Zdroj: Mountfield

AKU záhrada: Keď sa ticho stáva vašim pomocníkom

01. 08. 2024 Zdieľať

Moderná AKU technika sa už dnes bežne stará o množstvo našich záhrad. Slováci si ju veľmi rýchlo obľúbili. Je tichá, ekologická, úsporná, nepotrebuje žiadny benzín ani predlžovací kábel. A hlavne: pracuje na 1 lítium-iónovú batériu, ktorú použijete pre všetky stroje daného výkonového radu. Batériu ľahko a rýchlo prehodíte z jedného stroja do druhého (napríklad z kosačky do plotových nožníc). Potom už len stlačíte tlačidlo a pokračujete v práci. Nemusíte kupovať benzín ani sa báť, že pri práci preseknete predlžovací kábel.

AKU technika má dlhú výdrž, na jedno nabitie zvládne pracovať aj takmer 3 hodiny! Navyše ju už dnes zdobí výkonnosť a dynamika porovnateľná s benzínovými strojmi.

„Všetko sa vyvíja, rovnako aj akumulátorová technika. Pred pár rokmi sa začínalo opatrne s niekoľkými strojmi, a dnes už nikto nepochybuje, že ide o fenomén, ktorý už nie je technológiou budúcnosti, ale súčasnosti. Veľkou výhodou je, že s jednou jedinou batériou pokojne upravíte celú záhradu: pokosíte trávnik, zastrihnete živý plot a kríky, prerežete stromy, pokosíte trávu pozdĺž cesty alebo okrasných kríkov, upracete chodník, terasu alebo pripravíte drevo do krbu. A vzhľadom na to, že moderné batérie majú dlhú životnosť, môžete pokojne jednotlivé stroje dokupovať postupne v priebehu nasledujúcich rokov,“ hovorí Jan Bochenek, produktový manažér spoločnosti Mountfield.

AKU technika šetrí aj prevádzkové náklady, pretože nabitie batérie do plného stavu nestojí viac ako pár korún. Stroje nevyžadujú pred prácou žiadne zložité prípravy a ich údržba je minimálna.

Nie sú predražené

AKU fukár GREENWORKS GD60AB2 60V

AKU fukár GREENWORKS GD60AB2 60V Zdroj: Mountfield

Akumulátory navyše smelo konkurujú ostatným pohonom aj cenou. Už dávno neplatí, že ide o drahú technológiu. Naopak. Teraz je AKU technika vďaka hromadnej výrobe cenovo dostupná všetkým bežným používateľom.

Na popularite AKU strojov majú veľkú zásluhu moderné lítium-iónové batérie . Tie sú totiž v porovnaní so staršími niklovými článkami výrazne výkonnejšie a vydržia pracovať oveľa dlhšie. A v priebehu rokov dochádza k neustálemu zlepšovaniu technickej úrovne batérií, či už ide o schopnosti elektronickej riadiacej jednotky, ktorá sa stará o plynulú a maximálnu koordináciu všetkých batériových článkov, alebo o znižovanie hmotnosti a zvyšovanie kapacity batérie, a teda aj jej výdrže v prevádzke.

Dlhá životnosť

AKU tlaková umývačka GREENWORKS GDC40 40V

AKU tlaková umývačka GREENWORKS GDC40 40V Zdroj: Mountfield

Navyše sú spoľahlivé a majú skutočne dlhú životnosť. Doba prevádzky jednotlivých strojov je priamo závislá od kapacity batérie. Vplyv má samozrejme aj fakt, v akých vysokých otáčkach daný stroj pracuje. Takže logicky bude mať väčší odber napríklad píla alebo fukár ako plotové nožnice. Každopádne platí, že na jedno nabitie je možné urobiť hromadu práce.

Na batérii rozhodne nešetrite, prvotná investícia sa vám mnohonásobne vráti, ale pri kúpe batérie sa majte na pozore. Na trhu sa totiž v poslednej dobe objavujú aj neznačkové batérie, o ktorých predajcovia často tvrdia, že sú univerzálne pre všetky značky AKU techniky. V takom prípade sa ale môžete veľmi spáliť. Vždy kupujte batériu rovnakej značky, ako sú stroje. Potom máte istotu, že budú stopercentne kompatibilné a všetko bude fungovať, ako má.

