Ako si obchod prerobili na priestranný byt

29.11.2017  |     

Úpravy hospodárskych budov na obytné sídlo sú dnes dosť častou, dokonca módnou záležitosťou. Čo poviete však na premenu obchodného priestoru na účely bývania? I to je možné.

Zaujímavo sa s touto myšlienkou pohralo štúdio Atelier Barda architecture, ktoré ju v kanadskom Montreale aj realizovalo.

 

Namiesto obchodu s potravinami

Atelier Barda architecture prepracoval budovu, kde bol pôvodne na prízemí obchod s potravinami a na poschodiach dva samostatné byty, na rodinnú rezidenciu. Pozemok bol kedysi využívaný na vykladanie a uskladnenie tovaru. Fasáda prízemia je verná svojmu bývalému charakteru, naďalej pripomína výklad obchodu vďaka centrálne umiestneným dreveným dverám i dvom veľkým oknám po bokoch dverí. 

Aké boli predstavy majiteľov?

Majitelia domu chceli z dvora urobiť záhradu. Záhrady sú v tejto lokalite husto obývanej štvrte raritou. Samozrejme, ich najdôležitejšou predstavou a požiadavkou bolo kompletne zrekonštruovať obchodný priestor a spojiť ho s bytom na prvom poschodí. Tým malo vzniknúť rodinné sídlo. Byt na druhom poschodí plánovali ponechať ako samostatný, aby ho mohli prenajímať. Nad existujúcou garážou bolo vytvorené jedno podlažie, kde sa nachádza ďalšia obývacia izba s terasou s výhľadom na ulicu.

Vzťah medzi súkromným a verejným

Hlavným problémom, ktorý architekti riešili, bolo vytvorenie vzťahu medzi súkromným a verejným v novej rezidencii. Orientácia fasády a bočnej steny totiž na jednej strane ponúkali otvorenie a potrebný prienik prirodzeného svetla, no na strane druhej by takto obyvatelia domu prichádzali v miestnostiach na prízemí o svoje súkromie. 

Hra medzi videným a nevideným – viditeľným a neviditeľným

„Celý redizajn sa niesol v rámci dvoch doplnkových tém: hrou medzi videným a nevideným a tiež kinematografickým rámcovaním. Bývalé sklené vitráže boli zachované, a to nielen kvôli svetlu, ale aj kvôli tomu, aby vytvorili protirečenie medzi tým, čo je ukázané a tým, čo je skryté,“ vysvetľujú zaujímavú myšlienku autori projektu. 

Problém súkromia rieši servisný blok

Na to, aby dosiahli tento efekt, vytvorili pred oknom servisný blok. Knižnica a skriňa tvoria prechodný priestor k súkromiu na prízemí. Tu sa nachádza obývacia izba, jedáleň a kuchyňa. Takže okná zostali, ako boli a rodina neprišla o súkromie, pretože zvonku je vidno iba útržky ich života – keď prechádzajú do súkromia.

Svetlé farby a závesy

Veľkú úlohu v interiéri zohrávajú aj závesy, vďaka ním dostala obývačka priam divadelný ráz. Aj použitie svetlých farieb – bielej a béžovej pomáha vyrovnávať priestor. Zaujímavým detailom je, že z ulice má servisný blok nádych jemnej ružovej. Zelenkastý odtieň kuchyne zase dopĺňa betónovú dlažbu na terase. 

 

Rezidencia Villeneuve v skratke

Architektonický ateliér: Atelier Barda architecture 

Lokalita: Montreal, Kanada

Termín dokončenia: apríl 2017

Plocha: 232,26 m2

Sabína Zavarská
Foto: Maxime Desbiens 
zdroj: v2com

Tagy:
rekonštrukcie bytov obchodné priestory Atelier Barda architecture

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Fínsky domček ako splnenie sna o ideálnom bývaní?

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky