Moderná chata s historickým duchom

Moderná chata s historickým duchom

08. 02. 2011
Zdieľať

Bola tam už viac ako sto rokov. Fotografka si ju zvečnila v zasneženej krajinke, kde staré bučiny a rybníky striedajú lány polí a lúk, v miernom svahu uprostred obce Černé Voděrady. Dovtedy tam ľudia chodili na obecný úrad, pokým sa nepostavil nový a toho starého sa neujali architekti z ateliéru Caraa. Radili a navrhovali tak, aby chalupa ostala chalupou, ale aby dostala moderný šmrnc, poskytla pohodlie a nadviazala bezprostredný vzťah so záhradou.

Do zimy, mrazu a nečasu sa fotografi neradi unúvajú. Architekti radšej vidia, keď sa ich počiny prezentujú na pekne zazelenanom pozemočku za jasného počasia. Obrázky potom dýchajú krištáľovo čistým vzduchom, obrysy a formy domov sa plasticky vynímajú, interiéry sú krásne preslnené. Keď sa zjesení, vypukne v nejednej redakcii zhánka po zimných záberoch architektonicky vydarených nehnuteľností. Každoročne očakávaná panika je oprávnená. Pohľad na malebnú zimnú krajinku sa nám mešťanom pošťastí už len zriedkakedy alebo si poň treba zájsť do vyšších zemepisných polôh. Jedného pochmúrneho októbrového dňa som z čista-jasna naďabila na svieže obrázky Voděradskej rekreačnej chalupy podľa návrhu architekta Štěpána Kubíčka.

Tvar domu sa zachoval aj po prestavbe, len priedomie chráni šilt z drevenej zasklenej konzoly. Strechu oplechovali, oknám zmenili tvar a veľkosť.

 

Zimné prekvapenie

Fotilo sa tam ešte minulú zimu. Interiér nie celkom zabývaný, ale s dôsledne zakomponovaným zariadením spoločnej kuchyne, jedálneobývačky. Oranžovo očalúnený chaise longue s viacúčelovou taburetkou sa už v úlohe pôsobivých nábytkových solitérov uvelebili vedľa kozuba, polienka čakali naštiepané – len zakúriť v ohnisku. Dvojpodlažný, z väčšej časti nabielo omietnutý priestor žiaril novotou, dvíhal sa až pod hrebeň strechy, kde sa pôvodné trámy hambálku vystreli naprieč podstreším. Ostali v celej kráse starého dreva pripútané a staticky previazané s krokvami, ktoré stavbári zababušili do minerálnej vlny, nezabudli ani na parozábranu a všetko potom okapotovali sadrokartónom. Strešnými oknami vsadenými tesne pod hrebeň strechy sa cez západnú šikminu vlieval jas zimného slnka.

Moderné zariadenie chalupy, prírodné materiály na podlahe a efekt spojenia obnažených stropných trámov s kovovým roštom vniesli do interiéru netradičný súlad. Nábytok si vybrali od dánskej značky Innovation.

 

Pokojne prestupoval voľným priestorom len zľahka predeleným drevenými trámami. Na ne stavbári naukladali a priskrutkovali oceľové pozinkované rošty. Tam, kde by mali pôvodní obyvatelia strop, prechádzajú terajší majitelia po lávke do podkrovnej spálne a do rozhľadne s balkónovými dverami v severnej štítovej stene (podobné sú na tom istom mieste na južnom priečelí). Majú odtiaľ výhľad do záhrady za domom a dokonalý prehľad o dianí na prízemí. Len aby si nezabudli obuť papuče alebo na miestach, kde sa najviac pohybujú, vystlať rošt odolnými kobercami. Rošty však môžu poslúžiť aj ako netradičná wellnes masáž chodidiel (neskúšali sme). Nepochybne príjemná a sympatická je optická ľahkosť lávky a ostaných konštrukcií zdvihnutých do podkrovia. Tú doladili zábradlia s oceľovými lankami. Kovové prvky v chalupe materiálovo a pocitovo opakujú netradičné oplechovanie sedlovej strechy zakončenej skrytým žľabom.  

Severnému priečeliu prisúdil architektonický návrh horizontálne okno nad kuchynskou linkou a na štítovej stene v podkroví umiestnil aj balkónové dvere, ktoré zabezpečia výhľad do záhrady, svojou plochou zasklenia však zbytočne neprispievajú k tepelným stratám stavby. Záhrada sa s domom zblížila vďaka drevenej terase a veľkým zaskleným dverám, ktoré vedú na jej výbežky po bokoch domu. A keď príde leto a slnka je priveľa, zatienia si interiér posuvnými okenicami, ktoré im na objednávku zhotovil stolár.

 

Moderná chalupa v rozprávkove

Černé Voděrady nie sú ďaleko od Prahy, ani od Velkých Popovíc. Kto sa odtiaľ vydá na severozápad, ten sa môže tešiť z prechádzky alebo cyklotúry po mierne zvlnenom teréne prírodnej rezervácie Voděradských bučín. Atrakciou regiónu je aj Ondřejovská hvezdáreň a najvyšší vrch okresu Pecné (546 m n.m.). V neďalekých Hrusiciach sa narodil Josef Lada – maliar, kresliar, spisovateľ a autor slávneho kocúra Mikeša či ilustrácií knihy Dobrého vojaka Švejka. Lesy, kopce, stráne, údolie rieky Sázavy, kostolíky a chalupy z Ladových krajiniek nás sprevádzali od detstva. Niet divu, že keď sa naskytla možnosť odkúpiť nehnuteľnosť, ktorá ešte pred necelým desaťročím slúžila trom stovkám Voděradčanov ako obecný úrad, našli sa chalupári, ktorí sa s vervou ujali prestavby pôvodného domu na celoročne obývateľnú chalupu.

Väčšine návštevníkov sa páči pekný kontrast starých drevených trámov priznanej časti hambálkového krovu, minimalisticky čistého schodiska a kovového zábradlia s výplňou z oceľových laniek.

 

Kým sa však v nej mohli rekreovať, prešlo vyše štyri a pol roka. Popri vybavovačkách na úradoch sa začala spolupráca s pražským architektonickým ateliérom  Caraa. Architekti Štěpán Kubíček a Martina Buřičová vyzvedeli od majiteľov, že tí by síce radi zachovali pôvodný charakter domu tak, aby bola na prvý pohľad citeľná práca starých majstrov, ale súčasne mala prestavba ich chalupy čerpať zo skúseností a výhod súčasnej architektúry a stavebníctva. Mala v tom byť harmónia starého a nového, ale aj bývanie pre moderných súčasníkov, ktorí sa vo Vodědradoch časom môžu natrvalo usadiť. Tí nástojili na prepojení obytného priestoru so záhradou, ktorá sa spolu s domom rozprestiera na polygonálnej parcele s prevýšením 6 m. Pozemok sa postupne zvažuje smerom k juhu. Kedysi na jeho juhozápadnom okraji čiastočne do svahu zapustili chalupu a jej pozdĺžny pôdorys nasmerovali severo-južne.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Vzhľad kamenného podnožia domu zachovali, priestor pivnice opravili a umiestnili v nej záhradné a športové náčinie. Kovový pozinkovaný rošt so svojím industriálnym vzhľadom pekne kontrastuje s časom poznačeným povrchom drevených hambálkov. Oceľové lanká na zábradlí vylúdili podobný, ale jemnejší tón…

 

Bola to jednoduchá jednopodlažná dedinská stavba s čiastočným podpivničením a sedlovou strechou. Stav jej stavebných konštrukcií tesne pred prestavbou bol už kritický a dispozičné riešenie nevyhovovalo dnešným nárokom na pohodlie pri dostatku tepla a svetla. Miestnosti, ako bolo na dedinách zvykom, boli prístupné zvonku, z priedomia. „Cieľom nášho návrhu bolo maximálne využiľ potenciál pôvodného objektu a priľahlej záhrady za použitia štandardných architektonických prostriedkov. Dom sa mal prestavať tak, aby zodpovedal požiadavkám na súčasné bývanie, a zároveň sa nemala narušiť jeho pôvodná identita,“ hovorí rečou architektov ich autorská správa.

Do podkrovia sa popri kozube dvíhajú oceľové schody k miestnosti v podstreší, ktorú možno využiť ako druhú spálňu alebo hosťovskú. Izbu osvetľujú strešné okná obrátené na východnú stranu. S industriálnym vzhľadom schodiska sa zbratali atypické svietidlá, ktorých časť tela tvoria reflektory od firmy RZB. Kto trávi viac času na chalupe a mieni ju neskôr natrvalo obývať, ten sa nezaobíde bez modernej kúpeľne. Táto je moderná aj použitím striedmych línií. Útulnou ju robí drevený obklad vane a parapet. Opticky ju zväčšuje veľké nasvietené zrkadlo.

 

Architekti o prestavbe

„V návrhu úprav sme zachovali pôvodný objem objektu, upravili sme však vnútorné priestorovéprevádzkové riešenia. Zásadným počinom bolo vytvorenie veľkorysého obytného priestoru, ktorý sa otvára až do krovu a novými balkónovými dverami aj do záhrady,“ objasnili architekti. Efektné a funkčné bolo prepojenie prízemia a lávky v podstreší schodiskom: „Na centrálne sivé kozubové teleso sa navinulo vreteno oceľového schodiska, ktoré vedie do podkrovia. Vložené poschodie sme maximálne odľahčili tak, aby obytný priestor pôsobil ako jeden celok. Horizontálne okno nad kuchynskou linkou poskytuje kontakt so severnou upravenou plochou záhrady a terasou zmontovanou z palubovky.

Aby neutrálna farebnosť neunavila, rozhodli sa pre farebne a tvarovo výrazný oranžový solitér.

 

Na fasáde južného štítu sme navrhli zväčšenie okenného otvoru do spálne. Z interiéru je tak úchvatný panoramatický výhľad na krajinu. Celkom nanovo sme vyriešili kúpeľňu a vstupný priestor zádveria, do ktorého sa vchádza z pôvodného priedomia. Pivnica sa zrekonštruovala a teraz slúži ako sklad záhradnej techniky a náradia. Vzhľad domu sme zjednodušili, architektonicky očistili a doplnili posuvnými drevenými okenicami a zasklenou drevenou strešnou konzolou. Prichádzajúcich pri hlavnom vstupe chráni pred dažďom. Podobná je nad vonkajšími schodiskami a vstupom do pivnice.“ Parcelu čakali terénne úpravy; odvtedy vyrovnaná plocha na severnej polovici záhrady slúži detským hrám a športu a pred vstupom do domu majú domáci svoju spevnenú dvojmiestnu parkovaciu plochu. Oporný múrik za severnou fasádou vymedzil a chráni vonkajšiu drevenú terasu.

Spia v izbe s výhľadom na polia a lúky, ktoré sa rozbiehajú južným smerom.

 

Terasa tak tvorí medzistupeň medzi záhradou a obytným priestorom. Počas sychravých a zimných dní sa im obrazy záhrady prelievajú cez veľké zasklenia dverí, ktorými z kuchyne možno vyjsť rovno na južný alebo na protiľahlej strane prízemia na západný výbežok terasy. Kamenné murivo podnožia, hambálkový krov a pôvodný tvar domu našiel súlad s moderným členením okien na fasáde, industriálnymi prvkami v interiéri a čistým výrazom architektonického návrhu.

Kto sa na projekte a prestavbe podieľal:

Autori projektu: caraa.cz, Praha
                               Ing. arch. Štěpán Kubíček
                               Ing. arch. Martina Buřičová
Spolupracujúci:  Ing. arch. Ondřej Kramoliš
                              Zuzana Pízová

Projekty profesí
Statika: Ing. Maláč z firmy Modulus
Kúrenie: Ing. Jirucha
TZB: p. Kubíčková
Elektro: p. Pokorná

Časový sled:
projekt: 2005
realizácia: 2006 – 2008
dodávateľ stavby: SKD Průmstav – stavby, Ústí nad Labem

Výmery:
hrubá plocha podlaží: 137,00 m2
zastavaná plocha: 97,7 m2
obostavaný priestor: 596 m3

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: chata duch historický moderná
Zdieľať článok

Diskusia