Trocha korenia prosím!

Trocha korenia prosím!

05. 05. 2006
Zdieľať

Čierne korenie pochádza z Indie a Jávy. Jeho bobuľovité plody sú zelené, keď kvitnú. Dozrievaním sa postupne menia najprv na červené a potom na hnedé. Je pravdepodobne najznámejším korením v histórii a najrozšírenejším vo svetových kuchyniach.

Vďaka rôznym stupňom zrelosti nám poskytuje rôzne druhy korenia: čierne korenie sú vlastne vysušené červené bobule v polovičnom štádiu zrelosti. Aj celkom nezrelé bobule – zelené – sa sušia a nakladajú do octu alebo slaného nálevu. Sú menej výrazné ako čierne korenie. Biele korenie sa získava z úplne zrelých bobúľ, ktoré sa lúskajú. Takzvané sivé korenie je zmesou čierneho a bieleho korenia.


Trocha korenia prosím!

53417
Dominik Vlaheko

Už Alexander Veľký priniesol a rozšíril korenie v Grécku a starovekí Rimania ho používali na ochutenie jedál, konzervovanie mäsa a na prekrytie silnej chuti zveriny. V období stredoveku bolo čierne korenie vzácne a drahé, pretože sa používalo ako platidlo, clo, výkupné alebo na zaplatenie daní. V roku 1770 sa korenie rozšírilo po celom svete.
Bobule čierneho korenia obsahujú piperín, látku, ktorá mu dáva typickú štipľavú chuť, a mnoho minerálnych solí a esenciálnych olejov. Tie stimulujú chuť do jedla a podporujú trávenie. Naopak, nadmerné množstvo korenia môže tráviaci trakt podráždiť!










Trocha korenia prosím!

53407
Dominik Vlaheko


Trocha korenia prosím!

53403
Dominik Vlaheko


Trocha korenia prosím!

53404
Dominik Vlaheko


Trocha korenia prosím!

53413
Dominik Vlaheko



Po zomletí sa väčšina užitočných vlastností korenia rýchlo stráca. Po niekoľkých hodinách sa znateľne zníži vôňa a výrazná chuť bobúľ, po niekoľkých dňoch sa môžu neutralizovať látky podporujúce trávenie. Preto len čerstvo zomleté korenie nám môže poskytnúť všetko svoje bohatstvo. Najvhodnejšia nádoba mlynčeka na uskladnenie korenia je z dreva. Zachová sa tak originálna chuť a vôňa bobúľ a korenie bude chránené pred slnečným svetlom a vlhkom.

Kategória: Bývanie Dizajn Doplnky
Tagy: doplnky korenie
Zdieľať článok

Diskusia