Ako v kuchyni uskladniť potraviny
V kuchyni je najdôležitejšie, ako inak, jedlo. A to je nutné niekam odložiť. Okrem chladených potravín, ktoré patria do chladničky, je potrebný priestor aj na ďalšie trvanlivé potraviny, pečivo či dochucovadlá.
Pri organizovaní kuchyne by ste nemali zabudnúť ani na vhodné nádoby na odpadky, ktoré tiež vyžadujú svoje miesto.
Možnosti uskladnenia potravín v kuchyni sú bohaté
Okrem bežných potravinových skríň máte na výber policové, zásuvkové, výsuvné alebo výklopné modely. Pri ich výbere však myslite na to, aby sa dali jednoducho otvárať a aby vám ihneď po otvorení zabezpečili prehľad o svojom obsahu. Pomôžu aj správne zvolené nádoby.
Pôvodné obaly vyhoďte a všetko zjednoťte. Použite priehľadné škatule alebo dózy na uloženie potravín. Nielenže to bude v skrini dobre vyzerať, ale poľahky zistíte, ktoré potraviny sa rýchlo míňajú. Ak sú v skriniach vysoké zásuvky, využite ich celú výšku.
Prečítajte si tiež:
Ako si vybrať vhodný kuchynský drez
Umiestnite sem fľaše s olejom a octom, špagety v nádobe alebo vysoké dózy. Plytké zásuvky využite na nízke plechovky alebo koreniny.
Smetný kôš (nie) je veda
V minulosti nám stačil v kuchyni jeden smetný kôš, no dnes v časoch recyklácie je ich potrebné mať hneď niekoľko. S tým následne súvisí problém, kam ich všetky umiestniť a aký zvoliť typ nádob, aby nám vyhovoval.
Najjednoduchším riešením sú zabudované smetné koše v kuchynskej linke, ktoré sú zložené z niekoľkých nádob, a tak máte všetko hneď poruke. Ich objem však nemusí byť vždy postačujúci. Ak ste si vybrali samostatne stojaci kôš alebo sústavu košov, mali by byť v každom prípade uzavreté.
Prečítajte si tiež:
Podlahy, zásteny a dosky: Aké povrchy vybrať do kuchyne?
Na výber sú nádoby na pedálový mechanizmus alebo sa otvárajú ručne. V prípade, že máte málo miesta, v ponuke nájdete aj vkusné stohovateľné modely alebo jednu nádobu zloženú z niekoľkých zásuviek.
TEXT: MIROSLAVA MACEKOVÁ
FOTO: ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ: časopis Môj dom