Štvrtý rozmer leta

01. 08. 2008
Zdieľať

Priaznivci prírodného stolovania vedia, ako prebudiť ospalé letné dni. Priamo pod šírym nebom v kruhu priateľov pri družnej debate si pochutnávajú na gurmánskych špecialitách pripravených na grile. Ak sa aj vo vás ozýva podobná túžba a premýšľate nad kúpou grilu, ponúkame vám niekoľko tipov, ktoré vám, dúfame, pomôžu pri jeho výbere.

Ako sa nepopáliť pri výbere grilu

Grilovanie alebo barbecue v jeho súčasnej podobe sa k nám dostalo z Ameriky. Tam sa táto príjemná činnosť klasifikuje ako „národný šport“. Podľa viacerých názorov jeho počiatky siahajú hlboko do minulosti, keď ľudia začali objavovať silu a čaro ohňa. Grilovanie má každý rád. Grilovanie je predovšetkým relax.

Ľudstvo sa zmierilo s tým, že je ochudobnené o pravekú adrenalínovú romantiku hádzania oštepov do vydesených mamutov a ich následnú víťazoslávnu konzumáciu po tepelnom spracovaní ohnivými jazykmi. (Ako to vlastne bolo s vyhynutím mamutov?) Dnes si mäso kúpite v obchode, rovnako aj ďalšie nevyhnutné ingrediencie a pomôcky. To je však tá jednoduchšia časť. Oveľa dôležitejší je prvý krok – výber správneho grilu.

Hoci presný manuál neexistuje, ponúkame vám zopár užitočných rád:

  • Najprv si zodpovedajte tri základné otázky: Ako často? Kde? A pre koľko ľudí budete grilovať? Na trhu je niekoľko typov grilov, ktoré sa líšia kvalitou, materiálovým vyhotovením, zdrojom energie a v neposlednom rade aj cenou. Každý typ má svoje výhody i nevýhody, ich objavovanie bude malé dobrodružstvo, ale stojí to za to!

  • Štvrtý rozmer leta

    157548

    Do úvahy berte aj to, či alebo do akej miery je gril mobilný. Ak plánujete grilovať v záhrade či na terase a pozývať široký okruh priateľov, poobzerajte sa po grile s väčším roštom. Tomu nebude prekážať stabilné sezónne miesto. Ak však máte dušu cestovateľa, môžu vaše trampské chúťky veľmi rýchlo pohasnúť už pri rodinnej meditácii hašterivého charakteru, ako ho naložiť do auta bez toho, aby ste museli vyložiť zvyšok batožiny.


  • Štvrtý rozmer leta

    157555

    Nemenej dôležitá je aj bezpečnosť, čo úzko súvisí so stabilitou celého grilu. To sa netýka ani tak pevných liatinových grilov, ako skôr ich lacnejších plechových príbuzných. Tu stačí chvíľka nepozornosti a aj pri nepatrnom zavadení o gril namiesto slastného „mňam“ môžete už len škrípať zubami (doslova). Preto sa oplatí okrem farby zamerať sa aj na stabilitu nožičiek či celého stojana. Takisto si overte, či držadlá na grile nemajú tendenciu rýchlo sa rozhorúčiť. Neskôr by ste pri obsluhe takého grilu mohli byť prekvapení netušenou silou vlastného temperamentu.

  • Polohovateľný rošt, odkladacie plochy, poklop a ostatné doplnky sú ďalšími výhodami, ktoré oceníte až v praxi.

 Ak nechcete susedov obťažovať dymom, skúste grilovanie na lávových kameňoch. Zahrievajú sa plynovým horákom alebo elektrickou špirálou. Teplom, ktoré vyžarujú, ohrievajú grilovaný pokrm. Výhodou lávových kameňov je, že sú schopné nasávať kvapkajúci tuk, a eliminovať tak škodlivé látky, ktoré by sa mohli inak dostať do pripravovaného jedla. Navyše, tieto kamene majú samočistiacu schopnosť – po grilovaní ich stačí nechať rozpálené pod zatvoreným poklopom približne 10 minút, za ten čas sa zbavia nečistoty.

Novinkou je grilovací kameň Ollare. Ide o prírodnú horninu, ktorá sa nazýva aj zdravý kameň, pretože jedlo na ňom možno pripraviť bez oleja, len s trochou soli.

Štvrtý rozmer leta

157549

Ďalšie plus je v schopnosti kameňa dlho udržiavať teplotu – môžete ho zobrať z grilu, preniesť na stôl a pokračovať v grilovaní ešte ďalších 20 minút.
(Je súčasťou grilu BST Millenium 2000. Predáva Probugas.)


