V jednoduchej drevostavbe sú skombinované potreby moderného človeka a história regiónu

19. 08. 2019
Zdieľať

V malebnej rakúskej obci vyrástol príjemný jednoduchý dom, ktorý kombinuje potreby moderného človeka s historickými kvalitami a zvyklosťami v regióne. Poteší množstvom dreva, šikovnými priestorovými riešeniami a úchvatným výhľadom.

Základnými charakteristickými prvkami domu, ktorý architekti z ateliéru ma_ma nazývajú Schnifis House  sú: jednoduchý tvar so sedlovou strechou, drevená konštrukcia, masívna základňa s vápennou omietkou, posuvné dvere a centrálne umiestnená kuchyňa.

Dom tvarom i objemom prispôsobili poľnohospodárskym stavbám, ktoré v tejto lokalite prevažujú.


Drevostavba v rakúskej obci Schnifis

Drevostavba v rakúskej obci Schnifis
Hanno Mackowitz

Drevostavba na pevnom sokli

Najnižšie podlažie domu je čiastočne vsunuté do svahu a tvorí pevný sokel pod drevenou stavbou. Nachádza sa v ňom pivnica, technické a hygienické zázemie, dve detské izby a parkovanie pre auto.


Jedáleň v drevostavbe a veľké francúzske okno

Jedáleň v drevostavbe a veľké francúzske okno
Hanno Mackowitz

Drevenými schodmi prejdete priamo do hlavnej dennej zóny na prvom nadzemnom podlaží. Zahŕňa otvorenú kuchyňu s jedálňou a krbom, odkiaľ je východ na terasu. V druhej časti sa nachádza televízna miestnosť, spálňa rodičov a kúpeľňa s vaňou. Presvetlenie miestností (rodičovskej spálne i kúpeľne) je maximalizované použitím priesvitných sklobetónových tvárnic.

Prečítajte si tiež: 

Smelé, ale efektívne riešenie drevostavby, ktorá ma takmer nulovú spotrebu energie

Galéria v podkroví

Medzi spálňu rodičov a hygienickú miestnosť architekti umiestnili schody, ktoré vedú do podkrovia. Nachádza sa tu galéria. Môže slúžiť na rôzne účely, napríklad ako pracovňa alebo oddychový priestor.


Otvorená kuchyňa v drevostavbe

Otvorená kuchyňa v drevostavbe
Hanno Mackowitz

Zvyšok prvého podlažia nad kuchyňou a jedálňou je otvorený až po strop. Okrem liatej podlahy prakticky všade nájdete preglejku a drevo. Napriek modernému riešeniu kuchyne, architekti využili aj tradičné prvky – napríklad pec.

Prirodzené svetlo v interiéri

Priamo od kuchynského stola je vďaka veľkému oknu krásny výhľad na okolie. Presklenie je aj na opačnej strane – nad kuchynskou linkou. Výhľad na pohorie je tiež rovno z postele rodičov. Západnú časť fasády pokrývajú drevené lišty, ktoré nie sú len estetickým, ale aj praktickým prvkom – zabezpečujú prenikanie svetla do interiéru, pričom zároveň bránia nepríjemne ostrým slnečným lúčom. Navyše, vytvárajú súkromie na terase.


Spálňa v drevostavbe s veľkým oknom

Spálňa v drevostavbe s veľkým oknom
Hanno Mackowitz

Solárne panely i historické detaily

Ostatné vybavenie interiéru drevostavby je riešené jednoducho a minimalisticky, ale v každej miestnosti sa dá nájsť prepojenie s minulosťou. Zaujímavým detailom v kúpeľni je historický portrét nad vaňou. Dom má na streche s medenou krytinou solárne panely a svetlo na niektorých miestach prepúšťajú do interiéru výrezy na fasáde v podobe zjednodušených ornamentov.


Kozub a jedáleň v drevostavbe

Kozub a jedáleň v drevostavbe
Hanno Mackowitz

Schnifis House v skratke

architektonický ateliér: ma-ma Werkraum für Baukunst, web: www.ma-ma.io, Instagram: ma_ma_baukunst

architekt: Martin Mackowitz

lokalita: Schnifis, Rakúsko

plocha: 600 m2

realizácia: 2019

Sabína Zavarská

Foto: Hanno Mackowitz

Kategória: Návšteva
Tagy: chata drevostavba rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia