Radi by ste si zamaškrtili? Poradíme vám maškrty prospešné pre vaše zdravie
Radi si dáte niečo drobné pod zub? Urobte niečo pre svoje zdravie a siahnite po zdravých maškrtách.
Pri diéte aj anémii
Píniové oriešky obsahujú 12 a viac % bielkovín (podľa odrody), 9 % sacharidov a až 61 % tukov, z ktorých väčšinu tvoria polynenasýtené mastné kyseliny, medzi ktorými je aj kyselina pinolenová stimulujúca produkciu hormónu cholecystokinínu, ktorý potláča chuť na jedlo, čo môžeme využiť pri zoštíhľovacích diétach. Píniové oriešky obsahujú aj výraznú dávku vitamínu B1, ktorý je výborným stimulátorom nervovej sústavy. Obsah kyseliny listovej a železa zasa pôsobí proti anémii. Taliani tieto oriešky pridávajú do pesta. To si ľahko môžeme urobiť i doma, a to zmixovaním bazalky, píniových orieškov (nahradiť ich môžeme aj inými orechmi), olivového oleja, kúska cesnaku a parmezánu. Pesto je výborné na dochutenie cestovín, polievok, omáčok či ako doplnok ku grilovanému mäsu a zelenine. Pínie na vzduchu rýchlo oxidujú a horknú, preto ich uchovávame v chladničke len krátko.
Pri svalových kŕčoch
Banány sú bohaté na zmes sacharidov (21 %) – sacharózu, fruktózu i glukózu –, ktoré sú ľahko stráviteľné, pričom prítomnosť nerozpustnej a rozpustnej vlákniny spomaľuje vstrebávanie cukrov, takže ani krvná glykémia nevyskočí prudko nahor, a tak sú v malom množstve vhodné aj pre cukrovkárov. Vysoký obsah draslíka a nepatrný sodíka je prospešný pre krvný tlak a pomáha zbaviť sa svalových kŕčov a únavy. Aj sušené, na kolieska nakrájané banány (nie prisládzané!) majú v sebe skoncentrované zdravé živiny i bioaktívne látky a sú preto vhodnou náhradou za nezdravé a precukrené maškrty. {R1}
Na jemnú pleť
Mandle obsahujú až 20 % bielkovín, svojím aminokyselinovým zložením predbehli aj sóju. Tieto vysokoolejnaté semená obsahujú až 50 % tukov, ktoré tvoria prevažne mononenasýtené mastné kyseliny, ako napríklad kyselina olejová (omega-9), ktorá dominuje aj v olivovom oleji a chráni kardiovaskulárny systém. Podporou nervového systému je vysoký obsah vitamínov B6 a najmä B1. S trochou nadsázky možno povedať, že nášmu zdraviu by mohla prispieť i každodenná konzumácia aspoň 10 sladkých mandlí. Mandle sú výborným pokrmom nielen pre tehotné a dojčiace ženy, ale aj pre deti. Tie sa vďaka mandľovému mlieku môžu vyhnúť nepríjemným alergiám z kravského mlieka. Ženy si mandľovou kozmetikou môžu skrášliť a zjemniť pokožku aj pleť.
Nielen pre krásne vlasy
Lieskovce zvyšujú odolnosť proti stresu, neurózam, osteoporóze a hladinu dobrého cholesterolu. Posilňujú srdce i pamäť, upokojujú dráždivý kašeľ, sú účinné pri liečbe nádchy i raste vlasov. Lieskové orechy sa používajú pri pečení zákuskov (napríklad aj namiesto múky). Surové či pražené ich môžeme konzumovať spolu s ďatlami a inými pochutinami. Výborný je aj orieškový olej, no je málo stály.