Štvrtý rozmer leta

157552

Klasika je klasika. To vám povie každý grilmajster, ktorý nedá dopustiť na drevené uhlie. Napokon, niet sa čo čudovať – predstave žeravých uhlíkov zmiešaných s nezameniteľnou vôňou a chuťou prepečeného mäska sa ťažko odoláva. Milovníci klasického grilovania sú trpezliví ľudia – pokojne si počkajú aj vyše 40 minút, kým sa uhlíky rozpália na požadovanú teplotu (na urýchlenie tohto procesu slúži napríklad komínový podpaľovač Rapidfire od Weberu, vďaka jeho konštrukcii sa drevené brikety rozpália približne do pol hodiny).

V ponuke sú ľahké a lacné plechové grily, stabilnejšie aj výkonnejšie sú však liatinové grily. Väčšina grilov má guľatý kotlový tvar (ktorý umožňuje rovnomerné grilovanie) alebo obdĺžnikový tvar (výhodou je možnosť pripraviť naraz viac porcií). Pri grilovaní na drevenom uhlí alebo briketách treba dávať pozor, aby tuk nekvapkal do ohňa (uvoľňujú sa z neho škodlivé látky). Ak vo vašom grile nemožno nepriamo grilovať (čiže ak je ohnisko priamo pod roštom), odporúča sa použiť alumíniovú tácku.
 

Plynové grily z radu Weber Q spájajú viaceré prednosti v jednom. Vážia približne 10 kg, čo je veľká výhoda, ak plánujete grilovať na chate či vo voľnej prírode.

Štvrtý rozmer leta

157556

Ďalším plusom je jednoduchá manipulácia a ovládanie – po stlačení červeného tlačidla je gril takmer ihneď pripravený pustiť sa do práce, pričom ventily plynových horákov môžete regulovať podľa potreby. Jednoduchšia môže byť azda už len samotná konzumácia.


Štvrtý rozmer leta

157554

Ak si plánujete pochutnávať na grilovaných pochúťkach, aj keď vonku nebude práve priaznivé počasie, mali by ste sa zamerať na elektrické a indukčné grily. Sú určené aj na použitie v interiéri, teda priamo v kuchyni u vás doma. Zdrojom tepla je elektrická špirála, ktorá môže byť zabudovaná v teflónovej doske (ide o kontaktné grily), prípadne môžete grilovať priamo na rošte. Výhodou elektrických grilov je jednoduchá a rýchla obsluha (na ich rozžeravenie stačí 5 až 10 minút), ľahké čistenie, ako aj možnosť presne regulovať teplotu (pri griloch na drevené uhlie alebo brikety sa musíte spoliehať zväčša na skúsenosti). Ak vás neodradí to, že na tomto type grilu môžete pripravovať len menšie porcie mäsa, ktoré nebudú mať typickú chuť kúskov grilovaných na drevenom uhlí, a ak vám nebude prekážať odkázanosť na blízkosť elektrickej zásuvky alebo dlhej predlžovačky, netreba váhať. Apropo, kvalita elektrických grilov býva zvyčajne „zohľadnená“ aj vo vyššej cene.
 


Štvrtý rozmer leta

157550

V snahe poskytnúť užívateľom grilov čo najviac pohodlia, funkčnosti a flexibility sa výrobcovia uchýlili doslova k celým grilovacím kolekciám.

Táto záhradná mobilná kuchynská linka, vlastným menom BST 201 Magnum, sa skladá z grilu na lávové kamene, elektrickej fritézy, plynového variča, modulu s doskou na krájanie a prípravu jedál a drezu. Cena je 64 399 Sk. (Predáva Probugas.)

Nedajte sa pomýliť! Výrobca plynového grilu Memphis BBQ si po retro dizajn síce odskočil do minulosti, ale pod „kapotou“ sa skrýva najmodernejšia technológia. Hlboko tvarovaný poklop (ktorý býva zväčša podstatou klasických kotlíkových grilov) je vždy veľkou výhodou – po zaklopení sa gril zmení na pečúcu rúru.

Štvrtý rozmer leta

157551

Tento typ má navyše aj integrovaný teplomer. Vaporizer bar system – ďalší dôkaz modernosti: špeciálny systém antikorových líšt v tvare písmena V zachytáva tuk a šťavu z potravín, ktoré sa odparujú späť a dodávajú jedlám znamenitú chuť. Lišty sú uložené tak, aby zabezpečili rovnomernú teplotu po celej grilovacej ploche. Cena je 10 200 Sk. (Predáva Probugas.)

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom 06/2008

Kategória: Bývanie Domáce spotrebiče
Tagy: grilovanie grily rx
Zdieľať článok

Diskusia