Najznámejší svetový výrobca AKU strojov, firma Greenworks s ročnou produkciou cez 20 miliónov strojov, ponúka tri kapacity batérií 2 Ah , 4 Ah a 5 Ah , v rade výrobcov Patriot nájdeme dokonca batériu s kapacitou 9 Ah , čo je najsilnejšia 40 V batéria na trhu. Na nabitie batérie slúži štandardná nabíjacia stanica, ktorá nabije plne vybitý akumulátor za 3 až 5 hodín. Pre extra nedočkavých pracantov sú k dispozícii aj rýchlonabíjačky, ktoré úplne vybitú batériu vrátia na plnú kapacitu iba za hodinu (záleží na type batérie).

Dve batérie v kosačke

AKU batérie GREENWORKS

AKU batérie GREENWORKS Zdroj: Mountfield

Alternatívou môže byť zaobstaranie dvoch batérií. „Niektoré stroje, ako napríklad kosačky v najsilnejšom rade Greenworks 60 voltov, majú dokonca dva sloty na batériu, takže si zdvojnásobíte prevádzkovú dobu. Vo chvíli, keď sa jedna batéria vybije, sa kosačka sama prepne na druhú a vy nerušene pokračujete v práci,“ vysvetľuje Jan Bochenek, produktový manažér spoločnosti Mountfield.

Trendom výrobcov je neustále pridávať nové stroje, aby ponuka v jednotlivých výkonových radoch bola čo najširšia – jeden rad vám jednoducho ponúkne stroje na práce v záhrade počas celej sezóny a na svoje si prídu aj domáci majstri s AKU dielenským náradím.

Voľba výkonového radu

AKU krovinorez GREENWORKS GD40BCB2 40V

AKU krovinorez GREENWORKS GD40BCB2 40V Zdroj: Mountfield

Pri výbere vhodného radu je dobré si vopred premyslieť, aké práce na záhrade najčastejšie robíme a hlavne, akú veľkú záhradu máme. Iné nároky bude mať majiteľ chaty s malou predzáhradkou, iné človek s veľkou a členitou záhradou pri rodinnom dome.

Nápoveďou k zvoleniu vhodného výkonového radu môže byť aj rozloha záhrady. Tak napríklad výkonový rad 24 V značky Greenworks je určený skôr pre malé záhradky a drobné práce. K hlavným prednostiam patrí to, že stroje sú kompaktné a vďaka nízkej hmotnosti veľmi dobre ovládateľné.

V tuzemsku sú však najbežnejšie záhrady s rozlohou do 1000 m2. A pre tých sú optimálny výkonový rad 40 V od výrobcov Greenworks alebo Patriot. Hlavne preto, že ponúkajú najširšiu škálu strojov. Rad Greenworks 60 V alebo MTF 60 V sú určené náročným užívateľom s veľkým pozemkom, ktorí vedia oceniť robustný a ekologický AKU stroj disponujúci silou benzínových.

AKU záhradná technika je budúcnosť záhradkárstva. Tichá, ekologická a ľahko ovládateľná – ideálna pre každého, kto sa chce starať o svoju záhradu s minimálnym úsilím a maximálnym efektom. Vyskúšajte ju a uvidíte, aké ľahké a príjemné môže byť záhradkárčenie!

Viac informácií o AKU technike nájdete na www.mountfield.sk.

Zdroj: PR článok Mountfield a.s.

Kategória: Záhradná technika
Tagy: AKU fukár/vysávač AKU technika akumulátorové kosačky
Zdieľať článok
Opäť na nás útočia! Spoznajte účinné recepty na domáce repelenty a tipy na rastliny, ktoré odpudzujú komáre, osy a kliešteUrob si sám

Opäť na nás útočia! Spoznajte účinné recepty na domáce repelenty a tipy na rastliny, ktoré odpudzujú komáre, osy a kliešte

Pečie celá rodina: Vianočné sušienky so sladkou posýpkou budú deti milovať!Urob si sám

Pečie celá rodina: Vianočné sušienky so sladkou posýpkou budú deti milovať!

V panenskej prírode postavili drevenicu s kachľovou pecou, ktorá pohladí dušu každého chalupáraUrob si sám

V panenskej prírode postavili drevenicu s kachľovou pecou, ktorá pohladí dušu každého chalupára

Svetový deň vody 2024: Kde a kedy si môžete nechať otestovať vodu?Záhrada

Svetový deň vody 2024: Kde a kedy si môžete nechať otestovať vodu?