Nové číslo časopisu Môj dom ekoBývanie 02/2012 v predaji

25. 05. 2012 Zdieľať

„V knihe O sto rokov predtým sa stavali domy z koralov – póry koralovej baktérie sa rozprášili na kovovú konštrukciu, poliali sa živným roztokom (aby si baktérie mysleli, že sú v mori) a začali rásť múry. Ak sa dom nepáčil, jednoducho sa oblial rozpúšťadlom,“ vysvetlila mi v rozhovore pred časom kamarátka Rachelka problematiku aktívnych domov z pohľadu zanietenej čitateľky sci-fi.

Debatu (ktorá sa chvíľami podobala skôr na monológ s veľmi rýchlym spádom) ukončila vlastnou definíciou:„Aktívny dom je taký, ktorý sa sám podieľa na svojom raste a pasívny čaká, kým ho niekto postaví, nie?“ (Na jej obranu len stručne: skutočne čítala veľa sci-fi.) 🙂

Vďačná za rozšírenie mojich vedomostných obzorov som sa teda pustila do článku o ekologickom dome z Fínska, pri stavbe ktorého sa majiteľ rozhodol rešpektovať prírodu. Do akej miery sa mu to podarilo, sa dočítate o niekoľko strán ďalej. Ak vás neláka krajina tisícich jazier, pozývam vás na návštevu k slovenskému muzikantovi, ktorý sa rozhodol žiť v starom kamennom dome v lese. Pre tých, ktorí sa v najbližších mesiacoch chystajú popasovať s malou kúpeľňou či farbami v byte, pripravila Lucka niekoľko zaujímavých tipov. Vlastne, v tomto vydaní sme prichystali hojnú nádielku nápadov – nech sú teda pre vás akýmsi živným roztokom, ktorý vám pomôže pri vytváraní čarovného domova. Veď kým sa zjavia v stavebníctve koraly, musíme si pomáhať tým, čo máme. 🙂

Z OBSAHU:

Záhrada so srdcom

text a foto: Daniel Košťál

Tvorca tejto sviežej záhrady sa inšpiroval tajomstvom života, kolobehom vzácnej tekutiny – krvi a fascinujúcim orgánom – srdcom. Možno to znie pre niekoho trochu morbídne, no myšlienku pretvoril na obdivuhodné a ojedinelé dielo.

Každá záhrada by mala mať svoje srdce (napríklad terasu či vodný prvok) – pôsobí tak harmonickejšie.


Nové číslo časopisu Môj dom ekoBývanie 02/2012 v predaji

1109268
Daniel Košťál

Malú mestskú a skôr tienistú záhradu v Anglicku, ktorou vás tentoraz prevediem, charakterizuje farebná striedmosť – v hre je len zelená a červená. Okrem toho vyniká premysleným usporiadaním rastlín a skutočne precíznym zakomponovaním všetkého, čo typická mestská záhrada má vo výbave – vodná nádrž, plávajúca terasa, odpočívadlo… Všetko okrem zelene je, samozrejme, červené! Dynamické. Energickosť červenej zmierňuje množstvo rôznych odtieňov zelenej prítomnej v listoch trvaliek a krov.  


Nové číslo časopisu Môj dom ekoBývanie 02/2012 v predaji

1109269
Daniel Košťál


Nové číslo časopisu Môj dom ekoBývanie 02/2012 v predaji

1109270
IKEA a.s.

Foto na titulnej strane: IKEA

Viac sa dočítate v najnovšom vydaní časopisu Môj dom ekoBývanie 02/2012

Kategória: Aktuality
Tagy: ekobývanie
Zdieľať článok