Na podporu trávenia
Ľanové semená sú účinné pri chronických zápchach a detoxikujú telo. Aby ľanové semená podporovali trávenie a mali preháňavý účinok, nesmieme ich variť ani drviť, ale ich na chvíľu namočíme do vody a potom zapijeme dostatkom vody. Aby ľan v žalúdku a čreve pôsobil protizápalovo, semená pomelieme a necháme ich pol dňa napučať vo vode (1 PL semien na ½ l vody). V jedlách dávame prednosť čerstvo pomletým semenám (napríklad na kávovom mlynčeku) pred olejom, lebo ten rýchlo oxiduje a potom je zdravotne nevhodný. Tieto semená nikdy neupravujeme tepelne, zomleté ich však môžeme použiť na mastenie jedál, polievok či dresingov.
Na podporu štítnej žľazy
Para orechy majú vysoký obsah selénu, ktorý je dôležitý na správne fungovanie štítnej žľazy a jej hormónov. Okrem toho selén dokáže zmierniť negatívne pôsobenie mnohých toxických kovov, napríklad kadmia z cigaretového dymu. Dokáže ich naviazať a odviesť z tela von. Len 30 g, čo je približne 6 až 8 jadier týchto orechov, obsahuje až 550 mikrogramov selénu.
Jablko denne udrží doktora od tela
Jablko obsahuje až 95 % vody a len 54 kcal (227 Kj) v 100 g, 12,5 % sacharidov a veľmi málo tuku a bielkovín. Aj sušené jabĺčka (pri miernej teplote a bez sírenia) si zachovávajú veľa vitamínov i bioaktívnych látok, takže ich s čistým svedomím môžeme ponúknuť deťom. Dôležité je, aby sme ich skladovali dobre usušené a v suchu, aby neplesniveli. V jablčných šupkách sa nachádza flavonoid kvercetín. Ak je telo dobre zásobené ním aj ďalšími ochrannými látkami, zníži sa riziko rakoviny pečene, prostaty, hrubého čreva, dokonca aj pľúc až o polovicu. Okrem toho je kvercetín účinná prírodná zbraň proti alergii a astme. V jablkách sa vyskytuje i vzácny minerál – bór, ktorý pomáha vstrebávať vápnik a horčík, a tým prispieva k prevencii osteoporózy. Pektín v jabĺčkach, ktorý je súčasťou vlákniny, zasa pomáha telo detoxikovať. Ak chceme mať peknú štíhlu postavu a pleť bez vrások, mali by sme často konzumovať jabĺčka.
Palivo pre mozog
Sezamové semená sú bohaté na lecitín, ktorý je „mozgovým palivom“ a zároveň nám čistí cievy od nežiaducich usadenín. Okrem toho posilňuje pamäť, pôsobí antidepresívne, znižuje hladinu cholesterolu a krvný tlak. Pri príprave jedál a zákuskov ho môžeme použiť aj ako emulgátor namiesto vajíčok. Málokto vie, že sezam obsahuje excelentné množstvo vápnika (viac ako v mlieku).
Sezamové semiačka obsahujú aj koenzým Q10, ktorý je nevyhnutným prostredníkom na získanie bunkovej energie z iných bunkových palív, ako sú sacharidy a mastné kyseliny.
Silný antioxidant
Arašidy sú bohaté na tukové látky, v ktorých prevažujú najmä nenasýtené mastné kyseliny (linolová, lenolénová a olejová). Tie sú pre náš imunitný systém nenahraditeľné. Obsah antioxidačných polyfenolov, najmä kyseliny p-kumarovej, je taký vysoký, že konkuruje aj jahodám a černiciam. Arašidový arginín zabezpečuje nielen pružnosť ciev, ale mužom pomáha aj pri erektívnej disfukcii (ako viagra). Nedostatok vitamínu B3 sa prejavuje suchou, popraskanou a sčervenenou pokožkou, svalovou slabosťou a poruchami trávenia. Zásobárňou tohto vitamínu sú práve arašidy. Surové arašidy sú ťažko stráviteľné, a preto ich krátko popražíme (5 až 10 minút), potom ich môžeme napríklad rozomlieť na arašidové maslo.
