„Čierna ovca“ medzi bielymi domami: Atypická stavba klame exteriérom

05.12.2018  |     

Majitelia pozemku, na ktorom vyrástol dom s jednoduchým názvom Ross, sú obdivovateľmi jednoduchosti, čistej estetiky a umenia.

Ich dom od austrálskeho ateliéru Ola Studio je presne v týchto intenciách, ale má aj čosi navyše: netreba sa obávať nedostatku harmónie a radosti z príjemného interiéru.

Nečakaná harmónia

Drsný minimalistický výraz atypického domu s čiernou fasádou navádza na to, že podobná atmosféra vládne i vo vnútri. Opak je však pravdou. Vo vnútri domu a za múrmi pozemku panuje nečakane harmonické, prívetivé a radostné prostredie. V tomto dome býva päťčlenná rodina so psom a bohatou umeleckou zbierkou.

 

Pokračovanie minulosti a lokálnych pravidiel

Dvojpodlažný predmestský dom pripomína prestavané loftové domy z priemyselných stavieb, tento efekt však vyvracia úzke prepojenie s exteriérom – krásnou súkromnou záhradou s bazénom. Lokalita, v ktorej sa dom nachádza, má skôr vidiecky charakter. V okolí stavby nájdete rozmanitú súčasnú architektúru s náznakmi miestnej typológie. Najbližšími susedmi sú bungalovy bielej farby: jeden dvojpodlažný s dominantným štítom a druhý jednopodlažný.

Dynamika, rytmus a odvaha

Architekti sa snažili dodržať príbuzné tvary aj v prípade novostavby, ale vytvorili podstatne dynamickejší rytmus jednotlivých častí stavby. Novému domu dodali odvážnu podobu, ktorú zjemňujú prvky oddeľujúce súkromie domu od toho, kam dovidia oči susedov a okoloidúcich.

Levituje nad bazénom

Obytná zóna interiéru je orientovaná do súkromia záhrady, kde si domáci môžu veľmi ľahko spojiť interiér s exteriérom bytu, a to nielen opticky. Zo záhrady pôsobí dom ako levitujúci, pretože prízemie je presklené a na ňom sedí horné podlažie s tmavou fasádou. Celá stavba je riešená na základe pasívnych princípov, nechýba fotovoltaika.

Nielen exteriér, ale aj interiér pôsobí ako umelecké dielo. Množstvo zaujímavých detailov nájdete aj v interiéri. Napríklad, samotné schodisko je oceľovou sochou, umelecky pôsobí aj betónova kuchynská lavica.

 

Dom Ross v skratke

architektonický ateliér: Ola Studio

lokalita: Melbourne, Australia

plocha pozemku: 620 m2

Úžitková plocha: 414 m2

Rok realizácie: 2018

Sabína Zavarská

Foto: Derek Swalwell

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Moderná drevostavba vo Veternej Porube

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 2018/11 v predaji


Vianočná inšpirácia zo Španielska




Predplatné

E-shop

Najnovšie príspevky