Fascinujúce bývanie v bungalove! Vzdušný a presklený dom ako dokonalé stelesnenie bývania v prírode

02. 12. 2021
Zdieľať

„Dom má pripomínať miesto, kde trávite dobrú dovolenku“. Toto je motto architektov z Ateliéru KUNC architects. Ich najnovší projekt ho plne podporuje. Z fotografií rodinného domu Lhota na severe Čiech už na diaľku cítiť atmosféru pohody, relaxu a neuveriteľného prepojenia s prírodou. Silný, nielen symbolický, význam má použitie pieskovca – vonku i v interiéri. Ešte fascinujúcejšia je kombinácia kameňa a veľkých sklených plôch.

Architektov Michala Kunca, Petra Tesařa oslovil majiteľ krásneho pozemku v oblasti borovicových lesov a pieskovní.

Prečítajte si tiež
Murovaný bungalov v Šenkviciach, kde má všetko svoje miesto (VIDEO)

„Klient si nás našiel kvôli tomu, že navrhujeme a staviame vzdušné a presklené bungalovy. Premýšľame o nich nie ako o architektúre, ale skôr ako o bývaní vonku, v záhrade, v prírode, ktorej sme neoddeliteľnou súčasťou. A on mal a má skutočne nádherné miesto pre život. Ponúkalo sa zachrániť čo najviac lesa, urastených borovíc a postaviť dom tak, aby sa do záhrady dalo vojsť z každého miesta interiéru. Aby sa zmazal rozdiel medzi tým, čo je vo vnútri a čo je vonku,“ vysvetľujú autori projektu.

Podoba nebola prvoradá, dôležitejšia je atmosféra

Neexistuje veľa stavieb, ktoré tak intenzívne spájajú interiér s exteriérom, ako presklený bungalov v Lhote. Architekti to zvládli do posledného detailu a podarilo sa im vytvoriť jeden plynúci mimoriadne vzdušný a svetlý priestor.

Pohľad z chodby do príjemného presvetleného priestoru v bungalove

Kamenný múr oddeľuje „verejnú“ časť, technické priestory a časť pre návštevy, ktorá má vlastný vchod, od „súkromnej“ časti obývacieho priestoru a privátnej časti určenej iba pre majiteľov domu. Zdroj: Peter Fabo

Príroda je aj vo vnútri, obytné priestory sú aj vonku. Pôsobivý výsledok práce dosiahli vďaka svojskému prístupu – pri diskusiách o podobe stavby nešlo primárne o architektúru, ale skôr ladili, ako bude dom fungovať, akú bude mať atmosféru, emócie, ako sa v ňom bude žiť. Prácu s klientom, ktorý si prial prízemný, užívateľsky pohodlný, bezbariérový dom na rovine s veľkým obytným priestorom si pochvaľujú. Opisujú ju jedným slovom: synergia.

Obývačka s veľkým presklením kamennou stenou a dizajnovými svietidlami

Stavba intenzívne spája interiér s exteriérom. Zdroj: Peter Fabo

Piesok, kamene, borovice, množstvo skla a strešné svetlíky

Nás už na prvý pohľad upútalo použitie materiálov, ktoré sú charakteristické pre celý projekt zvonku i zvnútra. Tvorcovia projektu zdôraznili genius loci miesta, fakt, že v celej oblasti sú pieskovne, piesok a kamene. Veľké kusy pieskovca použité na fasádach pochádzajú z blízkeho lomu. Kamenný múr prechádza zvnútra von, čo umocňuje prepojenie vonkajších a vnútorných priestorov.

Drevená policová dizajnová stena s knihami a osobnými vecami

Použitie materiálov v celom objekte je pôsobivé. Zdroj: Peter Fabo

Podobne aj rastrová drevená stena oddeľujúca súkromnú časť domu. K stieraniu hraníc medzi interiérom a exteriérom výrazne dopomohli veľkoformátové hliníkové okná a plochá strecha s presahmi chrániacimi proti slnku. Strešné svetlíky presvetľujú interiér a vytvárajú hru z pohyblivých tieňov stromov.

Prečítajte si tiež
Originálny interiér bungalovu pri Bratislave vás chytí za srdce (VIDEO)

Kamenný múr oddeľuje verejnú zónu od súkromnej

Ako vyzerá dispozícia? Princíp uloženia jednotlivých miestností vytvára optický kríž. To znamená, že domom prechádzajú dve hlavné svetelné a priehľadové línie. Kamenný múr oddeľuje „verejnú“ časť, technické priestory a časť pre návštevy, ktorá má vlastný vchod, od „súkromnej“ časti obývacieho priestoru a privátnej časti určenej iba pre majiteľov domu. Táto privátna zóna tvorí „hotelový apartmán“ – master kúpeľňa, spálňa, šatňa a sauna s výstupom na záhradu. Vďaka tomuto členeniu dispozícia oddeľuje časť domu otočenú k ulici od časti súkromnej, otočenej do záhrady.

Prízemný presklený bungalov s terasou a sedením

K stieraniu hraníc medzi interiérom a exteriérom výrazne dopomohli veľkoformátové hliníkové okná a plochá strecha s presahmi chrániacimi proti slnku. Zdroj: Peter Fabo

Bez kvalitných odborníkov by to nešlo

„Napriek tomu, že realizačne bol dom pomerne zložitý na detaily, všetko šlo hladko. Klienti patria k tomu malému percentu investorov, ktorí pri stavbe nezažili žiadne komplikácie rôzneho druhu. Mali šťastie na spoľahlivých profesionálov. Projekt bol detailne spracovaný, k tomu sa pridal skvelý stavebný dozor, bezchybná bola aj stavebná firma a šikovný stavbyvedúci. Z nášho pohľadu architektov sa nám týmto domom podarilo zatiaľ najlepšie zhmotniť našu predstavu o bývaní na záhrade, vonku,“ dopĺňa Michal Kunc.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Iný ako ostatné: Bungalov s garážou pri Trenčíne si zariadili v americkom štýle (VIDEO)

Rodinný dom Lhota

architektonický ateliér: ATELIER KUNC architects, s.r.o.

autori: Michal Kunc, Petr Tesař, tím AKA

lokalita: Lhota, ČR

zastavaná plocha: 424 m2

úžitková plocha: 344 m2

realizácia: 2021

Sabína Zavarská

Foto: Peter Fabo

Kategória: Návšteva
Tagy: bungalovy hliníkové okná presklené fasády presklené plochy prírodné materiály rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia