Bleskový citrónový dezert
Recept na rýchly a svieži dezert, ako stvorený k slnečným jarným dňom.
{R1}
Čas prípravy: 30 minút
suroviny na 8 porcií
krém:
4 žĺtky
2 – 3 PL kukuričného škrobu
200 g cukru (výborný je hnedý trstinový)
4 dcl vody
kôra a šťava z 2 citrónov
40 g masla
štipka soli
meringue:
4 bielky (izbovej teploty)
5 – 6 PL cukru
štipka soli
Postup:
1. V hrnci zmiešajte škrob, cukor a soľ. Pridajte vodu, citrónovú šťavu a kôru. Za stáleho miešania priveďte do varu. Zmes odstavte z platne, pridajte do nej kocku masla a miešajte, kým sa nerozpustí.
2. V miske vymiešajte žĺtky a pridajte do nich asi 1 dcl horúceho citrónového krému. Zmes pridajte do citrónového krému a za stáleho miešania varte na miernom ohni, kým nezhustne.
3. Z bielkov vyšľahajte sneh. Najprv pridajte štipku soli, potom postupne cukor.
4. Krém nalejte do formičiek, naneste kopčeky snehu a dajte zapiecť do vyhriatej rúry, kým vrch kopčekov mierne nezhnedne (asi 8 až 10 minút).
Kategória:
Kuchyňa, jedáleň
Zdieľať článok