Stromy v miskách
Jedným slovom bonsaje. Umenie pestovania miniatúrnych stromčekov má svoje korene v Číne, odtiaľ sa dostalo do Japonska a postupom času aj do západného sveta. Prináša so sebou viac než len pravidlá, ktoré treba dodržiavať pri pestovaní. Bonsaj – to je aj filozofia, ktorá učí človeka porozumieť prírode aj sebe samému.
Umenie či filozofia?
Oboje. Filozofia bonsajistického umenia je zobrazená v cykle, ktorým prechádza stromček počas celého roka. Tak ako všetko ostatné, aj bonsaj sa v priebehu času mení. Každý pestovateľ vie, že bonsaj je živé umelecké dielo, dokonalá miniatúrna kópia stromu rastúceho v prírode. Vytvoriť takýto verný obraz si vyžaduje nielen dobrý pozorovateľský talent, ale aj veľkú dávku trpezlivosti. Bonsaje ponúkajú pokojné zastavenie v rýchlo plynúcom čase.
Exteriérové (môžu byť celoročne umiestnené vonku) a interiérové (bytové) bonsaje sa delia na:
|
Nevyhnutné úpravy
Okrem vody, svetla a živín je pre zdravý bonsaj nevyhnutné presádzanie a prestrihávanie koruny. Pri presádzaní sa redukuje koreňový bal (spravidla o jednu tretinu až polovicu, záleží na tom, ako je bonsaj vyvinutý – to môže byť spočiatku trochu problematické, ale základnú techniku možno zvládnuť aj pomocou odbornej literatúry, prípadne možno využiť služby bonsajcentier).Rastlinu nevyživujú hrubé korene – tie plnia len nosnú funkciu. Sú to vlásočnice (tenké korienky), ktorými čerpajú živiny. Pri redukcii koreňov je preto dôležité zachovať aspoň polovicu vlásočníc. Staré suché a hrubé korene (bez vlásočníc) môžete pokojne odstrániť, tie sú pre rastlinu zbytočné. Bez zodpovedného prístupu to však nepôjde, bonsaj totiž nie je koláč, z ktorého stačí odrezať polovicu, rovnako ako ostatné činnosti, ani táto sa bez precíznosti nezaobíde.
Sagerécia (Sageretia theezans) je nenáročný bonsaj, ktorý je zaujímavý nielen svojou korunou, ale aj kmeňom. | Interiérové bonsaje je lepšie prihnojovať formou tekutej zálievky, pri exteriérových možno použiť aj granuláty. |
Netreba zabúdať aj na to, že keď sa redukuje koreňový bal, treba ostrihať aj korunu, aby rastlina dokázala zvyškom koreňov vyživiť zelenú časť. A kedy presádzať? Dá sa to spoznať tak, že rastlinu aj s koreňmi bez problémov vyberiete z misky, pričom z balu neopadáva nijaká zemina – vtedy je koreňový bal prerastený a treba ho redukovať. Tvrdenie, že bonsaj treba presádzať každý rok, nie je celkom presné. Závisí to od druhu stromčeka – niektoré rastú pomalšie, iné rýchlejšie. Napríklad čínsky vtáčí zob (Ligustrum chinensis) má veľa prírastkov, či už zelenej hmoty alebo koreňov, preto si vyžaduje častejšie presádzanie.
Čo sa týka prestrihávania koruny, interiérové bonsaje môžete prestrihávať celoročne, pri exteriérových sa robí zmladzovací rez, čiže hlbšie strihanie, pri ktorom sa zoberie aj štvrtina z koruny. Takýto radikálny rez sa odporúča robiť vždy na jar, pretože vtedy je rastlina najvitálnejšia. Pri presádzaní treba vymeniť starý substrát za nový, miska môže zostať tá istá. Z neznalosti robia ľudia chybu v tom, že neskrátia korene a stromček presadia do väčšej misky. Dôsledkom je nepomer medzi miskou a stromom (veľká miska – malý strom), bonsaj akoby omladol, čo nie je prípustné z estetického hľadiska.
Bonsaj zhadzuje listy, keď:
|
Dominantný má byť strom, nie miskaTo je základné pravidlo, ktoré platí pri výbere misiek k bonsajom. Dôležitá je harmónia. To znamená nijaké zbytočne veľké či krikľavé a do očí bijúce farby, ako sú výrazná oranžová či žeravá červená, inak riskujete, že ohnisko pohľadu sa prenesie zo stromčeka na misku. Tak dosiahnete úplne opačný efekt. Preto majú nádoby tlmené, zemité farby, ktoré bonsaj dopĺňajú. Z estetického hľadiska je dôležitý aj tvar misky – keď má strom okrúhlu korunu, vhodná je oválna alebo okrúhla miska, pri sekaných, nepravidelných či hranatých tvaroch koruny sa odporúča použiť hranatú alebo niekoľkohrannú misku.
A čo v zime?
Mnohí neskúsení pestovatelia sa obávajú, že bonsaje im vonku na záhrade v zime zamrznú. Ale opak je pravdou – v skutočnosti sú tieto rastliny prispôsobené na to, aby prežili mrazy. Na zimu sa odporúča obaliť misku s koreňovým balom a zakopať ju do zeme, tak bude rastlina chránená. Týka sa to všetkých exteriérových bonsajov, ktoré u nás rastú vo voľnej prírode, napríklad javor, dub, buk či borovica. V zimnom období sa niektoré ihličnaté druhy môžu na krátky čas dať aj do interiéru – bonsaj treba najprv umiestniť do miestnosti s teplotou okolo 0 °C a až po čase do bytu, inak môže rastlina utrpieť teplotný šok.
Článok bol uverejnený v časopise Môj dom 08/2008.