Zahrajte sa na mladých chemikov: vákuový kávovar
Chcete ohúriť návštevy? Pripravte im kávičku spôsobom hodným alchymistu z dvora cisára Karola IV.
{R1}
Čo je to vacuum pot?
Vacuum pot alebo vákuový kávovar, prípadne sifón, trochu pripomína laboratórne vybavenie. Pozostáva z dvoch sklenených nádob a papierového alebo bavlneného filtra. Na to, aby sa hotová káva dostala z hornej nádoby cez filter späť do spodnej, využíva princíp sifónu, známy už od čias vynálezcu Heróna Alexandrijského – odtiaľ jeho názov. Prvé prototypy pochádzajú zo začiatku 19. storočia z Nemecka a Francúzska, a hoci tento spôsob prípravy kávy patril v niektorých častiach sveta ešte v minulom storočí k najpoužívanejším, dnes je u nás pomerne neznámy.
Príprava kávy vo vacuum pote je trochu zdĺhavejšia, ale veľmi efektná. Funguje na základe pretlaku a podtlaku, vytvoreným vďaka fyzikálnym zákonom, ktoré platia pri plynoch – vodná para vytlačí vriacu vodu zo spodnej nádoby do hornej, v ktorej sa vyextrahuje pridaná zomletá káva. Po odobraní zdroja tepla vytvorené vákuum a gravitácia „vtiahnu“ kávu cez filter späť do spodnej nádoby. Výsledkom je nápoj s jemnou chuťou a úžas v tvárach divákov.
POSTUP
Spodnú nádobu upevnite do stojana, nalejte do nej horúcu vodu a umiestnite pod ňu kahanec, ktorý bude vodu ďalej ohrievať.
Papierový filter vložte medzi dve kovové sitká a pomocou háčika ich upevnite v hornej nádobe. Filter potom prepláchnite vodou, aby stratil papierovú chuť.
Zostavte kávovar – vrchnú časť pevne zasuňte do spodnej a zakryte ju plastovým vrchnákom. Počkajte (asi 5 minút), kým voda zovrie a takmer všetka vystúpi do hornej nádoby.
Do vody pridajte kávu, druhou stranou odmerky to poriadne premiešajte a zakryte. Plameň by mal byť dostatočný na to, aby káva nezačala hneď pretekať do spodnej nádoby.
Kávu nechajte extrahovať asi minútu (pamätajte si presný čas, ten totiž ovplyvní výslednú chuť) a odložte kahanec. Káva potom pretečie do spodnej nádoby a filter zadrží usadeninu v hornej časti.
Opatrne vytiahnite hornú nádobu a tekutinu nechajte odtiecť v plastovom vrchnáku, ktorý zároveň slúži ako stojan.
Hotovú kávu servírujte v nahriatych šálkach. Plameň kahanca udrží prípadný zvyšok kávy v nádobe teplý.
Čo sa dá vylepšiť
Chuť nápoja môžete ovplyvniť dĺžkou extrakcie, druhom kávy alebo hrúbkou mletia. Penu v šálke neočakávajte, mali by ste ju ale vidieť pri premiešaní kávy s vodou – je dôkazom čerstvosti kávy.
3 dobré rady profesionálneho barmana
1 Používajte stredne až jemne namletú, vždy čerstvú kávu, ktorú môžete dávkovať priloženou odmerkou. Ak máte chuť experimentovať, týmto pútavým spôsobom si môžete pripraviť aj šálku čaju alebo ochutiť rôzne destiláty či punč, napríklad citrusovými kôrami, bylinkami alebo škoricou…
2 Aby ste na kávu nemuseli dlho čakať, odporúčam na začiatku použit horúcu vodu. Ak nemáte prax s reguláciou tepelného zdroja a nechcete, aby sa káva dlho extrahovala, pridajte ju až po pretlačení vody do horného valca.
3 Vacuum pot nedávajte do umývačky riadu, opláchnite ho hneď po použití v teplej vode a vyčistite jemnou handričkou bez saponátu.
Maroš Petrikovič
(www.dreamcocktail.sk)
Keďže vo vacuum pote sa na rozdiel od espressa káva nepripravuje pri vysokom tlaku, vylúhujú sa z nej len jemné chute.
Pripravené v spolupráci s Dream Cocktail, s. r. o.