Pec alebo kozubová vložka? Výhody a nevýhody
Pri zámere zriadiť si pec riešime otázky, čo je lepšie a výhodnejšie, čo vhodne vykúri dom, čo má vyšší výkon, čo bude stáť menej peňazí, čo je krajšie, čo vydá naozaj zdravé teplo a podobne. Najčastejšie sa rozhodneme pre kozubovú vložku alebo klasickú stavanú pec.
{R1}
Kozubová vložka
Výhody:
• Pomerne rýchlo sa vyhreje na prevádzkovú teplotu, postačí jej na to 15 minút.
• Miestnosť (približne 5 × 5?m) dokáže vyhriať do hodiny.
• Nemáva problém s „chytením ťahu“.
• Zvyčajne má veľké dvierka a vidno plameň.
• Drevo netreba rúbať na menšie kusy.
• Býva certifikovaná, to znamená, že je kvalitne vyrobená.
• Má náležitú účinnosť.
• Má jednoduchú obsluhu.
• Znesie aj občasné menej kvalitné palivo, napríklad vlhkejšie drevo.
• Môže ju inštalovať aj menej kvalifikovaný pracovník, poprípade aj neprofesionál pod odborným dozorom.
• Nie je taká náročná na čistenie vnútra a údržbu ako klasická stavaná pec.
• Finančne môže byť výhodnejšia ako obvyklá stavaná pec.
• Montáž jednoduchého typu možno zvládnuť za 2 – 3 dni.
• Montáž neprebieha mokrým procesom ako stavba stavanej pece, a teda miestnosť sa menej znečistí.
Nevýhody:
• Ani s dodatkovými konštrukciami nedokáže akumulovať teplo ako stavaná pec. Akumuláciu tepla obvykle od vložky nevyžadujeme.
• Prípadnú poruchu na plášti nevidíme včas a ťažšie sa odstraňuje.
• V priestore okolo vložky v ohrievacej komore a v teplovzdušných rúrach sa usadzuje prach, ktorý počas kúrenia rozvíri po objekte. Môže spôsobovať alergie. Preto je vložka menej vhodná do prostredia pre alergikov.
• Veľké dvierka niekedy spôsobujú zadymenie priestoru. S niektorými vložkami je problém pri prikladaní – treba počkať až dávka paliva dohorí, až potom možno prikladať. Nie vždy je možné zasiahnuť do procesu spaľovania, napríklad odsunúť palivo tak, aby netlačilo na sklo.
• Vložka je náročná na kvalitu komína. Treba presne dodržať výrobcom stanovený prierez a výšku komína, jeho zaústenie a ostatné požiadavky.
• Svojou konštrukciou určuje architektonický výraz.
• Často ju predávajú a inštalujú firmy s nedostatočnými skúsenosťami alebo nekvalifikovaní majstri.
• Kozubová vložka nie je otvorený kozub a nemožno ju takto bežne používať.
• V moderných tesných objektoch si vložky vyžadujú samostatný prívod vzduchu na spaľovanie. Tým sa zvyšujú náklady na inštaláciu a vznikajú technické aj architektonické problémy.
Stavaná pec
Výhody:
• Poskytuje príjemné, takzvané zdravé teplo.
• Akumuluje podľa požiadaviek.
• Je variabilná – tvarovo, veľkostne aj výkonovo – teda naozaj „na mieru.“
• Dokáže využiť lokálne zdroje materiálu.
• Stavba môže byť ekologická, výrobok plne recyklovateľný, zničiteľný.
• V utesnených domoch obvykle nepotrebuje samostatný prívod vzduchu. No dnes o ňom začíname uvažovať aj pri peciach.
• Odporúča sa do trvale obývaných priestorov.
• Nespôsobuje alergie.
Nevýhody:
• Dlho nabieha, to znamená, že sa dlho sa nahrieva, a dlho trvá, kým vykúri priestor. Potom však dlho drží teplo.
• Vyžaduje odbornú montáž.
• Jej cena býva vyššia ako cena priemernej vložky s obstavbou.
• Montáž trvá dlho, až 5 dní, niekedy i viac. Montáž je mokrým procesom a v zabývanej budove má nepríjemné dôsledky v znečistení.
• Minimálne raz ročne potrebuje údržbu – kontrolu dymovodov a ich čistenie.
• Je náročná na kvalitu paliva – musí byť suché.
• Cyklus zakurovania, prikladania a ostatnej obsluhy je pre každú stavanú pec individuálny a je potrebné si ho viackrát odskúšať. Ak nemá zabudované regulácie spaľovania,vyžaduje v používaní aj isté finesy.
• Po postavení musí náležite schnúť a nemožno ju ihneď používať.