Stavba a údržba pece a kozuba

21. 03. 2012
Zdieľať

O stavbe klasickej kachľovej pece sa popísalo toho už veľa. V skratke možno povedať, že vývoj stavby pecí a obstavania vložiek sa rozdelil do dvoch smerov – na klasické a moderné stavby.

Klasické stavby a moderné technológie

Skúsenému kachliarovi kedysi stačili základné murárske nástroje doplnené o dva či tri kusy náradia, ako napríklad kachliarsky nôž, sekáč a kameň na brúsenie kachlíc. Dnes pri klasických stavbách používame moderné nástroje a materiály. Dovezie sa toľko materiálu a náradia, že sa sotva všetko pomestí do malého nákladného auta. Pri modernejších technológiách použijeme tri až päť druhov spojovacích hlín a výplňových materiálov. Vnútorné dielce, tvarovky, prípravky sa však už nedajú jednoznačne druhovo vyrátať.

S obstavaním vložiek je to podobné. Používame rôzne druhy materiálov od rozličných výrobcov. Ľahké obstavanie vložky nie je veľmi náročné, s určitými skúsenosťami to zvládne investor aj sám. Ťažké obstavanie, kombinácie výmenníkov a médií však už patria do rúk odborníkom. Zodpovedné kachliarske firmy sa bránia zverejňovaniu svojich pracovných postupov.


Kozub s portálom je na jednej strane vysunutý zo základnej steny, čo dodáva hmote dynamiku.

Kozub s portálom je na jednej strane vysunutý zo základnej steny, čo dodáva hmote dynamiku.
Hestia


Ľahké obstavanie vložky bez dopravy vzduchu teplovodným potrubím a jej údržba

Kozubovú vložku podľa návodu alebo inštrukcií predajcu inštalujeme do komínového sopúcha. Komín má byť schválený kominárom. Po inštalácii vložku niekoľkokrát pokusne prevádzkujeme. Keď sa vypáli konzervačný lak z výroby, zistíme, akú má vložka v skutočnosti výhrevnosť, účinnosť a naučíme sa dokonale ju obsluhovať. Je to vhodné aj preto, lebo prípadné zadymenie neuškodí. Po obmurovaní obvykle nanovo maľujeme. Bola by škoda vydymiť čerstvo vymaľovanú izbu. Inštalovaný spotrebič by mal prevziať kominár, ktorého úlohou je skontrolovať pevnosť dymovodných rúr, ich upevnenie a možnosti dilatačného pohybu kovovej rúry v sopúchu (obvykle keramickom).

Ľahké obmurovanie vložky sa podobá na prácu so sadrokartónom. Používame však výhradne certifikované materiály a lepidlá, určené na ľahké obstavanie vložiek. (Tu je vhodné absolvovať produktový kurz.) Zásadne nepoužívame náhrady. Často sa chybne využíva lacnejší sadrokartón, no tento sadrokartón nie je stabilne tepluodolný.

Podľa výkonu vložky dbáme na dostatočnú veľkosť nasávacích a výfukových mriežok. Teplota vyfukovaného vzduchu by nemala byť vyššia ako 60 °C. Pri takejto teplote sa už niektoré umelé hmoty tavia, nehoria, ale vyparujú sa a uvoľňujú prudko jedovaté alebo karcinogénne látky. Vzdialenosť medzi stenou obstavby a plášťom vložky by nemala byť menšia ako 12 cm. Vzduch tak môže horúcu vložku dostatočne obtekať. Držíme sa zásady: radšej viac studenšieho vzduchu na výpusti ako málo horúceho. Konštrukčné dosky počas prác dôkladne oprašujeme alebo pretierame vlhkou handričkou, aby sa prach nedostal do teplovzdušnej komory. Vyfúka sa spolu s teplým vzduchom a je dráždivý. Vhodné je proti sprašovaniu impregnovať teplovzdušnú komoru roztokom vodného skla.


V privátnej časti domu – dámskom salóne či detskej izbe – môže byť kozub aj nezvyklých farieb. Jednoduchým použitím zaoblenej vložky a zaoblenej steny vznikol dynamický prvok priestoru. Hranatá nika zasa tlmí dojem rotujúceho  valca. Vzniká súhra medzi dynamickým a statickým.

V privátnej časti domu – dámskom salóne či detskej izbe – môže byť kozub aj nezvyklých farieb. Jednoduchým použitím zaoblenej vložky a zaoblenej steny vznikol dynamický prvok priestoru. Hranatá nika zasa tlmí dojem rotujúceho valca. Vzniká súhra medzi dynamickým a statickým.
ZOP Plus

Pece sa vyvinuli na komplikované zariadenia. Ich amatérska stavba je možná, ale neodporúča sa. Kachliarske  remeslo sa momentálne vyučuje ako nadstavbový odbor, treba mať aspoň základné stavebné znalosti. Doplnkový kurz trvá približne 120 hodín vrátane praxe. Okrem technológie výstavby a konštrukcie pecí a kozubov sa preberá najmä komínová technika a požiarna ochrana. Kurz sa končí učňovskou skúškou a vydaním výučného listu. Kachliarstvo je podľa našich zákonov viazaná živnosť. Živnostenský list dostane iba osoba so vzdelaním „vyučený v odbore“ alebo s vyšším stavebným vzdelaním. Rôzne rýchle školenia, workshopy a podobne slúžia len na zorientovanie sa v kachliarstve.

Niektoré firmy robia takzvané produktové školenia či kurzy, kde sa záujemcovia môžu oboznámiť s ich produktmi a prácou s nimi. Absolvent takéhoto školenia dostane certifikát, že pozná pracovné postupy s konkrétnym materiálom. Certifikát však neoprávňuje k samostatnej živnosti. Často sa takéto certifikáty vydávajú za riadne výučné listy. Na základe takýchto rýchlokurzov si stavajú doma pece len odvážlivci. Niektorým to vyjde, neskôr si doplnia vzdelanie a stanú sa riadnymi kachliarmi s oprávnením. Iní zostanú v pozícii naturistov – dokážu postaviť jeden druh pece, no nepoznajú širšie súvislosti.  Mnohokrát po nich musia naprávať chyby riadni majstri.

Teplovzdušná komora má byť zvnútra čistiteľná (napríklad montujeme na magnetkách odnímateľný kryt). Komoru i vložku možno pred vykurovacou sezónou náležite povysávať a skontrolovať. Práca s tepelnoizolačnými doskami je prašná, preto používame protiprachové pomôcky osobnej hygieny. Pre prácu s týmito doskami potrebujeme manuálne zručnosti – stolárske a maliarske – a skúsenosti s prácou so sadrokartónom. Uviedli sme len niektoré zásady, nie postupy práce. Ak si chcete vložku naozaj obstavať sami, objednajte si aspoň odbornú konzultáciu. Ochránite svoje nervy, zdravie a možno i život.

Kategória: Energia Stavba a rekonštrukcia
Tagy: kozub pece
Zdieľať článok

Diskusia