moderná architektúra

Kompletná rekonštrukcia radového domu pre úspešného českého režiséra trvala štyri roky
Navrhovanie interiéru

Kompletná rekonštrukcia radového domu pre úspešného českého režiséra trvala štyri roky

Dvojpodlažný dom je obklopený prírodou a z cesty je prístupný iba vonkajším schodiskom s 80 schodmi. Z terasy horného poschodia ponúka neuveriteľný výhľad na Prahu a s prízemím je spojená malebná romantická záhrada.

Óda na stredomorskú architektúru: Svetlý dom s átriom uprostred
Návšteva

Óda na stredomorskú architektúru: Svetlý dom s átriom uprostred

Talianski architekti z ateliéru GGA gardini gibertini architetti nedávno dokončili projekt typického stredomorského domu, uprostred ktorého je átrium. Využíva priestorový mechanizmus, ktorý umožňuje domácim naplno obdivovať okolitú prírodu – priamo z interiéru. I preto ho nazvali pavilónom, ktorý sa priam divadelne otvára do okolitej krajiny a vytvára rôzne scenérie.

Čo by nemalo chýbať dovolenkovému domu?
Návšteva

Čo by nemalo chýbať dovolenkovému domu?

Ako by ste si predstavovali ideálny víkendový alebo letný dom na brehu jazera? Ak máte rady jednoduché čisté línie, hru geometrie a bielu farbu, môžete sa inšpirovať tvorbou argentínskych architektov.

Tehlový bungalov v Tesárskych Mlyňanoch si majiteľ postavil svojpomocne za dva a pol roka
Návšteva

Tehlový bungalov v Tesárskych Mlyňanoch si majiteľ postavil svojpomocne za dva a pol roka

Pri stavbe vlastného rodinného domu sa majiteľ inšpiroval krajinou tulipánov, veterných mlynov a typických tehličkových fasád.

Dvojizbový byt po babke potreboval poriadnu zmenu. Majiteľka mala pred rekonštrukciou len tri požiadavky
Navrhovanie interiéru

Dvojizbový byt po babke potreboval poriadnu zmenu. Majiteľka mala pred rekonštrukciou len tri požiadavky

Vynovený dvojizbový byt po babke mal byť pre Maja prekvapením. Majova mama preto zverila celú jeho premenu do rúk architektonického ateliéru. Mala však pre autorov tri úlohy. Ako si s nimi poradili? Originálne. Kuchyňu napríklad zatvorili do skrine a do vane sa dnes vchádza cez okno.

Komfortný dom v nádhernej lokalite Horského parku, ktorého interiér sa prelína s exteriérom
Návšteva

Komfortný dom v nádhernej lokalite Horského parku, ktorého interiér sa prelína s exteriérom

Bratislavský Horský park je skutočne úžasné miesto. Práve tu stojí vila, ktorá má ambíciu nadviazať na tradíciu bratislavských funkcionalistických víl a zároveň vytvoriť kvalitné moderné bývanie intenzívne prepojené s okolitou zeleňou.

Odvaha a netradičné kombinácie premenili starý byt na umelecké dielo. Toto rozhodne nie je pre každého!
Navrhovanie interiéru

Odvaha a netradičné kombinácie premenili starý byt na umelecké dielo. Toto rozhodne nie je pre každého!

Mladý architekt, dizajnér a hudobník v jednej osobe Sarkis Araqelyan založil ateliér s netypickým názvom: „unnamed studio“. Už len podľa názvu je jasné, že práce Sarkisa nie sú ničím konvenčným a už vôbec nie komerčným.

Minimalizmus nemusí byť nudný! Premyslená prestavba radového domu s jasnými pravidlami
Návšteva

Minimalizmus nemusí byť nudný! Premyslená prestavba radového domu s jasnými pravidlami

Architektom zo štúdia la SHED sa podarilo premyslenou prestavbou nielen zmeniť nesúrodý zlepenec rôznych prístavieb na estetický objekt, ale aj v ňom vytvoriť funkčný a jednoduchý, no pôsobivý vzdušný priestor plný svetla – ideálny na rodinný život.

Starú chatu z 30. rokov prestavali na trvalé bývanie a obliekli do oceľového korzetu. Prečo toto nezvyčajné riešenie?
Návšteva

Starú chatu z 30. rokov prestavali na trvalé bývanie a obliekli do oceľového korzetu. Prečo toto nezvyčajné riešenie?

Pôvodne rekreačná stavba z tridsiatych rokov minulého storočia v pražskom Suchdole mala na sebe niekoľko rôznych dostavieb. Nakoniec bola prestavená na trvalé bývanie. Finálnu podobu rekonštrukcie navrhol architekt Jan Šépka. Prekvapuje oceľovým korzetom.

Z desaťročnej stavby dokázali vytvoriť moderný dom s interiérom plným svetla
Návšteva

Z desaťročnej stavby dokázali vytvoriť moderný dom s interiérom plným svetla

Pri rekonštrukcii asi desaťročného domu zvolila architektka priam sochársky prístup – opracovala zložité prílepky, osekala zbytočné výstupky, arkiere a balkóniky, aby z komplikovanej hmoty vytesala moderný objekt s triezvymi líniami a premysleným interiérom plným svetla.