Nezabudnite na ozdobné tekvice

26. 11. 2010
Zdieľať

Rovnako ako padajúce farebné listy patria k jeseni aj tekvice. Z niektorých sa dajú pripraviť úžasné jedlá, z iných bude skvelý zubatý lampáš a ďalšie sú krásne také, aké sú – rôznofarebným, malým aj veľkým, bruchatým, nosatým či prapodivne štruktúrovaným a vzorovaným plodom asi odolá len málokto.

V súčasnosti je známych takmer 30 druhov a viac ako 800 kultivarov tekvíc. U nás sa pestuje päť druhov – tekvica obyčajná (Cucurbita pepo), tekvica obrovská (Cucurbita maxima), tekvica muškátová (Cucurbita moschata), tekvica pomiešaná (Cucurbita mixta), tekvica figolistá – čiernosemenná (Cucurbita melanosperma) a viacero kultivarov rodiacich prevažne okrasné plody.{R1}


Nezabudnite na ozdobné tekvice

295119
Daniel Košťál

Prababičky z prazáhrad

Tekvice sú prastaré rastliny pôvodom z Ameriky (ich semená sa tu našli pri rôznych archeologických vykopávkach), ktoré asi už odnepamäti súviseli s človekom a jeho obhospodarovaním pôdy – Indiáni v strednej a južnej Amerike zužitkovali v kuchyni ich plody, listy aj semená, z tekvíc vyrábali aj nádoby, hudobné nástroje a ďalšie predmety. Plody tekvíc nás dodnes uchvacujú rôznosťou tvarov, farieb aj veľkostí. Niektoré sa zmestia do dlane, iné človek ani neunesie, podľa druhu vážia od niekoľkých gramov po desiatky kilogramov (kultivar Atlantic Giant môže mať plody s hmotnosťou až 500 kg).


Nezabudnite na ozdobné tekvice

295116
Daniel Košťál

Môžu byť rebrovité, zvlnené alebo s výrastkami, môžu mať tvar gule, turbanu či hrušky, bývajú rozlične sfarbené, pruhované aj škvrnité, nájdu sa medzi nimi nádherné oranžové, červené či žlté, ale aj zaujímavé zeleno-biele plody (napríklad kultivar „Sweet Dumpling“)… Sýta oranžová farba je typická napríklad pre obľúbený kultivar „Hokkaido“, ktorý má široké využitie v kuchyni a je vyhľadávaný pre pozitívne účinky na zdravie. Plody vážia 2 až 3 kg a obsahujú vraj viac betakaroténu než mrkva. Okrem toho sú bohaté na vitamíny C a E, pričom je zaujímavé, že skladovaním v nich obsah vitamínov narastá. Jedlá od výmyslu sveta sa dajú pripraviť aj z ďalších druhov tekvíc, len menšie okrasné plody nie sú vhodné na konzumáciu, pretože ich dužina je horká.


Nezabudnite na ozdobné tekvice

295118
Daniel Košťál

Veľmi zdravé sú aj tekvicové semienka – obsahujú celú škálu prospešných vitamínov, minerálov a biologicky aktívnych látok, dodávajú energiu a zasýtia rovnako ako čokoládové tyčinky, len s tým rozdielom, že sú pre telo prospešnejšie.

Zvládne to aj dieťa

Vypestovať bohatú úrodu tekvíc nie je zložité, zvládne to aj dieťa. Treba si však uvedomiť, že tieto rastliny potrebujú veľmi veľa miesta. Dajú sa pestovať na záhone (jedna rastlina zaberie asi 0,5 m2) alebo, keďže majú úponky, na opore – na plote alebo osobitnej konštrukcii. Týmto spôsobom môžete pestovať tekvice dokonca aj na balkóne, výraznú úsporu miesta však určite ocenia aj majitelia menších záhrad či úzkych pozemkov. Základom je vybrať si správny druh (či už na konzumáciu, alebo na dekoráciu) a vysiať v máji semená na slnečné miesto do pôdy zásobenej humusom. Hoci je to pomerne zaužívané, nie je vhodné pestovať tekvice v komposte – odoberajú totiž z neho veľké množstvo živín, čím ho vlastne znehodnocujú. Potom už stačí len bohatá zálievka, teplo a občasné prihnojenie.


Nezabudnite na ozdobné tekvice

295117
Daniel Košťál

Najlepší čas, ideálne miesto

Zrelá tekvica je tvrdá, má sýtu farbu a drevnatú stopku. Vtedy ju treba odstrihnúť ostrými záhradníckymi nožnicami tak, aby jej ostala aspoň päťcentimetrová stopka. Ideálne je nechať ju ešte niekoľko dní ležať na slnku na záhone (najmä ak patrí medzi tie väčšie). Ak je však daždivo a chladno, tekvice radšej preneste do chráneného priestoru – na svetlo a do tepla. Tak môže prebiehať dôležité pozberové dozrievanie, pri ktorom sa zvyšuje obsah vitamínov, dužina sladne a získava bohatšiu arómu. Žiadnu tekvicu však pri prenášaní nedržte za stopku – keby ste ju totiž odtrhli, výrazne by sa znížila jej trvanlivosť.


Nezabudnite na ozdobné tekvice

295122
Daniel Košťál

Ak sa očakáva slnečná jeseň, zber tekvíc môžete čo najviac oddialiť (pri okrasných druhoch je to viac-menej jedno), plodom určeným na konzumáciu prospeje dokonca aj mierny mrazík. Neznášajú však silný mráz, preto sa musia skladovať vo vzdušnom priestore, v ktorom nemrzne. Tekviciam neprekáža dokonca ani blízkosť tepelného zdroja, oveľa zhubnejšie na ne pôsobí vlhko. Aj preto im to lepšie svedčí vo vykúrenej obývačke než vo vlhkej pivnici, takže dekorácie z okrasných tekvíc môžu v interiéri vydržať aj celú zimu.


Nezabudnite na ozdobné tekvice

295123
Daniel Košťál

 

Tekvice sú teplomilné jednoročné rastliny s plazivými výhonkami a drsnými dlaňovitými listami, ktoré môžu u citlivých osôb vyvolať alergickú reakciu. Počas celého vegetačného obdobia si žiadajú pravidelnú zálievku (najmä v letných horúčavách), občas ich môžete prihnojiť hnojivom na zeleninu. Netrpia chorobami ani škodcami, samotné rastliny však príliš vzhľadné nie sú. Plody dozrievajú za 8 až 12 týždňov po výseve.

Kategória: Záhrada a exteriér Zo života rastlín
Tagy: inšpirácie do bytu tekvice záhrada
Zdieľať článok

Diskusia