Zabijak helikobaktera
Kokosová palma sa v staroindickom sanskrite nazýva kalpa vriksha, čo znamená strom, ktorý dáva všetko potrebné pre život. Kokos je takpovediac i „tichomorský paradox“ – jeho tuk obsahuje až 92 % ,nasýtených tukov, ktorých sme sa vždy obávali, a tu sa zrazu ukazuje, že v Tichomorí je základným atribútom zdravia. Vysvetlenie je však jednoduché. Lekári nás síce právom vystríhajú pred nasýteným tukom, ale pred živočíšnym, ktorého molekuly majú dlhé reťazce. Kokosový olej tiež obsahuje nasýtené mastné kyseliny, ale so stredným a kratším reťazcom, ktoré v našom metabolizme hrajú inú úlohu – urýchľujú látkovú premenu a sú ľahšie stráviteľné. Telo ich využíva ako zdroj energie namiesto ich ukladania okolo našich bokov. Mastné kyseliny v kokosovom oleji sú silnými antibiotikami, ktoré sa dokážu popasovať i s takými patologickými mikroorganizmami, ako sú streptokoky a stafylokoky či Helicobacter pylori. Pri kúpe kokosového oleja si vyberáme len ten s prívlastkom virgin alebo extra virgin, v žiadnom prípade nie rafinovaný či stužený.
Uvoľňujú stiahnuté cievy
Pekanové orechy sa veľmi podobajú na vlašské, podaktorí tvrdia, že sú ešte chutnejšie. Obsahujú poriadnu dávku arginínu, ktorý sa podieľa na ochrane vnútornej výstelky steny ciev, vďaka čomu sú cievy, pružnejšie a menej náchylné na aterosklerózu. Produkciou oxidu dusnatého pomáha uvoľňovať stiahnuté cievy a teda zvyšuje aj prietok krvi, čo je pozitívne najmä pri nedokrvenosti mozgu a končatín. Týmto pôsobí podobne ako viagra proti erektívnej disfunkcii.
Proti nervozite
Kešu orechy sú bohaté na mononenasýtené mastné kyseliny, ako je olejová, ktorá je súčasťou olivového oleja a je veľmi prospešná pre náš kardiovaskulárny systém. Znižuje LDL cholesterol a zvyšuje dobrý HDL cholesterol. Obsah vitamínov B pozitívne ovplyvňuje nervovú sústavu (pôsobí proti nervozite, podráždenosti, depresii, únave).
Vlašské orechy na mladosť
Podľa doktríny signatúr sa vlašský orech podobá mozgu (ovplyvňuje orgán, ktorému sa požívatina podobá) a je zaujímavé, že skutočne je aj „mozgovou výživou“. Obsahuje totiž hormón melatonín, ktorý ako silný antioxidant chráni mozgové bunky pred poškodením voľnými radikálmi a pomáha navodiť správny spánkový rytmus, podieľa sa teda na regenerácii celého organizmu, sústavne omladzuje.
Vlašské orechy zlepšujú pamäť, a preto sa odporúča študentom konzumovať ich najmä počas skúškového obdobia. Navyše, tieto orechy zmierňujú hlad a vytvárajú pocit nasýtenia. Pre dobrú pohodu v zime i proti sezónnym depresiám sa odporúča zjesť asi 50 g orechov denne. Olúpané orechy len krátko skladujeme v chladničke; celé, dobre usušené neskladujeme dlhšie ako rok v suchu, chlade a tme.
dobrá rada
V čase chrípok a prechladnutí je dobré jesť strúhané jablká s citrónom, medom a škoricou, čo dezinfikuje ústnu dutinu i hrdlo a rozpúšťa a uvoľňuje hlieny.
text Ing. Jaroslav Pížl
foto thinkstock.com
zdroj časopis Tvorivé ekobývanie 5/2015, JAGA GROUP, s.r.o.