Vianočné nápoje, ktoré musíte ochutnať!
Čím si pripíjate na zdravie počas Štedrého večera a vianočných sviatkov? Vínkom, či nejakým likérom alebo tvrdšou liehovinou? Vyčarujte krásnu atmosféru s novým drinkom, aký ste ešte nepili. Urobte si novú a chutnú tradíciu, navyše vlastnoručne pripravenú.
Vianočný brusnicový koktail
Tento koktail je nielen chutný, ale aj vzhľadovo pekný, preto sa hodí na slávnostné príležitosti. Mimochodom, brusnice sú dobré na močové cesty. Koktail, ktorý vám odporúčame skúsiť je ľahký, lahodný a skutočne estetický.{R1}
Potrebujete
Na brusnicové „čatní“:
4 hrnčeky čerstvých alebo mrazených brusníc
2 hrušky, nasekané
2 lúpané pomaranče, nasekané
2 jablká, nasekané
2 lyžičky strúhaného čerstvého zázvoru
1 šálku kryštalizovaného zázvoru
pár kvapiek limetkovej šťavy
1 šálku pomarančového likéra
2 škoricové tyčinky
Ďalej na koktail
1 šálku cukru alebo lyžicu stévie
1 šálku čerstvej bazalky
1 lyžičku strúhaná limetkovej kôry
60 ml tequily
30 ml pomarančového likéru
brusnice na dekorovanie
Ako na to?
Najskôr vložte do hrnca všetky ingrediencie na „čatní“ a priveďte ich do varu. Miešajte nepretržite po dobu 3 až 5 minút, potom znížte teplotu. Pokračujte v miešaní až do zahustenia, teda približne 10 až 12 minút. Potom vyberte škoricové tyčinky a rozmixujte. Nechajte vychladnúť.
Cukor spolu s bazalkou nasekajte v kuchynskom robotovi najemno. Vmiešajte limetkovú kôru. Do šejkra s ľadom dajte 90 ml „čatní“, tequilu a 30 ml pomarančového likéru. Dôsledne niekoľkokrát pretrepte, potriasajte a pretrepte. Podávajte v pohári ozdobenom bazalkovým cukrom. Navrch vhoďte niekoľko brusníc na ozdobu.
Varené víno s pomarančom
Varené víno neznamená len dať variť víno, primiešať tam škoricu, či dokonca zmes na varené víno. Vyskúšajte ho navariť celé od začiatku do konca sami, podľa tohto voňavého a chutného receptu. Vyčarujte si sviatočnú atmosféru:
Potrebujete:
3l vína
3 šálky pomarančovej šťavy
1 veľký pomaranč nakrájaný priečne na plátky
1 bobkový list
1 čajová lyžička borievok
3-4 anízové hviezdičky
2 veľké kúsky škorice
4-5 klinčekov
2 čajové lyžičky škoricového prášku
1 čajová lyžička muškátový oriešok
3-4 lístky kardamónu
Ako na to:
Do hlbokého hrnca nalejte pomarančovú šťavu asi do výšky jedného centimetra. Pridajte aníz, škoricové tyčinky, bobkový list, kardamón, klinčeky a muškátový oriešok. Keď spozorujete stredne veľké bubliny, pridajte plátky pomaranča a nechajte ešte pár minút variť.
Pridajte 2 šálky vína so zvyškom korenia a miešajte. Pozor už nevarte! Akonáhle sa víno začne vyparovať, pridajte ďalšie 2 šálky vína s jednou šálkou pomarančového džúsu. Ďalej prilievajte víno s tým, že na každý liter ide šálka pomarančového džúsu. Keď ste pridali posledné víno i džús, sporák úplne vypnite a môžete podávať. Pomarančovú šťavu môžete nahradiť jablkovou alebo akoukoľvek z drobného bobuľového ovocia.
Sabína Zavarská
Foto: isifa/shutterstock