Obrat o 180°

Obrat o 180°

22. 06. 2005
Zdieľať

Od prvej, hmlistej predstavy o budúcom rodinnom dome až po ten pravý projekt, z ktorého cítiť, že je ušitý na mieru, vedie väčšinou dlhá a komplikovaná cesta. Býva však zaujímavá a niekedy počas nej majitelia zásadne zmenia názor na bývanie. Napríklad pôvodné plány na konzervatívny a uzavretý dom sa s pribúdajúcimi informáciami môžu zmeniť na moderný a otvorený príbytok.




Prvá idea

Prvé, celkom nejasné predstavy o rodinnom dome sa začali rodiť v hlavách mladých manželov na prechádzkach po tichej zabývanej štvrti. Sami bývali v panelákovom byte v meste, ale omnoho viac sa im páčilo v neďalekej dedine. Prostredie nízkych domov, košatých stromov a zelených záhrad bolo pre nich prototypom ideálneho miesta na život. Navyše, tieto rodinné domy boli neďaleko mesta, v ktorom obaja pracujú.
Hľadanie a dolaďovanie predstáv o veľkosti, dispozičnom riešení i vybavení domu pokračovalo. Pribudli výlety za inšpiráciou (napríklad návšteva viedenskej Modrej lagúny – výstavného centra pre bývanie) a začalo sa systematické listovanie v katalógoch. Prvú ideu domu značne ovplyvnilo bývanie v paneláku – uzavreté izby (i keď s trochu väčšou plošnou výmerou), jednoduchá dispozícia i pôdorys. Domáci boli presvedčení o tom, že takéto riešenie svojou kvalitou prevýši bývanie v paneláku a postačí ako solídny štandard aj v budúcnosti.

Pohľad architekta


Obrat o 180°

26086
Ivan Šimek

Potom vstúpil do hry architekt. Pripravil prvé skice vyjadrujúce jeho predstavy o dome pre rodinu, ktorá hľadá novú kvalitu bývania. Domáci boli nimi trochu zaskočení, ale postupne, krok za krokom, argument za argumentom, ich architekt „vytlačil“ z predstavy ovplyvnenej panelákom. Po rozhovoroch, uvažovaní i rešpektovaní požiadaviek mladých manželov sa mu nakoniec podarilo otvoriť im nové dimenzie. Z novoprijatého spôsobu uvažovania sa zrodil voľne stojaci rodinný dom s rekreačnou záhradou, ktorá bola logickým pokračovaním interiéru. Uzavreté izby nahradil voľný a otvorený priestor veľkej viacfunkčnej haly na prízemí. Tá ponúkala dostatok svetla i miesta, plynulý prechod do záhrady aj bezproblémový kontakt s ostatnými, privátnymi časťami domu. Pri návrhu zohľadnil architekt aj orientáciu na svetové strany a možnosti využitia slnečného svitu.

Radikálny rez

Nová koncepcia voľného viacrozmerného bývania domácich nielen presvedčila, ale stali sa jej nadšencami. Pôdorysným a dispozičným vyjadrením novej filozofie bol obdĺžnik orientovaný v smere sever – juh (vstup – záhrada), do ktorého sa pod miernym uhlom včleňoval druhý, menší obdĺžnik rozširujúci priestor haly na prízemí.
Keď už bol na svete vykonávací projekt, prišlo k zaujímavému zvratu. Nakoniec o definitívnej podobe rozhodla domáca pani, ktorej na šikmej koncepcii čosi nesedelo. Pridaný šikmý priestor radikálne nezvyšoval kvalitu bývania a komplikoval stavbu i riešenie detailov. Rozhodla preto rázne – šikmú časť napojenú na základný pôdorys jednoducho z hotového projektu odstrihla! Architekt sa musel podriadiť novému rozhodnutiu. Projekt upravil na definitívnu spokojnosť domácich, a ako sa nakoniec ukázalo, i v prospech celého domu.

Otvorené prízemie

Za vstupom do domu je neveľká predsieň, ktorú charakter podlahy opticky prepája s ústrednou obytnou halou. Na základnej svetlobéžovej dlažbe vytvárajú hnedočervené dlaždice zaujímavý grafický obraz. Samozrejme, pod ňou sa skrýva podlahové vykurovanie celého prízemia. Dlažba pokračuje cez celé prízemie domu až do záhrady, kde lesklý povrch vystriedal matný mrazuvzdorný a protišmykový gres. Efektná elegantná podlaha zapadá do celkového obrazu vysokej úrovne materiálov i vyhotovenia detailov v celom dome.


Obrat o 180°

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

26089
Ivan Šimek


Hala či netradičná priestranná obývačka na prízemí je v tomto dome hlavným obytným priestorom. Je členitá, má svoje zákutia i ústrednú plochu so sedačkou, ktorej význam podporuje aj prirodzené osvetlenie – cez zasklené steny do záhrady dopadá práve sem najviac svetla. Súčasťou premysleného štýlu haly je aj farebnosť. Jemná svetlomarhuľová farba stien ladí s farebnosťou podlahy, detaily a nábytok, ktoré majú na svetlom podklade vyniknúť, sú v harmonickej a pritom kontrastnej farbe terakoty. Pri pohodlnej sedačke sa kruh farebného súladu uzatvára v harmónii s materiálom – poťah z alcantary je príjemný na pohľad i dotyk.
Vybavenie nábytkom je strohé, ale veľmi efektné, rozdiel medzi architektúrou a nábytkom akoby tu miestami mizol. V stene nad domácim kinom zaujmú niky s vystaveným sklom a znížená časť stropu v tvare kruhu s bodovým osvetlením. Nechýba ani kozub vysunutý do priestoru haly. Jeho bočnú stenu tiež oživujú niky – napríklad na uloženie cédečiek.

Sólo pre kuchyňu

V posledných rokoch je veľmi moderný otvorený obytný priestor, ktorého súčasťou je aj kuchyňa a jedáleň. Takéto riešenie však nemusí vyhovovať každému a v tomto dome sa rozhodli nepodriaďovať sa slepo módnemu diktátu. Kuchyňa dostala svoj vlastný priestor, ale zachovala si optický kontakt s obývacou halou.


Obrat o 180°

26096
Ivan Šimek

Architekt i domáci dokázali kuchyňu začleniť do širších súvislostí interiéru prízemia veľmi rafinovane. Medzi obývacou časťou a kuchyňou je miniátrium, z troch strán ohraničené zasklenými stenami haly a kuchyne a z jednej strany voľne prístupné zo záhrady. Človek má pocit, akoby sa tu stieral rozdiel medzi „vonku“ a „vnútri“. Nielen optické, ale aj fyzické prepojenie interiéru s exteriérom si domáci môžu vychutnať najmä v lete, keď záhrada preniká do domu cez otvorené sklenené dvere. Aj toto je jedna z vymožeností dobrého bývania, ktoré umožňuje kvalitne navrhnutý rodinný dom.
Pri pohľade z obývačky je teda kuchyňa až za átriom, viditeľná cez zasklené steny. Vo veľkej, maximálne pohodlnej a technicky dokonale vybavenej kuchyni s pracovným priestorom v tvare U je radosť variť. Najesť sa možno pri malom manipulačnom stolíku v blízkosti linky alebo pohodlnejšie pri stole v jedálenskom kúte hneď vedľa zasklenej steny átria.

Dôraz na detaily

Dom zaujme nielen celkovým riešením, ale aj detailmi – v obývačke, v izbách či na schodišti a zábradlí. Najmä kúpeľne sú po všetkých stránkach v špičkovej kvalite. Domáci si na detaily v celom dome až puntičkársky potrpia a pri dokončovacích prácach im venovali patričnú pozornosť.

Súkromné teritórium

Za vstupnou chodbou, ktorú možno uzavrieť, vedú schody na poschodie domu. Povrch železobetónových stupňov je obložený bukovým drevom a čelá antikorom. Precízne vyriešené je aj zábradlie s moderným, zdržanlivo použitým výtvarným prvkom, ktorý si však nemožno nevšimnúť.
Poschodie je vyhradené na súkromie. Každý tu má svoju izbu – je tu dobre vybavená kúpeľňa a spálňa manželov i pracovňa domáceho pána, svoju izbu a kúpeľňu tu majú dcéra i syn. Z chodby je prístupná aj terasa, ktorú možno využiť na štúdium, oddych, v lete aj na opaľovanie. Časť komunikačnej chodby na poschodí pod veľkým oknom je konštruovaná ako galéria, z ktorej vidno do haly na prízemí.

Aj pre ďalšiu rodinu

Dom bol už pôvodne navrhnutý ako viacgeneračný. V prípade potreby v ňom môže svoj súkromný priestor nájsť niektorý z rodičov mladých manželov – v izbe s príslušenstvom na prízemí, ktorú momentálne využívajú domáci ako spálňu. Vlastná plne vybavená kúpeľňa zabezpečí pohodlie aj potrebné súkromie, poloha izby zas jednoduchý kontakt s rodinou, prístup do kuchyne i záhrady. Izba je na úrovni terénu, preto netreba prekonávať žiadne schody a bude vyhovovať aj starším a menej mobilným ľuďom.
V budúcnosti môže v dome bývať aj syn či dcéra s rodinou. Nenáročnou úpravou sa dá poschodie domu rozdeliť na dve časti, čím vznikne samostatný, i keď malý, ale plnohodnotný byt s veľmi dobrým štandardom a so samostatným vchodom.

Dve dimenzie

Druhou dimenziou bývania je tu záhrada, ktorej dominuje bazén. Je na južnej strane, ohraničená stromami, ktoré celému areálu dodávajú intimitu a súkromie. Medzi bazénom a zasklenou stenou obytnej haly je miesto na letné posedenie. Štýlové drevené kreslá, na stole pod slnečníkom chladivé nápoje, pri bazéne ležadlá. Okolo ticho a pohoda zaliate slnkom – jednoducho pravá letná idyla.


Obrat o 180°

26084
Ivan Šimek

Bazén (dlhý 8, široký 4 metre, hlboký 1,2 metra) s protiprúdom i osvetlením je priestorom na mnohé letné aktivity, šport aj odpočinok. Postavila ho na kľúč francúzska firma Balnea Regia, ktorá využíva uzavretý systém čistenia vody, zabudovaný v schodoch do bazénu. Na konci sezóny sa technológia jednoducho vyberie aj so schodmi a uskladní sa.
Domáci si pochvaľovali aj prácu záhradníkov z firmy Florsad, ktorým sa založenie záhrady vydarilo a všetko úspešne vysadili aj napriek dlhotrvajúcemu suchu a horúčavám.
V nenápadnej zabývanej štvrti na dohľad od mesta, kde je ešte ticho významnou devízou, pribudol vydarený rodinný dom. Každý deň poskytuje rodine bývanie na vysokej úrovni a svojou kvalitnou architektúrou obohacuje aj okolie.

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: bývanie návšteva rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia