Neodolateľná vôňa, dokonalá chuť

18. 10. 2005
Zdieľať

Keď sa rozhodnete pre kvalitný kávovar, spojte ho s kvalitnou kávou. To platí aj naopak, to znamená, že ku kvalitnej káve patrí aj kvalitný kávovar, aby ste si dokázali vychutnať jej skutočnú spleť chutí a arómy, pretože jednoduchým zaliatím sa to len ťažko dosiahne. Dobrý odborník na kávu vám poradí nielen pri výbere vhodného kávovaru, ako pripraviť kávu, ale aj vybrať správny druh kávy, ktorý bude „ušitý“ priamo podľa vašej chuti.

Na svete je veľa druhov káv, ktoré sa líšia podľa oblasti, v ktorej sa pestujú. Medzi najlepšie patria stopercentné arabiky z karibskej oblasti – z Portorika, Jamajky, Kuby, ale aj zo Strednej Ameriky, z Guatemaly, Kostariky, Mexika, Južnej Ameriky, najmä Brazílie a Kolumbie. V Afrike je najkvalitnejšia a najznámejšia káva v Keni a Etiópii. Zaujímavá káva je aj v Jemene. Každá z týchto káv má charakteristickú chuť a vôňu.

Tak ako chutia niektoré z nich?

Jamaica Blue Moutain Flatben – patrí medzi najlepšie kávy na svete. Má dokonalú chuť, v ktorej sa skrýva vzájomná harmónia ovocia s jemnou kyslosťou. Vo svete je najviac žiadaná, čo sa odráža aj na jej cene.

Hawaii Kona Extra Fancy Peaberry – zrná odrody Kona sa považujú za najkrajšie na svete, pretože oproti ostatným sú lesklejšie a lepšie tvarované. Túto kávu charakterizuje neuveriteľne silná dokonalá chuť, takmer oriešková, s veľmi jemnou arómou.

Puerto Rico Yauco Selecto – takisto jedna zo špičkových káv na svete s intenzívnou vôňou a veľmi dokonalou chuťou. Keďže Yauco Selecto sa pestuje iba na troch farmách, je drahá, ale jej chuť sa nedá takmer s ničím porovnať.

Etiopia Crown – už jej názov hovorí, že je z Etiópie, kolísky kávy, kde ešte dodnes rastú divé kávovníky. Jedna z provincií v tejto oblasti sa nazýva Kaffa, podľa ktorej káva dostala svoje pomenovanie. Vyznačuje sa dokonalou ovocno-vínovou chuťou s výraznou príchuťou korenia.

Messico Maragogype – jej zrná sa nazývajú Maragogype, čo znamená slonie uši, teda sú veľké a podlhovasté, majú jemnú aromatickú chuť s charakteristickým hladkým pozadím.

Java – má výraznú zemitejšiu korenistú chuť s vyváženou kyslosťou.

Sumatra Mandheling – je veľmi podobná ako káva z Jávy. Mandheling sa pokladá za arabicu s najvýraznejšou chuťou na svete.

Costa Rica Tarrazu – primeraná kyslosť a korenistá aróma sa spájajú s výraznou jemnou a čistou chuťou, ktorá má zároveň vynikajúcu vôňu.

Brazília Santos – stredne pražená káva s nepatrnou kyslosťou a charakteristickou mäkkosťou.

Kenya Peaberry – dokonalá bohatá chuť s príchuťou ovocia, dobrou arómou a kyslosťou.

Colombia Supremo – aromatická silná neporovnateľná chuť, ovocná, slabo oriešková, vyvážená chuťová dokonalosť.

Cuba Turquino Extra – čistá, stredne výrazná chuť, v porovnaní s inými juhoamerickými kávami obsahuje menej kyselín.

Guatemala Antigua – bohatá a výrazná chuť, málo kyslá, často sa označuje aj ako korenistá.

Yemen Matari – mäkká, aromatická, pikantná s vínovou príchuťou, veľmi špecifická. Pred 6. storočím sa Jemen volal Arábia a kávovníky, ktoré sa odtiaľ rozšírili do sveta, nazývajú sa podobne „arabica“, hoci sú etiópskeho pôvodu.

Ecuador Loja – Biocaffe – druh kávy arabica s jemnou arómou a vyváženou a harmonickou chuťou.

Kategória: Štýl
Tagy: káva kávovar
Zdieľať článok

Diskusia