemku: svah
Prevažná orientácia: JZ
Konštrukcia strechy: Bauder         
Audio a Video systém: Bang and Olufsen
Svetelná technika: Lutron
Zariadenie kúpeľní a toaliet: Porcelanosa, Villeroy & Boch                                      
Plynový kozub: Gazco
Okná a zasklené plochy: Sunparadise


Za svetlom do Guildfordu (video)

222170
Daniel Veselský

Michaela a jej sklony

Ak sa stavbe venoval skôr David, najprv ako investor, neskôr v úlohe projektanta, ktorý si za asistencie statika stavbu aj postrážil, tak zariaďovanie interiéru sa stalo srdcovou záležitosťou Michaely. Znakom ich domu malo ostať voľné prelínanie vnútorného priestoru a bezprostredná spojitosť interéru vily s jej okolím. Voľný priestor nechcela teda zapĺňať, ale skôr doladiť kvalitnými kusmi nábytku, zatepliť textíliami a tapetami. Chcela, aby miestnosti pôsobili čisto a elegantne. Podobne ako vonkajšok budovy, tak aj interiér si zachoval prevahu farebne neutrálnych plôch. O to viac si Michaela dala záležať na kompozícii nábytku a doplnkov. V každej miestnosti decentne kládla dôraz buď na striedanie lesklých a matných plôch, hru so svetlom, alebo na jemné pastelové ladenie: „Prehnané používanie farieb nepatrí k nášmu štýlu. Pozornosť na seba pútajú vybrané kusy nábytku, ktorým nekonkurujú farebne zosúladené plochy a doplnky tón v tóne. Dohodli sme sa, že naším najdôležitejším kusom nábytku je náš dom a ostané zariadenie ho nebude oberať o svetlo a priestor.“
 

Vila The Little Fort nadväzuje na funkcionalistickú tradíciu, ktorá sa od 30. rokov minulého storočia okrajovo dotkla aj výstavby na britských ostrovoch. Podľa jedného z mnohých názorov na vznik moderny v architektúre, stalo sa tak vďaka dostupnosti stavebných materiálov (betónu, ocele, skla) a rozvoju stavebných techník. Bolo len otázkou času, kedy funkcia ovládne formu. V prvej polovici 20. storočia sa zrodil smer, v ktorom sa prevádzkové, ekonomické, hygienické a sociálne funkcie architektúry uprednostňovali pred formou. Tá ich nasledovala. Estetickou sa stala jednoduchá forma. Z konštrukčného hľadiska sa najviac uplatnil skeletový systém, hladká biela fasáda, plochá strecha, pásové okná. V interiéroch prevládali koža, koženka, lesk chrómu a skla, nikel popri lakovaných drevených povrchoch a strohý nábytok geometrických tvarov.
Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: návšteva za svetlom do guildfordu
Zdieľať článok

Diskusia