Drevený štvorcový dom: Napohľad uzatvorený, v skutočnosti zaliaty slnkom!

15.02.2018  |     

Na pohľad jednoduchý, tvarovo čistý drevený dom v centre mesta Genk v provincii Limburg patrí belgicko-japonskému páru. Je výsledkom ich predstavy o kombinácii životného a pracovného priestoru v blízkosti mesta, ale v lokalite, kde vládne pokoj.

Dobre utajené nádvorie

Formu ich predstave dali architekti zo štúdia Cocoon Architecten. Štvorcový dom, ako ho aj sami architekti nazvali, ponúka dostatok svetla, otvoreného priestoru, vzdušnosť, ale na druhej strane aj dostatok súkromia podporujúceho intímne vzťahy rodiny. I keď dom pôsobí zvonku kompaktne, celý štvorec pôdorysu nie je tvorený domom – uprostred sa nachádza centrálne vnútorné nádvorie.

 

Zdroj svetla i súkromia

Vďaka nádvoriu architekti dosiahli, že do jednotlivých miestností preniká dostatok prirodzeného svetla, i keď na fasáde nie sú veľké okná. Umiestnenie nádvoria uprostred domu mu dáva možnosť maximálne súkromného využitia. Vonkajšia fasáda je charakteristická nepravidelne umiestnenými oknami rôznych veľkostí, ale vždy v tvare štvorca, aby podčiarkli ideu domu. Na prvý pohľad sa zdajú úplne náhodne umiestnené, avšak zo strany interiéru je ich umiestnenie strategické. 

Rovná strecha? Nie, len ďalšia optická finta

Ďalším optickým klamom toho zaujímavého domu je efekt rovnej strechy. V skutočnosti strecha nie je rovná, ale zvažuje sa vždy smerom k nádvoriu. Tento moment vytvára v interiéri dynamiku a šikmý strop v izbách vyznieva zaujímavo. Pôsobivý je aj fakt, že skrz nádvorie môžete vidieť do protiľahlých miestností. 

Podlaha v rôznych úrovniach

Architekti využili na definovanie jednotlivých priestorov uloženie podlahy v rôznych úrovniach. „Vďaka tomu dom pôsobí ako veľmi otvorený a prítomnosť každého človeka v ňom je cítiť. Súčasne však tiež vytvára súkromné priestory,“ vysvetľujú architekti. Zvláštnym detailom je napríklad nižšie položenie obývacej miestnosti s rohovou sedacou súpravou, ktoré umocňuje pocit súkromia a útulnosti. 

Japonská izba Washitsu

V dome je cítiť aj japonskú tradíciu, nenadarmo, majitelia sú belgicko-japonským párom. Jedna izba je modernou interpretáciou tradičnej japonskej izby Washitsu. V tejto izbe sa stretáva staré s novým a to dodáva domu špeciálnu charizmu.

Minimálna environmentálna stopa

Veľkým pozitívom domu je jeho ekologickosť. Konštrukcia je vyrobená z dreveného rámu a celulózovej izolácie, čo minimalizuje emisie CO2 z konštrukcie. Väčšina použitých materiálov je prírodného charakteru. Strecha umožňuje jednoduchú a neviditeľnú inštaláciu solárnych panelov, ktoré nijakým spôsobom nezasiahnu do vzhľadu domu a jeho minimalistickej estetiky.

Dom je ohrievaný tepelným čerpadlom. Aj vinič na nádvorí má svoju funkciu. V lete slúži ako prirodzená ochrana pred prehriatím interiéru a priamym slnečným svetlom. Poskytuje dostatok tieňa aj na nádvorí, kde si môžu majitelia vychutnať príjemné posedenie. 

Súkromné krídlo bez presklenia

Vchod do domu je mierne vsunutý do fasády, čím poskytuje ochranu pred nepriazňou počasia. V časti domu, ktorá nemá sklenú stenu smerom do nádvoria, ale drevenú, sa nachádza súkromné krídlo obyvateľov domu s troma spálňami a hygienickým zázemím. Ostatný priestor je otvorený, vzdušný.

 

Štvorcový dom v skratke

architektonické štúdio: Cocoon Architecten

hlavný architekt: Peter Geraerts

lokalita: Genk, Belgicko 

plocha: 260 m2

realizácia: 2017 

Sabína Zavarská
Foto: Liesbeth Goetschalckx

Tagy:
drevostavby drevodomy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Veľkú borovicu na pozemku nevyrúbali, ale dom postavili okolo nej

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky